Uprawa warzyw zimą - pomysły
Re: Uprawa warzyw w domu
Mam taki drobny problem z arbuzem. Coś niezbyt chce mi rosnąć - cały czas wygląda mniej więcej tak i nie rozwija się. Czy u was podobnie było z sadzeniem tej rośliny?

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Myślę że ma zbyt zimną ziemię. Po za tym w dużej doniczce może rozwijać mocniej system korzeniowy ale jednak obstawiam To iż mu zimno
Arbuzy tak jak każde dyniowate lubią ciepełko. Nie wiem w jakim miejscu je trzymasz, ale normalnie ziemia nagrzewa się w słońcu, czego aktualnie nie ma

System korzeniowy ma bardzo słaby (2-3 cm jeden delikatny korzeń główny). Ziemię fakt - ma raczej chłodną, bo stoi na parapecie a za oknem mróz -10
W takim razie postaram się go gdzieś przełożyć. Co sądzicie na doświetlanie LEDem?

- BobejGS
- Kontakt:
Ja bym je przesadził do mniejszych doniczek i stawiał blisko grzejnika na jakiś czas aby ziemia choć chwilę była ciepła. Jeśli ich nie będziesz przelewać to powinno im pomóc. Jeśli jednak przelejesz to podgrzewanie ziemi im dodatkowo zaszkodzi. Co do ledów To nie mam zdania bo testuje dopiero od dwóch dni
żarówke dostałem od znajomego.

Jakim LEDem je naświetlasz? Jak na razie u mnie wygląda to tak:

- BobejGS
- Kontakt:
Żarówka 60diod 46czerwonych+ 14niebieskich
uprawa w pojemnikach
Pozdrawiam.
Być może zainteresuje kogoś uprawa roślin w trochę nietypowych doniczkach, tzn. takich, które są aktywne i produkują nawóz dla roślin w nich rosnących?
youtu.be/uH9fkuUz0Ek
Być może zainteresuje kogoś uprawa roślin w trochę nietypowych doniczkach, tzn. takich, które są aktywne i produkują nawóz dla roślin w nich rosnących?
youtu.be/uH9fkuUz0Ek
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Winter Sowing, siew zimowy
Witam ogrodnicy.
Ostatnio zainteresowałam się bardzo nową metodą wysiewu nasion zwaną Winter Sowing. Jest to wysiew nasion w okresie zimowym w przezroczystych pojemnikach ,przetrzymywanych od razu na zewnątrz w naturalnych warunkach, gdzie nasiona przechodzą stratyfikację i kiełkują w odpowiednim czasie gdy przychodzi wiosna i robi się odpowiednia na to aura. Roślinki od maleńkości są narażone na zmiany temperatur i się hartują, rosną silne, zdrowe, nie wybiegają z powodu braku światła słonecznego. Rozwijają się jak w naturalnych warunkach ale są chronione przed szkodnikami i te warunki mają poniekąd polepszone.
Muszą być oczywiście odpowiednie pojemniki, np plastikowe butelki, przezroczyste skrzynki ,wiaderka itp.
W dnie robi się otwory odpływowe i w przykrywce również otwory wentylacyjne. Butelki należy rozciąć w połowie. Wsypać co najmniej 10 cm ziemi na dno, podlać i wysiać nasiona. Włożyć znacznik z wypisaną nazwą rośliny. Założyć górę butelki i zakleić taśmą.
W tym roku pierwszy raz wysiewam tą metodą swoje uprawy, nie mam pojęcia czy wszystko dobrze robię i co z tego wyniknie.
To moje wysiewy, wszystko ustawiam w nieogrzewanym tunelu foliowym.

Nasiona sieję w ziemię do wysiewu i przysypuję żółtym piaskiem. Ponieważ gdzieś przeczytałam że w piasku nie rozwijają się choroby grzybowe a roślinki mają lżej się przebić przez piasek no i wilgoć piasek lepiej trzyma.
Nasiona przeze mnie posiane to głównie kwiaty bylinowe, dwuletnie ale też warzywa takie jak sałaty, kalafiory, cebule, seler.
Jeśli uprawialiście już cokolwiek tą metodą to proszę piszcie i dzielcie się doświadczeniami.

