Bób cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób cz.4

Post »

Każdy sieje wtedy kiedy uważa za sensowne ale...
Połowa II to zdecydowanie lepszy termin wysiewu niż styczeń. Warto pamiętać, że wysiewając bób w temperaturze 15-22*C znacznie skracamy czas wschodów. Rośliny powinny pojawić się 8-14 dni od siewu a nawet wcześniej. Później muszą już być doświetlane a problemem staje się zbyt wysoka jak dla bobu temperatura. Najlepiej gdyby rozsadę można było przenieść np. do tunelu. Ja tak robię pod koniec II lub na początku III. Gdy sadzonki mają zbyt ciepło rośliny mocno się wyciągają. Od biedy można je palikować lub nawet ogłowić rośliny. Jednego roku z czubków udało mi się nawet ukorzenić sadzonki. Ogłowione sadzonki chyba nawet mocniej się krzewią ale to należałoby dokładniej zaobserwować. Znacznie lepiej rosną rośliny z niskich, krępych sadzonek a takie uzyskamy po ok. 30 dniach.
Nikt prawie nie zwraca uwagi lub nie pisze o tym, że bobu mamy sporo odmian i warto bawiąc się w produkcję rozsady wybrać odmianę wczesną. Niestety w niektórych latach bób wysadzany na początku III potrafił podmarznąć i dlatego ja osobiście wolę wysadzać rozsadę w drugiej połowie III.
Np. Witkiem Manita zaczyna dojrzewać po 75 dniach a Windsor Biały (White Windsor) po 100 a więc prawie o miesiąc później. Wybierając odmianę warto też zwrócić uwagę jakiej wysokości będą dorosłe rośliny (przeciętna wysokość w zależności od odmiany wynosi 80-130 cm).
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

W domu niestety za ciepło, żeby zrobić ładną rozsadę. ;:222
Jak bób wychodzi z ziemi wynoszę rozsadę do foliaka, gdzie stoi w dodatkowym ocieplonym inspekcie.
W ten sposób znosi u mnie noce z temperaturą na zewnątrz minus 7-8*C, bez problemu.
W tym roku posieję tylko odmianę Bizon, więcej sztuk niż w poprzednich latach.
Zebrane w zeszłym sezonie 15 kg okazuje się nie wystarczającą ilością. Dziś ostatni mrożony bób wyląduje w garnku. ;:65
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Wypatrzyłam odmianę Witkiem Manita polecaną przez Przemka. Sprzedają po 5 kg. Trochę dużo, ale zamierzam kupić. Ciekawe, czy nasiona bobu długo zachowują zdolność kiełkowania?
Jacku, może pamiętasz, ile zasiewałeś, skoro był taki plon?
Bardzo smaczny bób kiszony, kupiłam w słoiku, w sklepie. Chętnie zrobiłabym własne przetwory.
Anna
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest kilka fajnych wczesnych odmian na rynku. Ja odkupiłem swoje nasiona od osoby która zrobiła zakup opakowania 5 kg. Nie ma obaw, nasiona bobu zachowują zdolność kiełkowania przez 5-6 lat.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałem odmiany Witkiem Manita, Rambos, Dragon i Bizon.
Dziwna sprawa, ale dojrzały do zbioru niemal jednocześnie.
W tym roku sadzę tylko Bizona, bo miał największe ziarna i był najplenniejszy.
Posadziłem cztery rzędy po 5,5 m długości. W rzędzie sadzonki co 25 cm, podwójne, bo siałem dwa ziarna do kubka.
Łącznie zużyłem około pół kilograma nasion.
W tym roku planuję posadzić około 150 kubeczków, czyli 300 nasion. :roll:

