Piękne lilie, liliowce.
Budleje już pięknie kwitną
Ale wielki masz ten swój perukowiec. Pewnie już sporo latek sobie liczy ?
Szczeć nawet ładnie kwitnie.
Aniu perukowiec podolski ma około 20 lat
Budleja pod wieczór pięknie pachnie.
Szczeci pozwalam się nieco rozsiać dlatego mam ją co roku, ta na zdjęciu postanowiła przyjrzeć się ziemi wyjątkowo ma wygięte pędy kwiatowe. Dziękuję
Bea minę lobatę przed wysiewem trzeba namoczyć około 1 dobę a potem można lekko naciąć/naruszyć nasionko. Było ich około 10, po wysadzeniu po połowie maja została właściwie 1. Pogoda wiosenna w tym roku była taka że nie ma agrestu, jagody kamczackiej ani wiśni tzn. była g a r s t k a. Na szczęście jest borówka
Przed burzą
Floks
Przetaczniki (różowy nie zdążył się rozrosnąć był sadzony kilka dni temu)
Róża okrywowa
Róża wielkokwiatowa
Krwawnik
Powojnik
Czosnki
Astry
Hortensje
Florian ja ma poczucie że wciąż za mało mam lili
Tawuły o białych kwiatach mam dwie, z tymże ta druga (nippońska) była przeze mnie rok temu mocno przycięta, nie przypuszczałam że taka wysoka wyrośnie, do tego zajmuje sporo miejsca nie to co ta na zdjęciu.
Florianie to pnącze takie w tęczowym kolorze ,kiedyś je miałam i bardzo się rozrosło super się prezentuje w większej ilości kwiatów,piękne masz jeszcze kwiaty u mnie coraz biedniej z kwitnieniem ale i nie mam jak robić zdjęć ,pochłaniają mnie zabiegi.Zdrowia i powodzenia.
Kończy się pierwszy wakacyjny miesiąc, miałam okazję być w lipcu w Ogrodzie Botanicznym LPK i W "Myślęcinek" bliziutko Bydgoszczy, w pewnym momencie przyspieszyliśmy do wyjścia gdyż nas dobiegał głośny huk motorów, który dobiegał z sąsiadującego centrum wystawienniczego.
Byłam też w Grudziądzu, odwiedziłam muzeum, a właściwie wszystkie muzea, które znajdowały się przy jednej ulicy w dawnych spichlerzach.
Odwiedziłam też ogród botaniczny, który mnie trochę rozczarował, to raczej park miejski o niewielkiej powierzchni, jednak i tam znalazłam kilka ciekawostek.
W Radzyniu Chełmińskim w ruinach zamku krzyżackiego.
Lilie, floksy, róże, mieczyki i inne wspaniałości
Moje róże zrobiły sobie przerwę.
Super wycieczka wakacyjna. Też mi się marzy, ale budowa rozgrzebana…
Jeżuś bardzo sympatyczny!
Ładnie Ci kwitną budleje. Ja też je mam w tym roku po raz pierwszy u siebie, ale na razie sięgają mi zaledwie do pasa. Czy Twoje są wyższe?
Boscopbel piękna, lubię takie rozbielone kolory.
Lilie masz śliczne. Trąbkowa urocza, też mi się trafiła jedna w miksie z wyprzedaży.
Kanna śliczna, w takim stadium świecy.
Jeżyka w ogrodzie zazdroszczę. U mnie krótko zagościł, ma dużo spokojnych miejsc w okolicy.
Miłej niedzieli.
Małgorzato Moje róże również miewają przerwy w kwitnieniu, ważne że je powtarzają
Wandziu Budleję mam od kilku lat, w zeszłym roku była pierwszy raz cięta, kiedyś zimą śnieg połamał jej pędy, ale odrosła. W tym roku jej nie cięłam, ostatnio trochę (dla własnego bezpieczeństwa) wycięłam kilka pędów od dołu. Niestety wcześniej podczas pracy przy niej cienki patyczek wszedł mi do oka). Obecnie ma na pewno ponad dwa metry wysokości i szerokości, nie wiem czy ma 2.5 czy 3 m.
Soniu jeże goszczą w moim ogrodzie od dawna
Bazylia
Powojniki
Miskant Giganteus
Mieczyk
Lilia której zapach roznosi się aż za płot
Gailardia - z powrotem w moim ogrodzie, oby utrzymała się dłużej niż jej poprzedniczka