Rośliny Arkadiusa 121 cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Arkadiusa 121 cz.4

Post »

:shock: Wow!!!! hipperastra po prostu cudowne w sezonie świątecznym; gratuluję i życzę najserdeczniej takiego całego nowego sezonu!!
"Krasnolud" to skarb!! :D Grafika storczykowa cudna, z AI?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Beo :wit

Dzięki bardzo za odwiedziny w moim wątku ;:196 Mile mnie zaskoczyłaś bo myślałem,że jak szereg Forumowiczów tak i Ty spoczęłaś już na laurach i ani myślisz o powrocie na łamy naszego forum.Tym większa radość,że mogę Cię znów u siebie gościć a ja odwiedzać Twój wątek.
Dziękuję za miły i sympatyczny w treści post,pozdrawiam Cię serdecznie,życzę miłej niedzieli i zapraszam ponownie do odwiedzin ;:138

Witam i Ciebie Igo :wit

Tobie również dziękuję za odwiedziny oraz przemiłe słowa pod adresem moich świątecznych hippków i "Krasnoluda" ;:196
Zapraszam ponownie do mojego wątku a tymczasem życzę miłej i spokojnej niedzieli i serdecznie pozdrawiam ;:138
P.S.Tobie również życzę udanych hodowli roślin ;:108

09.02.2025.

W dzisiejszym poście storczyki w kolażach,sześcianach i swirli/wirów/,których już dawno nie prezentowałem z wyjątkiem jednego w formacie 3D.
Wszystkie z poświątecznej przeceny wcale w niezłej kondycji,ponieważ jeden z nich kwitnie jeszcze do dziś-to ten różowy,dzięki zawiązanym pąkom kwiatowym.Pozostałe kończyły kwitnienie stopniowo aż do minionego czwartku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Storczykowe swirle/wiry

