Mini Szklarnia, na balkon,okno

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szklarnia na balkonie- podłoże

Post »

Cześć

Ja bym zrobił skrzynie z drewna, może być z palet czy zwykłe, surowe deski. Bez impregnacji przetrwa kilka lat, dłużej jeśli w środku wyłożysz czarną folią budowlaną. Impregnowanie wydłuży żywot drewna, tylko nie wiadomo co impregnat odda do ziemi, a ta do roślin.
Oczywiście w folii trzeba zrobić otwory na dnie żeby był odpływ, albo wsypać sporo np kermazytu jako drenaż.
bazyliszek111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2017, o 01:32

Post »

newrom pisze:tylko nie wiadomo co impregnat odda do ziemi, a ta do roślin
To jest główny powód moich wątpliwości. Dziękuję za sugestie.
jjdj

Post »

Pokryj skrzynię żywicą epoksydową i będzie służyć bardzo długo.
Awatar użytkownika
himalaya
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 gru 2011, o 15:11

Miniszklarenka - co polecacie?

Post »

Moja obecna miniszklarenka po 2 sezonach jest bardzo zmaltretowana. To taka typowa plastikowa czarna tacka z 30 minidoniczkami (łączonymi 3x10), dostępna w wielu marketach w cenie około 20zł, przykryta plastikową przezroczystą pokrywą. Jakość wykonania zbliżona do jednorazowego pojemnika fast food. Bardzo łatwo się łamie (szczególnie po sezonie na słońcu), a przezroczysty plastik matowieje.

Czy są dostępne jakieś fajniejsze, trochę lepsze miniszklarenki? Wiecie jak wygląda pojemnik z czekoladkami Ferrero Rocher? Ten plastik jest taki solidny :) To by była wystarczająca jakość. Nie chcę też inwestować w nic stałego, szklanego, gdyż jest to regularnie przenoszone, zdejmowane z okna na czas wietrzenia itp... Ale również, żeby wytrzymało więcej niż 2 sezony.
Spread your wings and fly away
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10

Mini szklarnia - zastosowanie

Post »

Mieszkam w mieszkaniu i od zeszłego sezonu staram się uprawiać warzywa na balkonie. Pomyślałem, że może dobrym wspomagaczem byłaby mini szklarnia czyli taki mały regał okryty folią. Wydaje mi się, że sprawdzi się w pierwszym etapie wysiewu pomidorów i późniejszym hartowaniu na balkonie przed przeniesieniem w docelowe donice.
Tylko czy taka dodatkowa folia w domu za oknem balkonowym będzie na plus? Zabierze trochę światła, którego i tak za oknem nie będzie za dużo.
Druga sprawa to wykorzystanie jej do warzyw takich jak rzodkiewka czy sałata. Z jednej strony pewnie można by je wysiać wcześniej. Z drugiej one lubią jak jest chłodniej i może wcale nie będzie to dla nich pozytywne?
Edyta878
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2025, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mini Szklarnia, na balkon,okno

Post »

Hej, właśnie dołączyłam do forum, bo trochę nie wyszła mi pierwsza uprawa na balkonie ;:145 Robię drugie podejście i już znalazłam tutaj mnóstwo cennych wskazówek.
Mam dokładnie te same rozkminy – jak zapewnić więcej światła i trochę ochrony przy kiełkowaniu, no i jak nadrobić stracony czas po pierwszym niewypale. Myślałam o takiej mini szklarni z folią (albo jakimś namiocie termicznym), ale trochę się boję, że to zabierze światło zamiast pomóc, szczególnie przy wschodnim balkonie.
Zastanawiam się też nad alternatywami – widziałam ostatnio grządki pionowe do uprawy bez ziemi (hydroponiczne). Wydaje się to spoko opcja, bo można mieć sporo roślin na malutkiej powierzchni i łatwo przestawiać grządkę tam, gdzie akurat jest lepsze światło/temperatura.

Ponoć dzięki temu da się tam startować nawet z opóźnieniem… ;:138
Macie może jakieś doświadczenia z takimi grządkami pionowymi albo z robieniem rozsady i pikowania „na ostatnią chwilę” w domu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”