Ostatnio zainteresowałam się bardzo nową metodą wysiewu nasion zwaną Winter Sowing. Jest to wysiew nasion w okresie zimowym w przezroczystych pojemnikach ,przetrzymywanych od razu na zewnątrz w naturalnych warunkach, gdzie nasiona przechodzą stratyfikację i kiełkują w odpowiednim czasie gdy przychodzi wiosna i robi się odpowiednia na to aura. Roślinki od maleńkości są narażone na zmiany temperatur i się hartują, rosną silne, zdrowe, nie wybiegają z powodu braku światła słonecznego. Rozwijają się jak w naturalnych warunkach ale są chronione przed szkodnikami i te warunki mają poniekąd polepszone.
Muszą być oczywiście odpowiednie pojemniki, np plastikowe butelki, przezroczyste skrzynki ,wiaderka itp.
W dnie robi się otwory odpływowe i w przykrywce również otwory wentylacyjne. Butelki należy rozciąć w połowie. Wsypać co najmniej 10 cm ziemi na dno, podlać i wysiać nasiona. Włożyć znacznik z wypisaną nazwą rośliny. Założyć górę butelki i zakleić taśmą.
W tym roku pierwszy raz wysiewam tą metodą swoje uprawy, nie mam pojęcia czy wszystko dobrze robię i co z tego wyniknie.
To moje wysiewy, wszystko ustawiam w nieogrzewanym tunelu foliowym.

Nasiona sieję w ziemię do wysiewu i przysypuję żółtym piaskiem. Ponieważ gdzieś przeczytałam że w piasku nie rozwijają się choroby grzybowe a roślinki mają lżej się przebić przez piasek no i wilgoć piasek lepiej trzyma.
Nasiona przeze mnie posiane to głównie kwiaty bylinowe, dwuletnie ale też warzywa takie jak sałaty, kalafiory, cebule, seler.
Jeśli uprawialiście już cokolwiek tą metodą to proszę piszcie i dzielcie się doświadczeniami.

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Winter Sowing, siew zimowy
Będę z ciekawością śledził wątek.
Jeśli ta metoda sprawdzi się u was, to nie wykluczone, że spróbuję w przyszłym sezonie.
Najbardziej jestem ciekaw jak wypadnie u Kasi kalafior i seler.

Jeśli ta metoda sprawdzi się u was, to nie wykluczone, że spróbuję w przyszłym sezonie.
Najbardziej jestem ciekaw jak wypadnie u Kasi kalafior i seler.

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kalafiory i brokuły też wysieję .
W ubiegłym roku robiłam tą metodą rozsadę arbuza . To już nie było winter , ale cała reszta taka sama .
Wyszła najładniejsza rozsada jaką udało mi się do tej pory zrobić .
Zarezerwuję miejsce w tunelu .
W ubiegłym roku robiłam tą metodą rozsadę arbuza . To już nie było winter , ale cała reszta taka sama .
Wyszła najładniejsza rozsada jaką udało mi się do tej pory zrobić .
Zarezerwuję miejsce w tunelu .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ania jestem ciekawa tego arbuza….
Opisz kiedy siałaś ,do jakiego pojemnika, co i jak

Opisz kiedy siałaś ,do jakiego pojemnika, co i jak

-
Zrobiłam wysiew po 2-3 nasiona do doniczki z zamiarem pozostawienia najładniejszej siewki . Wszystkie były ładne ,
przysadziste , krępe . Rozdzieliłam do osobnych doniczek . Nie zauważyłam by im to zaszkodziło , nawet nie przywiędły .
Siałam koniec marca , ładna pogoda mnie skusiła .
Niestety część rozsady zmarnowałam . Posadziłam na ciepłą grządkę , która jeszcze nie przeszła w fazę wychładzania .
Rozsada miała tam coś ponad 40 stopni w podłożu . Kilka padło , ze 2 przeżyły po odchorowaniu .
przysadziste , krępe . Rozdzieliłam do osobnych doniczek . Nie zauważyłam by im to zaszkodziło , nawet nie przywiędły .
Siałam koniec marca , ładna pogoda mnie skusiła .
Niestety część rozsady zmarnowałam . Posadziłam na ciepłą grządkę , która jeszcze nie przeszła w fazę wychładzania .
Rozsada miała tam coś ponad 40 stopni w podłożu . Kilka padło , ze 2 przeżyły po odchorowaniu .
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dla mnie to normalna produkcja rozsady w tunelu, a nie winter sowing.
U mnie wygląda to podobnie, tylko od razu rosną pojedynczo.

U mnie wygląda to podobnie, tylko od razu rosną pojedynczo.

Pozdrawiam, Jacek
-
Pisałam wcześniej , że to nie winter , ale zasady takie same . Po co zakładać nowy temat skoro tutaj można pisać o
rozsadzie ciepłolubnych robionej poza mieszkaniem .
Dodam , że warto zrobić rozsadę w przeżroczystej doniczce by zobaczyć jakie są silne korzenie . W domu miałam dużo
zielonego a mało korzeni a tym sposobem jest odwrotnie .
rozsadzie ciepłolubnych robionej poza mieszkaniem .
Dodam , że warto zrobić rozsadę w przeżroczystej doniczce by zobaczyć jakie są silne korzenie . W domu miałam dużo
zielonego a mało korzeni a tym sposobem jest odwrotnie .