ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników
Oczywiście podzielić na trzy. A siarczanu potasu nie zalecali dzielić. U mnie w zaleceniach wskazano, że maksymalna jednorazowa dawka to 250kg na hektar.
Pozdrawiam, Jacek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Coś im się w zaleceniach pomyliło, saletrzak zawiera wapń i magnez, których już jest ich za dużo. Bardziej skłaniałbym się do saletry amonowej, która jest nawet trochę zakwaszająca.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lut 2024, o 11:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć! Mam taki problem. Mam glebę raczej piaszczystą, przed posadzeniem czegoś zawsze dodaje kompost lub ziemię workowana, ale ten cholerny piasek zawsze wylezie na wierzch i spływa po nim woda. Co zrobić zeby gleba bardziej wpijała wodę? Teraz dosłownie spływa jak po kaczce. Dodać więcej kompostu, torfu, czego? Pomóżcie. Robię takie korytka wokół rośliny i tam wlewam wodę, ale one szybko się osypują i wracam do punktu wyjścia.

-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Ściółkować o ile można czymś organicznym, ziemia tak nie przeschnie zwiększy ilość próchnicy oraz będzie przesiąkać przez ściółkę i powoli oddawać wodę.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Dzień dobry,
poproszę o jakieś porady. W pierwszej próbce (tunel) są pomidory, na moje oko badania nie są najgorsze. Co prawda pomidory nie chciały za bardzo rosnąć i z uwagi na objawy na liściach dostały interwencyjnie wapnia dolistnie - teraz wyglądają ok. Czy jeszcze coś z tą ziemią powinienem robić?
Co do próbki 2, to nawet trawnik na tym nie chce rosnąć. Ręce opadają. Proszę o poradę.
pozdrawiam

poproszę o jakieś porady. W pierwszej próbce (tunel) są pomidory, na moje oko badania nie są najgorsze. Co prawda pomidory nie chciały za bardzo rosnąć i z uwagi na objawy na liściach dostały interwencyjnie wapnia dolistnie - teraz wyglądają ok. Czy jeszcze coś z tą ziemią powinienem robić?
Co do próbki 2, to nawet trawnik na tym nie chce rosnąć. Ręce opadają. Proszę o poradę.
pozdrawiam

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Co do pierwszej próbki, to z miesiąc podlewać wodą, trochę za dużo magnezu, ale za to będą pomidory smaczniejsze, słodsze.
Druga próbka, najtaniej zasilić np. complexem Mila 30g na 1m2 i za dwa, czy trzy tygodnie powtórzyć.
Druga próbka, najtaniej zasilić np. complexem Mila 30g na 1m2 i za dwa, czy trzy tygodnie powtórzyć.
pozdrawiam Ludwik
Czy przy takich niedoborach (mam podobne wyniki) warto nawozić na jesień czy wstrzymać się do wiosny? Zależy mi głównie na nawożeniu pomidorów które głęboko wkopuje i myśle czy nie byloby lepiej nawozić przed przekopaniem jesienią i wtedy przez ten długi czas nawóz by może wszedł niżej w glebe?
Możesz na jesień przekopać obornik na ostrą skibe.
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
Re: Zakładamy ogród warzywny...cz.2
Kupiłem działkę, była uprawiana typowo jako działka rekreacyjna. Chciałem poświęcić część trawnika na warzywnik. Jakie nawozy zastosować podczas czy przekopaniu, aby mieć jakikolwiek plon w tym sezonie?
Pozdrawiam
Proponuję obornik, łatwo kupić granulowany w marketach. Czasem na działki przywożą handlarze obornik z ferm, jest tańszy i równie dobry, warto popytać sąsiadów lub sprawdzić na tablicy ogłoszeń 

- AleOla
- 100p
- Od: 31 lip 2024, o 16:29
Mam małą zagwozdkę... Muszę uzupełnić azot w ogródku. Z uwagi na wysokie pH i dużą zawartość Ca mam użyć siarczanu amonu. O ile na części warzywnika zrobię to bez problemu bo jeszcze nic nie wysiane do gruntu, to nie wiem jak uzupełnić azot tam, gdzie już jest posadzony czosnek, cebula, a także wysiana w styczniu marchew i pietruszka.
Nie mam jeszcze dużego doświadczenia z warzywnikiem, pomoże ktoś?
Nie mam jeszcze dużego doświadczenia z warzywnikiem, pomoże ktoś?
Ola
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Azot dopiero jak ruszy wegetacja , wcześniej nawóz na odbudowę systemu korzeniowego .
- AleOla
- 100p
- Od: 31 lip 2024, o 16:29
Nawet jeśli fosforu i potasu, itd. jest w sam raz ?
Bardziej mi chodziło o stronę techniczną nawożenia w miejscu już "zasiedlonym" przez rośliny. Normalnie każą przekopać ten siarczan, ale jeśli nie mogę przekopać na wiosnę to jak go zastosować? Roztwór zrobić?
Bardziej mi chodziło o stronę techniczną nawożenia w miejscu już "zasiedlonym" przez rośliny. Normalnie każą przekopać ten siarczan, ale jeśli nie mogę przekopać na wiosnę to jak go zastosować? Roztwór zrobić?
Ola
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja np. borówkę podlewam łyżką siarczanu amonu rozpuszczonego w konewce wody .
Uważam , że wiosną trzeba odbudować system korzeniowy .
Nawóz posypowo stosuję przed deszczem .
Uważam , że wiosną trzeba odbudować system korzeniowy .
Nawóz posypowo stosuję przed deszczem .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Azot wiosną podaje się po wschodach, więc będziesz widzieć gdzie są rośliny.
Posyp i przesiekaj motyką.
Jaką dawkę tego siarczanu amonu masz w zaleceniach?
Posyp i przesiekaj motyką.
Jaką dawkę tego siarczanu amonu masz w zaleceniach?
Pozdrawiam, Jacek