Bób cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.4
Kwiatki wcale się nie spaliły. Wyglądają normalnie. Bób zawiązuje kilka strąków na jednej łodydze a reszta kwiatów zasycha nie zawiązując strąków.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
-
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
-
Ja dopiero dzisiaj zebrałem bób z jednej grządki. Po wyłuskaniu wyszło 3,5 kg.
Dzień dobry,
Czy ktoś ma pomysł jak uchronić się przed szkodnikami bobu. Drugi rok z rzędu 80% nasion jest robaczywa (małe otworki poniżej 1mm, drobne białe larwy w środku).
Spora część ogrodu zajęta pod bób (wysiane 3 paczki nasion) i wszystko do wyrzucenia. Nie było mszycy, strąki wyglądają normalnie, a w środku masakra.
Czy istnieje może jakiś sposób aby się tego ustrzec na przyszły rok? Siany wcześnie, różne odmiany dla rozproszenia ryzyka, ale każda tak samo robaczywa.
Czy ktoś ma pomysł jak uchronić się przed szkodnikami bobu. Drugi rok z rzędu 80% nasion jest robaczywa (małe otworki poniżej 1mm, drobne białe larwy w środku).
Spora część ogrodu zajęta pod bób (wysiane 3 paczki nasion) i wszystko do wyrzucenia. Nie było mszycy, strąki wyglądają normalnie, a w środku masakra.
Czy istnieje może jakiś sposób aby się tego ustrzec na przyszły rok? Siany wcześnie, różne odmiany dla rozproszenia ryzyka, ale każda tak samo robaczywa.
-
Strąkowiec bobowy bo o nim mowa na bobie pojawia się pod koniec maja i w pierwszej połowie czerwca czerwca. Jaja samice składają do końca lipca. Ja uprawiam tylko odmiany wczesne (b. wczesne) a dodatkowo, w celu przyspieszenia zbioru produkuję rozsadę. Nie stosuję oprysków, które należałoby wykonać ok. 7 dni przed kwitnieniem. W przypadku występowania chrząszczy należy dokładnie zbierać i niszczyć resztki po zbiorze. Od końca sierpnia do października owady przechodzą na zimowanie.
Dziękuję za odpowiedź!
Rozsady nie będę robić bo nie mam warunków, ale wywiozę daleko resztki roslin i robaczywe strąki. W zeszłym roku trafiły one do kompostu przy ogrodzie i pewnie dlatego chrząszcz zdążył się rozwinąć. Teraz usunę wszystko z dala od ogrodu i miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będzie ok. Dzięki za pomoc
Rozsady nie będę robić bo nie mam warunków, ale wywiozę daleko resztki roslin i robaczywe strąki. W zeszłym roku trafiły one do kompostu przy ogrodzie i pewnie dlatego chrząszcz zdążył się rozwinąć. Teraz usunę wszystko z dala od ogrodu i miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będzie ok. Dzięki za pomoc
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Ja ostatnio wysiewałem 12 lutego, w tym roku planuję wysiać w tym samym terminie.
Pozdrawiam, Jacek
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Bardzo dziękuję! W tym roku u nas zima wyjątkowo łagodna, zaryzykuję wcześniejsze wysadzanie do tunelu.
Anna
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Sadziłem w gruncie 9 marca, bób dzielnie znosił kilkustopniowe przymrozki, a nawet kilka dni pod śniegiem.
Pod folią pewnie zaryzykowałbym wcześniejszy wysiew.
Pod folią pewnie zaryzykowałbym wcześniejszy wysiew.
Pozdrawiam, Jacek
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Jacku, spoźniłem się nieco, ale wysieję bób jutro w doniczkach. Będzie mógł pójść do gruntu w marcu/kwietniu. Oszukam mszyce. Do świąt miałem w ogrodzie młode boby (5cm), które wyrosły z upadłych w czasie zbioru nasion. Znosiły świetnie jesienne przymrozki i dopiero -7 w czasie świąt je powaliło. Zatem te wysiane teraz zniosą marcowo-kwietniowe przymrozki również.