Ciekawe rośliny, które kwitną o nietypowej porze.
  Siewki zwykłych jeżówek świetnie się z ostnicą komponują.

Czy ptaki zjadają nasiona irgi? U mnie nie ma na nie amatorów.

Podpisuję się obiema rękami pod tym stwierdzeniemZakochałem się w 'kolorowych' roślinach, które zdobią ogród jesienią i zimą.

Na pewno odzwierciedla mnie i moje pomysły
 Na pewno odzwierciedla mnie i moje pomysły 

ale możliwe, że ta moja to irga Francheta - trochę szukałem, i na bezlistnych zdjęciach wygląda dokładnie jak ta moja.
 ale możliwe, że ta moja to irga Francheta - trochę szukałem, i na bezlistnych zdjęciach wygląda dokładnie jak ta moja.

3 lata nic nie było widać, a w tym roku pełno nowych malutkich sadzonek z jednym listkiem, mniejszym od 1 groszówki. Nie przeszkodziły im mrozy, a późniejsze opady śniegu zrobiły im ładną kołderkę.
 3 lata nic nie było widać, a w tym roku pełno nowych malutkich sadzonek z jednym listkiem, mniejszym od 1 groszówki. Nie przeszkodziły im mrozy, a późniejsze opady śniegu zrobiły im ładną kołderkę.

A na początku mają tylko ten jeden, miniaturowy listek
 A na początku mają tylko ten jeden, miniaturowy listek  

Mojego ogrodu, jakoś nie lubią, zwłaszcza rozplenice, nie chcą wcale rosnąć.
  Mojego ogrodu, jakoś nie lubią, zwłaszcza rozplenice, nie chcą wcale rosnąć. .  U mnie przetrwała jedna kępka Elwesa i przyrasta  w żółwim tempie, to zadowala mnie duża ilość nivalis.
 .  U mnie przetrwała jedna kępka Elwesa i przyrasta  w żółwim tempie, to zadowala mnie duża ilość nivalis.

Każdy ma inne warunki w ogrodzie, może ziemia u Ciebie rozplenicą nie sprzyja - u mnie siewki są wszędzie, mógłbym z nich trawnik na ścieżce zrobić
 Każdy ma inne warunki w ogrodzie, może ziemia u Ciebie rozplenicą nie sprzyja - u mnie siewki są wszędzie, mógłbym z nich trawnik na ścieżce zrobić 
 ale irgi sa podobne do siebie
 ale irgi sa podobne do siebie 

choć na żywo wyglądało to znacznie lepiej
 choć na żywo wyglądało to znacznie lepiej 

Ja mam w jednym miejscu bluszczolistne z dyskowatymi, w innym same dyskowate, w kolejnym różne - zobaczę co z tego będzie
 Ja mam w jednym miejscu bluszczolistne z dyskowatymi, w innym same dyskowate, w kolejnym różne - zobaczę co z tego będzie 

:
 :

, ale te wiosenne kwiatuszki, mogłyby kwitnąć sobie bez szronu.
  , ale te wiosenne kwiatuszki, mogłyby kwitnąć sobie bez szronu.  

.
 . .  Na początku ładnie rosły i kwitły, z czasem przestały i miałam tylko kępy liści, zupełnie nie rozumiem dlaczego? Trzymam jeszcze kilka takich liściastych, z zamiarem podzielenia, może to je pobudzi do kwitnienia?
 .  Na początku ładnie rosły i kwitły, z czasem przestały i miałam tylko kępy liści, zupełnie nie rozumiem dlaczego? Trzymam jeszcze kilka takich liściastych, z zamiarem podzielenia, może to je pobudzi do kwitnienia?  niech sobie płynie spokojnie i kwieciście.
  niech sobie płynie spokojnie i kwieciście.

On specjalnie został posadzony tak, aby dereń jadalny cieniował go w południe od największego żaru słońca. Od rana jest w słońcu, trochę po południu ma słońca, później pełny cień.
 On specjalnie został posadzony tak, aby dereń jadalny cieniował go w południe od największego żaru słońca. Od rana jest w słońcu, trochę po południu ma słońca, później pełny cień.  Ten kamień nie jest tu przypadkiem. Jak zaczynałem nasadzenia to wiatr wywiewał mi wszystko, niszczył rośliny, wysuszał na wiór. Ten kamień chronił cyklameny przed wiatrem z pola. Dereń to to drzewko po lewej - teraz już sporo urosło więc daje trochę cienia. Ziemię mam bardzo przepuszczalną co akurat cyklamenom sprzyja.
 Ten kamień nie jest tu przypadkiem. Jak zaczynałem nasadzenia to wiatr wywiewał mi wszystko, niszczył rośliny, wysuszał na wiór. Ten kamień chronił cyklameny przed wiatrem z pola. Dereń to to drzewko po lewej - teraz już sporo urosło więc daje trochę cienia. Ziemię mam bardzo przepuszczalną co akurat cyklamenom sprzyja.
 ale główne kwitnienie mają właściwie równocześnie.
 ale główne kwitnienie mają właściwie równocześnie. 
 Ale teraz wycinam już pędy po kwitnieniu więc się nie rozsiewają.
 Ale teraz wycinam już pędy po kwitnieniu więc się nie rozsiewają. Wiosna i tak przyjdzie, może część roślin nie zakwitnie ale i tak będzie ładnie
 Wiosna i tak przyjdzie, może część roślin nie zakwitnie ale i tak będzie ładnie  Liczę na to
 Liczę na to