Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.2

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tuja Szmaragd plis

Post »

Brałam to pod uwagę,że mogły uschnąć bo upały są dość znaczne i to od dawna...wiosna była-jest nietypowa raczej.
Myślę jednak,że musisz usunąć tę matę jaką masz położoną pod drzewami.Tam korzenie się gotują i nie mają jak oddychać... a jeszcze jak je podlewasz ...Obawiam się,ż e to ta mata spowodowala zagrożenie i porażenie drzew chorobą. Może to fytoftoroza albo jakieś inne choroby bakteryjne. Wytnij i sprawdź w przekroju pędu czy jest charakterystyczne czerwonawe odbarwienie. Jeśli tak to fytoftoroza. Czy jest co ratować nie wiem. Nie znam sie na tyle by ferować wyrokii na Twoje drzewa. Musisz obcinać porażone pędy,palić a krzewy są ogromne więc nie wiem czy pomoże sam ich oprysk ... można próbować podlewać jakąś chemią o wzmocnionym stężeniu .
Zdecydowanie jednak trzeba zacząć o d usunięcia maty i przywrócić korzeniom możliwość oddychania.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.2

Post »

Jest gorąco, Zabierz tą "szmatę" , w której rosną i Zastąp ją ściółką. Kora, słoma. Powinno być lepiej, o ile nie jest za późno. Korzenie pod tym plastikowym paskudztwem mogły się zaparzyć.
Pozdrawiam Lucyna
Matss42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2024, o 11:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Tuje szmaragd usychają

Post »

Witam

Pisze do was o pomoc w sprawie tui szmaragd, od początku maja tuje zaczęły dość gwałtownie żółknąć i brązowieć. Co może być przyczyną i jakie kroki podjąć żeby próbować to odratować.

Jeśli chodzi i dane:

Tuje około 160 drzewek zostało zasadzonych w 2023 na początku października. Drzewka były kopane z gruntu i w ten sam dzień wsadzone.

Ze względu na to ze mam bardzo piaszczysty teren na odległości około 1m od płotu i głębokości +/- 30cm została wymieniona ziemia. Następnie zostały wykonane dołki o głębokości około 40-50cm max. Podczas sadzenia do dołków została wlana woda + obsypywanie ziemia do iglaków. Na koniec wszystkie zostały jeszcze raz mocno podlane.

Do początku kwietnia nie była żadnych niepokojących objawów na wszystkich drzewkach. Po przymrozku pod koniec kwietnia, było u nas koło -7 zaczęły sie problemy i trwają a nawet sie pogłębiają do dzisiaj.

Na jedną stronę tuj zastosowałem nawóz interwencyjny przeciw brązowieniu z marki Substrat do polewania igieł.

Od kwietnia została założona linia kroplująca która jest uruchamiana 2 max 3 razy w tygodniu na 2h podczas 1h wydajność wody to około 800l

Nie wiem czy problem polega na tym ze zostały porostu przemrożone czy maja za mało wody

Dodatkowo większość gałązek które są brązowe na końcach mają nowe zielone przyrosty.. Czy to może świadczyć o tym ze ze te gałązki które są brązowe są do odratowania?????

Pozdrawiam

Obrazek

https://i.postimg.cc/Px6zXJT2/IMG-20240526-WA0028.jpg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Szkoda, że nie pokazałeś tych z nowymi przyrostami. wg mnie, to po prostu jeszcze nie są dobrze przyjęte, może źle sadzone i odchorowują. Jeżeli cała roślina ogólne się przyjmie, to i te ubytki zarosną, że nie będą straszyć.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Matss42
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2024, o 11:13

Post »

Poniżej na zdjęciu zaznaczyłem nowy przyrost zielone końcówki, wcześniej cała gałązka była brązowa.
Czy warto zastosować jeszcze nawóz interwencyjny przeciw brązowienie czy lepiej jednak zaczekać i mocno podlewac?

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Widziałem. Ale mam wątpliwości...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kuba82
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2021, o 15:23

Post »

Witam, kilkadziesiąt krzaczków tak wygląda, niektóre całkiem usychają. Nie znalazłem żadnych owadów,lub są tak małe, że ich nie dostrzegam. Gałązki uschniętych pędów też suche, lecz nie są jakieś zgniłe czy czarne. Po odcięciu zdrowej gałązki jest ona jasna w środku i raczej bez oznak chorób. Pomocy🙁
Obrazek
Obrazek
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2023, o 10:44

Post »

Ma ktoś pomysł dlaczego tuje mi tak jakby od środka na dolnych gałęziach takie pożółknięte troszkę są?

Nie jest to jakoś dużo tego, po prostu tak na każdej tui na 2-3 gałązkach tak przy pniu te gałązki się takie żółte robią. Dalsza część gałązki jest ok ale od pnia takie żółte. Zawsze były okazem zdrowia, mam je 3 lata. Sadzone od maluteńkich 50 cm teraz mają tak do szyi człowieka czyli ze 150 cm wysokości. Rosna bardzo silnie, podłoże mają bardzo wilgotne.

