Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.cz.2
Ja na pewno w tunelu będę miał jeszcze sałatę i kalarepę. Nie do końca byłem zadowolony ze wspólnej uprawy kapusty i sałaty ale to pewnie przez to, że za późno wysadziłem sałatę i rosła wolniej niż sądziłem.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 kwie 2013, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, szukam sprawdzonych metod uprawy brukselki. Takiej najbardziej sensownej, logicznej, przynoszacej najwieksze plony. Na poczatek kilka pytan:
1 Kiedy siac na rozsadnik? Moj rozsadnik bedzie taki - kilka palakow i na to folia, wysokosc okolo 50cm. Ten rodzaj sprawdza mi sie najlepiej, chroni przed slimakami, wysychaniem gleby itp.
2 Kiedy wysadzac na pole na grzadki?
3 Ogolnie kapusty hoduje caly czas pod przykryciem, najpierw folia, potem flizelina lub geste firanki. Czy brukselka tez jest narazona na bielinki i inne robaki? Nie chce ich przyciagac, wiec nie jest to zaden problem dla mnie hodowac je pod przykryciem
1 Kiedy siac na rozsadnik? Moj rozsadnik bedzie taki - kilka palakow i na to folia, wysokosc okolo 50cm. Ten rodzaj sprawdza mi sie najlepiej, chroni przed slimakami, wysychaniem gleby itp.
2 Kiedy wysadzac na pole na grzadki?
3 Ogolnie kapusty hoduje caly czas pod przykryciem, najpierw folia, potem flizelina lub geste firanki. Czy brukselka tez jest narazona na bielinki i inne robaki? Nie chce ich przyciagac, wiec nie jest to zaden problem dla mnie hodowac je pod przykryciem
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Uprawa brukselki mi nie wychodzi, więc rad w tej kwestii udzielał nie będę. Na forum jest sporo osób bardziej kompetentnych.
Z moich obserwacji wynika, że mączliki i mszyce lubią brukselkę nie mniej, niż inne kapustne.
Wyłożyłem do kiełkowania kilka odmian kapusty wczesnej, do uprawy pod folią. Po parę sztuk zaledwie, Constable F1, Katarina F1 i Vettel F1.

Z moich obserwacji wynika, że mączliki i mszyce lubią brukselkę nie mniej, niż inne kapustne.
Wyłożyłem do kiełkowania kilka odmian kapusty wczesnej, do uprawy pod folią. Po parę sztuk zaledwie, Constable F1, Katarina F1 i Vettel F1.

Pozdrawiam, Jacek
-
- bioy
Piękne kapusty.
Moje kiełki już w ziemi, ale jeszcze nie na powierzchni.

Moje kiełki już w ziemi, ale jeszcze nie na powierzchni.
Pozdrawiam, Jacek
-
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Znalazłem troszkę nasion kapusty Constable w piątek, więc poszły na wacik. O dziwo już w sobote wieczorem były pierwsze skiełkowane i poszły do ziemi. W niedziele powędrowała reszta.
Gdybym nie znalazł nasion, to nawet nie pomyślałbym o kapuście w tym roku, a w zasadzie o wczesnej kapuście, bo chyba trzeci rok z rzędu w tunelu przed pomidorami nie jest dobrym pomysłem ale tunel był jesienią mocno wzbogacony w przerobiony obornik i ziemię ze skrzyni, to się zobaczy co z tego będzie.
Mam jeszcze inne nasiona ale nie wiem czy będzie więcej kapust w tym roku. Może Kamienna glowa na poźny zbiór, bo też są stare nasiona i na zasadzie wzejdą to będą, nie to nie.
Gdybym nie znalazł nasion, to nawet nie pomyślałbym o kapuście w tym roku, a w zasadzie o wczesnej kapuście, bo chyba trzeci rok z rzędu w tunelu przed pomidorami nie jest dobrym pomysłem ale tunel był jesienią mocno wzbogacony w przerobiony obornik i ziemię ze skrzyni, to się zobaczy co z tego będzie.

Mam jeszcze inne nasiona ale nie wiem czy będzie więcej kapust w tym roku. Może Kamienna glowa na poźny zbiór, bo też są stare nasiona i na zasadzie wzejdą to będą, nie to nie.
-
- bioy
Szybko rosną, chyba szykuje się wysadzanie w lutym.
Moje skromne stadko, Constable F1 i Vettel F1. Katarina się nie załapała, bo zaginęła w kalafiorach.

Moje skromne stadko, Constable F1 i Vettel F1. Katarina się nie załapała, bo zaginęła w kalafiorach.

Pozdrawiam, Jacek
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne te kapusty i jakie już duże. Muszę posiać dzisiaj swoją wczesną stożkową Express którą wysadzę w tunelu pomiędzy pomidorami kilka sztuk. Pierwszy raz taki siew do tunelu będę robić. Potem wysieję kilka sztuk do gruntu wczesnej i późnej ale dosłownie kilka sztuk na bieżące potrzeby.
- bioy
Przy tym zagęszczeniu da radę bez pikowania, zwłaszcza jeśli planujesz w miarę wczesne sadzenie.
Jaką odmianę wysiałaś?
Jaką odmianę wysiałaś?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Pomieszana Veronor z Constable . Nie mam miejsca by je rozsadzić . Na upartego gdzieś bym wcisnęła .
Najbliższy tydzień zimny . Liczę , że koniec lutego początek marce uda się wysadzić .
Znalazłam dwa stare okna i myślę jak z nich inspekt zrobić .

Najbliższy tydzień zimny . Liczę , że koniec lutego początek marce uda się wysadzić .
Znalazłam dwa stare okna i myślę jak z nich inspekt zrobić .
-
- bioy
Do kiełkowania wyłożyłem kapusty wczesne do uprawy w gruncie.
Odmiany Constable F1, Katarina F1 i Vettel F1.
Odmiany Constable F1, Katarina F1 i Vettel F1.

Pozdrawiam, Jacek