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Storczykowe swirle/wiry

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Storczykowe swirle/wiry

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponawiam zaproszenie :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Arku, trudno trafić bezpośrednio do tego Twojego wątku, bo link prowadzi do ukończonej części trzeciej. No ale w końcu trafiłam i jestem :D Takiego "krasnoluda", jak go nazwałeś, miałam jeszcze dwa lata temu, ale nie tylko że się nie rozmnożył, ale stopniowo kurczył się, kurczył, aż wykopyrstnął się na bok i ostatecznie wyzionął ducha. Ja nie mam ręki do doniczkowych. W przeciwieństwie do Ciebie, bo każdy Twój okaz jest po prostu wzorcowy, niezależnie od gatunku i odmiany. ;:108
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Wandziu :wit
Cieszy Twoja wizyta w moim wątku tymbardziej,że jak piszesz-niełatwo do niego trafić ;:196, mimo widniejącej strzałki kierującej do części IV-tej w ostatnim poście części III-ciej/ tu ukłony dla Moderator Iwonki ;:180 Stopka aktualna. Iwona
Dzięki stokrotne za pochwały pod moim adresem odnośnie udanej hodowli moich zielonych ;:180
Zastanawiam się nad powodem "zejścia" Twojego Krasnoluda-Sansewierii cylindrycznej?
Z Twojego opisu można wysnuć wniosek,że na bieżąco był przelewany bo przesuszany wytrzymuje taki stan dość długo-do jednego i pół miesiąca.
Zatem z następnym nie powinnaś mieć już problemów czego szczerze życzę a sukulent wart jest zachodu.
Pozdrawiam Cię serdecznie i miłego wieczoru życzę.
P.S.To nie ja nazwałem go Krasnoludem,taka jest jego pełna polska nazwa-Sansewieria cylindryczna 'Krasnolud'-z łacińskiego-Sansevieria cylindrica' Boncellensis'.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe te kolaże storczykowe ;:333 ; a miałeś ich sporo? Jak z nimi postępujesz gdy skończą kwitnienie? Mnie zwykle po prostu padały ;:306 i dlatego już ich nie kupuje.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Igo :wit
Miło Cię znów gościć w moim wątku ;:196
Kiedyś storczyków miałem sporo i poświęciłem im specjalnie wątek.Parę lat temu zrezygnowałem z ich hodowli bo miejsca dla nich już dawno brakło.Lubiłem je hodować choć nie są łatwe w hodowli.Z moich ówczesnych obserwacji wynikało,że dobrym dla nich miejscem jest strona wschodnia.Zakwitały,co prawda dwoma,góra trzema kwiatami ale nie wszystkie ale to i tak był dla mnie duży sukces jeżeli zakwitł jeden czy dwa.Podlewa się je rzadko i zanim podlejemy je niewielką ilością wody,to najpierw powinniśmy obejrzeć ich korzenie.Jeżeli są jeszcze żywo zielone to nie podlewamy.Ilość wody do podlania-100ml jest wystarczająca.Można stosować również kąpiele-zanurzamy całą doniczkę w letniej odstanej wodzie na np.na naście minut a potem stawiamy na spodku w celu pozbycia się nadmiaru wody.Podobnie postępować możemy przy nawożeniu.Podlewałem lub kąpałem w dobrze rozcieńczonym nawozie do storczyków albo w uniwersalnym co dwa tygodnie.
Nie jestem za trzymaniem storczyków w osłonkach bo w nich najczęściej kończą one szybko żywot,ponieważ dochodzi do gnicia korzeni na wskutek zalegania w nich wody lub nawozu bo nie zawsze chce nam się wyjąć doniczkę z osłonki i wylać bądź to wodę bądź to nawóz!
Aktualnie hoduje je od przypadku do przypadku,zwłaszcza gdy tak jak ostatnio trafia mi się okazja ich kupna po przecenie.Kwitnie jeszcze jeden -ten różowy.Tym,które przekwitły obcinam pędy kwiatowe nieco powyżej trzeciego oczka-zgrubienie na pędzie kwiatowym.Jeżeli pęd kwiatowy jest wyschnięty-pusty w środku trzeba go wyciąć nieco poniżej podłoża.
Info na ten temat w dużym streszczeniu ale z zawartymi w nim konkretami.
Życzę sukcesów w hodowli roślin.Serdecznie pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję bardzo za info!!! ;:167 Jak je widzę w sklepach to bardzo mam na nie chrapkę ale z drugiej strony wiem że ręki do nich to ja raczej nie mam.... ;:145 Dla mnie to chyba raczej taki sztuczny bo będzie zawsze piękny.. :;230 i bezproblemowo... ale jeszcze się nie odważyłam na nie.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło Cię znowu gościć-witaj Igo :wit

Piszesz,że przy Twoich "zdolnościach" do hodowli storczyków raczej musisz z nich zrezygnować i najlepsze w Twoim wypadku byłyby sztuczne.
Przyznam się szczerze,że mam w domu takie dwa,które są wyjątkowo ładnie i ze szczegółami wykonane.Żółty i bordo to w naszym domu takie jak je nazwaliśmy zapchaj dziury bo stoją w miejscach gdzie nie dochodzi światło dzienne.Obydwa są łudząco podobne do żywych,ładnie się prezentują i odwiedzający nas przekonują się o ich sztuczności dopiero po ich dotyku.
U Ciebie z pewnością nie ma takiej potrzeby więc w rachubę wchodzą tylko żywe.Wystarczy poczytać tylko trochę literatury na temat ich hodowli i dalej wszystko pójdzie jak z płatka a na początek masz moje streszczone info.
Życzę samych sukcesów w ich hodowli i serdecznie pozdrawiam zapraszając do kolejnych odwiedzin. ;:168
Poniżej zdjęcia sztucznych storczyków "zapchaj dziury" :D

ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet gdyby to była koronkowa robota to nigdy nie dorównają one żywym storczykom!!!

25.02.2025.