Uprzedzając pytanie tak są pod agrowłókniną a na to kora. Wiem, że to takie super rozwiązanie nie jest, ale wzorowałem się na sąsiedzie co miał też tuje pod włókniną a jak miały już tak z 3 metry to usunął folie. Moje raptem 150 cm wysokości i już przeszkadzałaby im folia? Nie za szybko? Znajomi mają na foli z 10 lat już tuje a u mnie 3 lata dopiero. Zajrzałem pod folie i rzeczywiście każda tuja ma tak z 5-6 włosków na wierzchu ale co to jest 5-6 takich korzoneczków równie dobrze jakby ich nie miała chyba? Sucho nie mają na pewno zastanawiam się czy nie przelane są. Ale nie podlewam ich tylko po prostu rosną w dole działki i przy rowie w którym często stoi woda. No nie wiem, może jakiś grzyb?

Mogę likwidować folie tylko co potem? Dosypać im ziemi żeby przykryć te korzonki jeśli to jest problemem? Mógłby mi ktoś doradzić tak od serca, bez powielania schematów że agrowłóknina to zło, tylko tak realnie spojrzeć czy faktycznie 3 letnia tuja ma problem z agrowłókniną?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli żółkną od pnia, a reszta gałązki jest zielona, to nie ma się czym przejmować. Zaczyna się powoli normalny, coroczny proces jesiennej wymiany starych "igieł". Tak samo mają sosny, jodły, cyprysiki i inne iglaki. Poczekaj, aż te żółte "igły" zbrązowieją i będą łatwo odpadać i Wytrzep wszystko z wnętrza krzewu. Będzie początkowo bardziej ażurowy, ale o to chodzi, nie zagnieździ się tam grzyb. Trzepanie iglaków to coroczny zabieg pielęgnacyjny ;:333
Jeśli Martwisz się tym, że korzonki tui są tuż pod agrowłókniną, to się nie Martw :wink: . To normalne, że podrastają ku górze, jednak ja bym tą ścierkę wywaliła, jeśli tujki rosną już trzy lata, to po co im ona? Ubytek podłoża Uzupełnij korą, zrębkami, słomą, czy inna ściółką, którą Masz pod ręką.
Pozdrawiam Lucyna
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Załączam fotkę żeby się upewnić czy tak ma być i nic im nie jest.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dla mnie, wygląda ok
Pozdrawiam Lucyna
jdamiecki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2024, o 20:15

Tuje proszę o poradę

Post »

Dzień dobry.
Proszę o poradę. Czy to jakąś choroba ?
Tuje posadzone w kwietniu br duże sadzonki 1.80 cm około. Niczym nie nawożone. Dopiero teraz zaczęły brązowieć gałazki. Głównie przy ziemi ale też po całości rośliny są
Obrazek
Radekm11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2025, o 17:06

Tuje szmaragd brązowienie i białe igły.igly

Post »

Dzień dobry,
chciałbym prosić Was o poradę odnośnie Tui. W ubiegłym roku z jednej strony (tj. od strony sąsiedniej dzialki- jest pusta) tuje zaczęły brązowieć i zrzucać igły, pojawił się też biały nalot na igłach. W tym roku problem znacznie przyspieszył. Przesyłam zdjęcia. Czy może ktoś z Was podpowiedzieć jakie zabiegi przeprowadzić żeby je uratować?Obrazek
Obrazek

https://i.postimg.cc/qR6GLRqw/IMG20250408164955.jpg

https://i.postimg.cc/Y0czyHmH/IMG20250408165015.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Tuja robi się niebieska czarna

Post »

Witam, coś takiego zauważyłem dzisiaj na 1 tui. Co to może być, ogólnie zdrowa i ładnie rośnie ale coś takiego czarne granatowe? Co to może być
Obrazek
rybka3455_
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2025, o 19:23

Usychanie całych Tuji

Post »

Witam wszystkich forumowiczów,
Dziękuje za przyjęcie mnie do grupy. Szukam ratunku dla moich tuji szmaragdowych które zaczeły usychać całościowo. Pierwsze oznaki ich choroby zauważyłem w sierpniu ubiegłego roku kiedy to jedno drzewko z dnia na dzień zaczeło żółknąć i usychać. Po około 3 tygodniach całkowicie uschło więc je wyciołem. niemalże w tym samym czasie druga z tuji zaczeła żółknąć ale przyszło ochłodzenie i w międzyczasie opryskałem ją środkiem grzybobójczym więc z lekkim przebarwieniem przetrwała do wiosny. W kwietniu jednak zaczeła znowu usychać i końcem miesiąca ją wyciołem. Kilka dni temu z następnym krzewem stało się to samo a dzisiaj zauważyłem że kolejne 2 sztuki usychają. Krzewy mają 10 lat i nie chorowały wcześniej. Załączam kilka zdjęć chorych krzewów.
Proszę o pomoc w rozpoznaniu przyczyny usychania gdyż obawiam się że w niedługim czasie cały ogród potrzebował będzie pomocy.

Pozdrawiam
Lukasz
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”