Placuszki z cukinii po koreańsku
(z sosem na słodko)
1,5 - 2 male cukinie ze skórką zetrzeć na grubych oczkach tarki
Posolić 1 łyżeczką soli,zamieszać i zostawić by puściła sok
W międzyczasie sporządzić sos
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego / zamiennie daję jabłkowy
2 łyżki wody
1 łyżka cukru
wymieszać wszystko i dodać
1/3 cebuli pokrojonej w piórka
Odstawić by składniki się przegryzły
Cukinie delikatnie odcisnąć
+ roztrzepane jajko lub nawet 2
+ 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wymieszać i smażyć na oleju na rumiano z obydwu stron małe placuszki
Układać na półmisku/dużym talerzu na ręcznikach kuchennych by odsączyć olej
Pacać placuszek w przygotowanym sosie i zajadać się.
Są pyszne i chrupiące