Witam Wszystkich :wit

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie do siebie ;:108
W dzisiejszym moim poście o ananasie doniczkowym hodowanym przeze mnie od listopada 2020 roku.
W ciągu tych lat poczynił on duże postępy,mianowicie wydał jeden owoc naturalnie mini wielkości mimo to równie smaczny jak te duże z ananasów hodowanych na polach oczywiście nie w naszej strefie.
Po ścięciu pędu owoca ananas wyrósł bardzo a w międzyczasie wypuścił dwa młode odrosty-jeden nieco większy.
Te z kolei po upływie jakiegoś czasu przesadziłem do małych doniczek.Zawsze jest obawa czy odpowiednio się ukorzenią ,jak to się mówi czy przyjmą się?Jeden i drugi rośną sobie zdrowo a ku naszej uciesze u nieco większego pojawił się młody odrost-młody odrost u młodego ananasa.Zapraszam do obejrzenia zdjęć.

Ananas jadalny doniczkowy - Ananas comosus

Poniżej na zdjęciu tyle co przyniesiony do domu ananas doniczkowy z listopada 2020 roku

Obrazek

Po dwóch latach już z dwoma młodymi odrostami.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Młode ananasy w jakiś czas po przesadzeniu-nieco większy już z młodym odrostem.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nieco mniejszy ananas.

Obrazek

Obrazek

Zapraszam do odwiedzin i serdecznie pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Arkadiuszu zdjęcia robisz niesamowite. ;:oj Zaglądam często, ale z pisaniem gorzej. :oops: Storczykowe kolarze cudne. Jak z każdymi kwiatami są mody i teraz mniej ich w domach. Są piękne, ale w naszych przegrzanych zimą mieszkaniach słabo sobie radzą. Prosiłam bliskich i znajomych o nie obdarowywanie tymi kwiatami, bo tak jak u Igi, najwyżej dwa lata przeżyły na parapecie. ;:174
Za uprawę ananasa wielki szacunek. ;:180 Nie tylko zjadłeś, ale też rozmnożyłeś.
Dalszych sukcesów w uprawie domowych piękności. ;:3
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Cię Soniu :wit
Miło,że znalazłaś chwilę czasu i odwiedziłaś mój wątek.Bardzo dziękuję za bardzo miłe słowa pod adresem moich zdjęć ;:196
Staram się jak tylko mogę,żeby pokazać swoje podopieczne w całej ich okazałości ;:108 Poza tym,lubię grafikę komputerową ale,żeby się tym parać to tak naprawdę najpierw trzeba lubieć roślinki i umieć wydobyć z nich to co mogą i chcą nam zaoferować.
Jest to bardzo pracochłonne ale i satysfakcjonujące,zwłaszcza,że dzięki grafice można bardziej wyeksponować ich piękno.
Popieram Twoje zdanie odnośnie storczyków i ich hodowli.Roślinki pełne uroku.Lubię je ale zanim przywiezie się je do domu powinno się zastanowić nad wydanymi na nie pieniędzmi,tzn.zacząć od literatury i poczytać na temat ich hodowli aby później uniknąć rozczarowań,ponieważ do łatwych nie należą.Mam już z nimi trochę doświadczenia i nie rzucam się już na głęboką wodę.Po prostu kupuję te,które z półek wołają o pomoc czyli te przecenione i w krótkim czasie zazwyczaj satysfakcja gwarantowana,gdy zobaczy się u nich młody zdrowy pęd,nie mówiąc już o pojawieniu się kwiatu.
Bardzo dziękuję za życzenia udanych hodowli czego i Tobie szczerze życzę.Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie "zapchaj dziury" bardzo ozdobne i fajnie wykonane! A hodowla ananasów w zimnym i mrocznym zimowym PL-u toż to mistrzostwo!!! ;:333 Wreszcie zobaczyłam jak rosną ananaski :D
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Igo :wit
Fakt,że w naszych warunkach wyhodowanie młodych ananasów jest nie aż tak wielkim sukcesem ale ich widok cieszy,oby dalej rosły zdrowo.
Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam,życząc miłego wieczoru.

13.03.2025.

