Dosiewanie trawy
Re: Dosiewanie trawy
Dzięki za odp.. Tylko problem jaki opisałem jest z goła inny. Jak przekopie to kwaśna ziemia wymiesza mi się definitywnie na całej działce i efekt może być taki sam. Dodam, że teoretycznie powinienem mieć te 7-10 cm dobrej ziemi, ale najwidoczniej gdzieś kwaśna ziemia przebija.
Przekopanie i wymiana ziemi jest rozwiązaniem, ale gdyby to było jedyne wyjście to forum nie miało by sensu, prawda?
Podbijamy jeszcze raz: jak podnieść pH na nierównomiernie kwaśnym ogródku z rosnącym już trawnikiem.
Przekopanie i wymiana ziemi jest rozwiązaniem, ale gdyby to było jedyne wyjście to forum nie miało by sensu, prawda?
Podbijamy jeszcze raz: jak podnieść pH na nierównomiernie kwaśnym ogródku z rosnącym już trawnikiem.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zajrzyj do watku - odkwaszanie ziemi viewtopic.php?f=7&t=41168
Trawnik - kiedy nawozić po dosianiu
4 tygodnie temu dosiewałem miejscowo trawnik (po wertykulacji i areacji). Młoda trawa ma ok 3 cm, ale stara już sięga 20 cm (przeplata się). Czy lepiej już skosić trawę, i nawieźć czy może lepiej jednak nie ryzykować i nie chodzić póki co ? Kiedy wg. Was skosić ją i nawieźć ?
Trawnik dosiewka
Witam,
Czy jeśli mam obecną murawę "trawnik" i chciałbym w nim dosiać np. mikrokoniczynę czy po prostu dosiać trawy żeby był jeszcze gęstszy. To da się to jakoś zrobić bez usuwania/naruszania obecnego? Jakby tak posypać nasionami mikrokoniczyny po koszeniu i podlać to to nic by nie urosło?
Czy jeśli mam obecną murawę "trawnik" i chciałbym w nim dosiać np. mikrokoniczynę czy po prostu dosiać trawy żeby był jeszcze gęstszy. To da się to jakoś zrobić bez usuwania/naruszania obecnego? Jakby tak posypać nasionami mikrokoniczyny po koszeniu i podlać to to nic by nie urosło?
Rzucenie nasion na obecną murawę bez żadnej ingerencji to raczej strata.
Masz tam jakieś chwasty?
Masz tam jakieś chwasty?
Tak są tam chwasty to nie jest jakiś trawnik katalogowy tylko no siana po prostu w zeszlym roku trawa i tylko koszona czasem nawozu sypne ale nie usuwam tam chwastów jak się pojawiają. Chciałem go tylko zagęścić nawet koniczyną żeby było to takie bardzo gęste
Możesz użyć obecnie jakiegoś oprysku na chwasty w trawie, po wypalonych roślinach powinny zostać puste miejsca gdzie po wcześniejszym zruszeniu gleby, choćby grabkami lub przez areacje można coś dosiać.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 mar 2025, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trawnik po dzikach
Dzień dobry,
Posiadam ok hektara ziemi, na którą zabieram swoje psy aby się wybiegały i zauważyłem,że po zimie część jest zryta przez dziki. Z uwagi,że nie jest to piękny trawnik przy domu chce to w miarę naprawić jak najmniejszym nakładem prac.
Plan jest taki:
1. Odwrócić to co zryły dziki na swoje miejsce aby było równo.
2. Przejechać ręcznym aeratoem.
3. Dosiać trawy po całości.
4. Sypnąć na to nowej ziemi.
5. Przejechać walcem.
6. Zastosować nawóz sterujący.
Jak pisałem wyżej ma to służyć jedynie psom, więc najważniejsze aby było równo i zielono.
Czy to w ogóle na sens?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Posiadam ok hektara ziemi, na którą zabieram swoje psy aby się wybiegały i zauważyłem,że po zimie część jest zryta przez dziki. Z uwagi,że nie jest to piękny trawnik przy domu chce to w miarę naprawić jak najmniejszym nakładem prac.
Plan jest taki:
1. Odwrócić to co zryły dziki na swoje miejsce aby było równo.
2. Przejechać ręcznym aeratoem.
3. Dosiać trawy po całości.
4. Sypnąć na to nowej ziemi.
5. Przejechać walcem.
6. Zastosować nawóz sterujący.
Jak pisałem wyżej ma to służyć jedynie psom, więc najważniejsze aby było równo i zielono.
Czy to w ogóle na sens?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Odwrócić to co zryły, zruszyć wysiać trawę można przywalcować. Możesz wysiać cienko jakiś tani nawóz na całości saletra?