Grubosz - Crassula cz.6

Lakomy_Konsek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2022, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.6

Post »

Hej,

Hmmm, korzenie nie wyglądają na zgnite, ani na suche. Ten grubas na środku jest miękki - taki sam jak go przesadzałem.

Tak, podlałem go, ale mam bardzo przepuszczalne podłoże, nie podlewałem dużo, podstawka lekko była zwilżona po podlaniu.

PS. mam kilka szczepków z tego grubosza, są w wodzie od 2 miesięcy i wyglądają kondycyjnie świetnie, mają długie białe korzenie...
Ale mam też takiego większego którego chce ukorzenić... i nic, korzeni brak w tym samym okresie co u młodych pędów... a jego kondycja jest taka jak tego o którym piszemy... ? :(

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

🤦🤦🤦
Uważasz, że jak są jakieś korzenie to są w porządku? Gdyby były w porządku to by pobierały wodę. A nie pobierają, bo pogniły najdrobniejsze z nich.

Te pomarszczona są martwe..., czytaj co napisałem wcześniej.

Obrazek

Przytnij te grube, odczekaj kilka godzin i daj do wilgotnego perlitu.

Drugi przypadek. Pomijając, że dałeś do samej wody i cud, że nie zgnił, bo to w końcu typowy sukulent, to nie ukorzenia się dużych roślin... 🤦🤦🤦
Ukorzenia się małe sadzonki. Musisz pociąć ją na mniejsze i również do perlitu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PassioViridi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2024, o 12:47
Kontakt:

Post »

Szanowni!

Kupiłam grubosza o nazwie Crassula ovulata. Nigdy takiej nazwy nie słyszałam, a co gorsza wujek Google chyba też nie. Sfotografowałam etykietkę dołączoną do rośliny, żeby nie było wątpliwości, że taką ma nazwę. Obawiam się, że zaszła jakaś pomyłka, skoro w internecie nie ma wzmianki o takiej roślinie. To z całą pewnością nie jest Crassula ovata. Omal jej nie zmarnowałam, gdy traktowałam ją jak zwykłe "drzewko". Jest delikatniejsza. Zrobiłam jej żyźniejsze podłoże i zabrałam z pełnego słońca do półcienia. Odżyła.

Mam zgryz z tą rośliną. Czy ktoś ją rozpozna?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
"Kto chce się napić ze źródła, musi uklęknąć i pochylić głowę"
— C. K. Norwid
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jest Crassula ovata. Ten Grubosz może mieć różne formy gdzie liście mogą nieznacznie się różnić.

Jako sukulent potrzebuje mocno rozluźnionego podłoża, czyli mieszanki ziemi i perlitu względnie żwirku kwarcowego w proporcji około 1 :1 - 1:2.

Potrzebuje słonecznego parapetu, jak wszystkie Grubosze!
Tylko musisz dostosować podlewanie, podlewasz obficie wtedy kiedy przeschnie całe podłoże.
U mnie Grubosze rosną w sezonie na zewnątrz i bardzo dobrze rosną.
W półcieniu będzie się wyciągać.

Odradzam sadzić razem, gdyż lepiej rosną osobno.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PassioViridi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2024, o 12:47
Kontakt:

Post »

Dziękuję za odpowiedź.