Witam Wszystkich bardzo serdecznie i zapraszam do swego wątku :wit

Dzisiejszy post poświęciłem swoim Oplątwom - Tilandsiom.Mam je od września 2017-go roku a zatem już prawie osiem lat.
Rośliny te wydawałoby się,że są pasożytami.Nic bardziej mylnego.Skąd te przypuszczenia?,stąd,że żyją w koronach drzew
na korze,pniach a nawet głazach i kamieniach.Jest to wyjątkowy gatunek,epifit.Nie wymaga do wzrostu i życia podłoża.
Składniki pokarmowe,wodę pobiera z powietrza za pomocą liści.Korzenie o ile w ogóle je wykształci,służą jej jedynie do przyczepiania się do miejsca,w którym żyje.Źródło tekst: OGRODOLANDIA.PL
Tak też wegetują moje od prawie pięciu lat.Osadzone a dokładniej przyklejone są na kawałku drewna-wysuszona gałąź.
Korzenie wykształcają ale są zbyt słabe by się do niego przyczepić i z czasem obumierają wysychając po to by znów po jakimś czsie wykształcić nowe.Inaczej wygląda to w warunkach naturalnych,korzenie są i większe i silniejsze mając tym samym warunki do przyczepiania się do podłoża.W warunkach domowych wymagają regularnego spryskiwania liści wodą i nawożenia poprzez zanurzanie ich w pojemniku z rozcieńczonym nawozem na kilka minut.
Mam ich dwie na jednym pniu: Ionantha i Brachycaulos.Pierwsza z nich zrobiła nam niespodziankę po dwóch miesiącach od ich zakupienia w necie.Mianowicie zakwitła.Poniżej ich zdjęcia z przed pięciu laty i aktualne.

Oplątwy - Tilandsie

Tak wyglądały przed pięciu laty.

Obrazek

Tak zakwitła Ionantha po dwóch miesiącach od ich zakupu-ponownie zakwitła w 2022 roku po pięciu latach.

Obrazek

Tak wygląda nawożenie Oplątw w moich warunkach.

Obrazek

Tak wyglądają dziś.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapraszam ;:108
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ciekawa i artystyczna ta oplątwa żyjaca powietrzem ;:333 A ta kąpiółka do góry nogami to już wyczyn :D Sporo ci urosła;czy jest szansa że zakwitnie wcześniej niż jak ten "kwiat raz na 1000lat", da sie to sterować?
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszy Twoja kolejna wizyta Igo ;:196
Dziękuję bardzo za miły i bardzo sympatyczny post ;:180
"Sterować kwitnieniem " moich oplątw raczej się nie da :D Jednak jak do tej pory nie było tak źle,bo jedna z nich jak wspomniałem w poprzednim poście zakwitła po dwóch miesiącach od ich zakupienia.Następnie po pięciu latach i nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi się,że po kolejnych dwóch jak byliśmy na wakacjach.
Z moim optymizmem bywa różnie ale mam nadzieję,że zakwitnie nieraz jeszcze.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego weekendu :wit

23.03.2025.

Witam Wszystkich :wit
W dzisiejszym poście wiosenny przerywnik a w nim zdjęcia Przebiśniegów i Krokusów z naszego mini ogródka zrobione w połowie lutego b.r.,opracowane nieco później.

Śnieżyczka przebiśnieg (łac. Galanthus nivalis, ang. Snowdrop) jest niewielką byliną pochodzącą z rodziny amarylkowatych – Amaryllidaceae. Śnieżyczka występuje naturalnie w krajach zachodniej i środkowej Europy, często można ją spotkać w Niemczech, Francji, północnej Hiszpanii oraz południowej części Polski.Źródło tekst:GOOGLE.

Obrazek

Obrazek

Krokusy, należące do rodziny kosaćcowatych (Iridaceae), mają swe dzikie korzenie na obszarach Europy, Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Ich naturalne siedliska to łąki, lasy i stoki górskie. To właśnie tam wyrosły pierwotne formy krokusów, dostarczając inspiracji hodowcom.Źródło tekst;GOOGLE.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do odwiedzin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”