w ubiegłym roku zaczęłam zakładać ogród. Posadziłam trochę drzewek i żywopłot z grabów.
Ponieważ w ostatnich dniach zrobiło się ciepło, wpadłam trochę w panikę, dlatego wybaczcie ten zbiorczy wątek z różnymi pytaniami.
Grunt mamy ilasto-gliniasty, wierzchnia warstwa jest inna, ciemna. W tym roku woda nie stała, ale to dlatego, że zima była dość sucha.
1. Drzewka ozdobne w gruncie - wszystkie posadzone jesienią 2024, oprócz świdośliwy 2m, którą posadziłam już na wiosnę. Podaję orientacyjną wysokość drzewek.
- świdośliwa 2 m
- świdośliwa 3.5 m
- 2 wiśnie piłkowane kanzan na pniu 1.7 m
- parocja perska 2m, kilkuletnia, gatunek
- ambrowiec amerykański/balsamiczny 2m
- Dereń kousa Heart Throb 1.6m, dość rachityczny
- Dereń biały 1.7 m, dobrze rozgałęziony, nie chcę go ciąć do ziemi, ale hodować jako drzewko
- pomarańczowa koksa
- złota reneta
- kalwia czerwona jesienna
- kosztela - parametry jw. od eko-ogrodnik.pl
- pigwa vranaya też postać krzaczasta od eko-ogrodnik.pl
- jabłonka rajska Ola z lokalnej szkółki
Pytania:
1. Czy mam już podlewać ogród? Co ile dni? Na razie podlaliśmy tylko drzewka w donicach. Teraz jest ciepło, za tydzień ma się ochłodzić, pewnie jak w całej Polsce.
2. Wszystkie drzewka są okopczykowane. Czy mam już usunąć kopczyki? Może częściowo?
3. Co z przycinaniem drzewek owocowych? Teraz robić pierwsze cięcie?
4. Parocja - na razie wygląda na zasuszoną, czy mam się martwić? Może ten gatunek późno startuje? Czy mogę ją teraz trochę podciąć? Docelowo chcę ją dość mocno formować, żeby uzyskać coś na kształt tego:
https://egligruen.ch/wp-content/uploads ... tia-17.jpg
W tej chwili jest dosyć rosochata:

Bardzo dziękuję z góry za wszelkie porady dla początkującej ogrodniczki