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To, że dojrzały jednocześnie nie powinno raczej dziwić bo poza Rambos (95 dni) pozostałe odmiany są odmianami bardzo wczesnymi (ok. 75 dni). Najwcześniejsza z nich to Bizon (70-75 dni). Dodatkowo fajne w niej jest to, że nie rośnie zbyt wysoko.
U mnie z rozsady w tym sezonie Witkiem Manita a z wysiewu bezpośredniego (podkiełkuję nasiona w perlicie) na próbę odmiana Aguadulce Supersimonia.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Super, po takiej dawce wiedzy dużo łatwiej zaplanować :D . Nad odmianą jeszcze się zastanowię. Po namoczeniu, podkiełkowaniu posadzę w kubeczki, po kilku dniach wyniosę do gospodarczego i będę doświetlać.
Anna
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek1136 pisze: 19 sty 2025, o 12:27 Najwcześniejsza z nich to Bizon (70-75 dni). Dodatkowo fajne w niej jest to, że nie rośnie zbyt wysoko.
Zasugerowałem się stroną Plantico, gdzie podają dla Bizona 90-95 dni. Faktycznie częściej można spotkać, jak podałeś 70-75 dni.
Podają też, że rośnie wysoki na 70-90 cm, a u mnie miał w minionym sezonie około 140 cm, a dwa lata temu spokojnie 170 cm.
Zdjęcie tego nie oddaje, ale ten w głębi zdjęcia to Bizon, wyrósł prawie mojego wzrostu. Może przesadziłem z kompostem... :roll:

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Zależność wysokości od zasobności podłoża, to zrozumiałe, ale żeby aż tak się różniło :) ? Choć to nie problem.
Już zamówiłam Bizona, a gdy zajrzałam do szafki z zapasami, to znalazłam ubiegłoroczny zakup, obecnie nasiona już zażywają kąpieli, jutro pójdą do kiełkowania. Gdy szukałam informacji o tej odmianie, to okazuje się, że ma podobną wczesność do omawianych wcześniej, a co do wysokości, jedni podają, że 90cm, inni do 12ocm. Przekonamy się :wink:
Będę wysiewać w dwóch turach. pewnie za tydzień posieję drugą partię.

Obrazek
Anna
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Do biegu,
Gotowi?
Start! :D

Obrazek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Błażej, to zaszalałeś z ilością. :wink:
Ja jeszcze trochę poczekam z wysiewem. Bób po skiełkowaniu wynoszę do foliaka, a w foliaku na razie mroźno. :roll:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wszyscy w domu mi wybijają bób z głowy, a Ja mam nadal welki wór ziaren. ;:306

Reszta w podkiełkowalniku z rzutu, bo nie włączylem grzania jak byłem na urodzinach w niedziele. :wink:

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A dlaczego wybijają z głowy ? Nie lubią bobu ;:oj
Jak bym miała więcej miejsca , spora grządka była by dla bobu . A że go nie mam , to nie sieję , bo się nie opłaca ze względu na zbiory ... ;:170
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jakoś nie trafia im w gusta smakowe. ;:224

Ja w sumie lubię ale u mnie w domu jest problem z określeniem ilości na obiad mimo iż wiadomo że głównie Ja go jem, to jest gotowane jak do wojska, a poźniej krzywe miny że nie zjedzony. ;:306

Mi szkoda nasion ale też nie mam miejsca na bób, bo jest tyle warzyw, co by się chciało i jakbym miał wybrac bób, czy pomidor lub ogórki, no to bób nawet się nie łapie w myślenie o uprawie.

Zastanawiałem się też ile faktycznie można zebrac bobu z jednej rośliny lub metra kwadratowego, czy w jednym roku poprosti nie pozbyć się nasion i nie obsiać każdego wolnego miejsca i poźniej zbiory sprzedawać. Brat się przeprowadza, ma fajny kawałek ogródka, znajomy kupił działke i na razie się nie buduje.. kwestia ,,zabobowania" ich pozostaje. :;230
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Błażeju, w poprzednim sezonie zebrałem 15 kg z 13 m2 uprawy.
Rok wcześniej rósł pojedynczym rzędem i rośliny wyrosły wielkie. Zebrałem wtedy około kilograma z metra bieżącego rzędu.
Pozdrawiam, Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”