Fajnie wyglądają te jabłuszka w środku zimy :P Nie musisz polować na cleomy, wysiewa ich się całe mnóstwo, podeślę Ci wiosną jak wzejdą :P Ja je bardzo lubię, tym bardziej, że lubią robić niespodzianki - zbierasz nasionka z białej a zakwitają dwa odcienie różowego np. Teraz nie zbieram już nasion, wybieram najładniejsze siewki i jaki kolor wyjdzie, taki jest I tak najczęściej są wszystkie trzy
Danusiu świetnie oddałaś klimat kwiatów jednego koloru. przepiękne.
Czy mogłabyś zdradzić nazwę dwóch ostatnich granatowych. Pierwszy to
chyba irys niski.Ja mam tylko żółto brązowego z tych niskich.
Zapytam również o drugi kwiatek Izuni w kolorze fioletu.czy wiesz co to jest. ;:12
Nie Danusiu, to zdjęcie jest trochę niefortunnie zrobione, bo nie ma żadnego punktu odniesienia, na pierwszym zdjęciu jest irys syberyjski granatowy, na drugim przetacznik kłosowy siwy, miniaturka skalniakowa (do 20 cm) a na trzecim tojad. U Izuni na drugim zdjęciu jest ostróżka - prawda, że piękna! :P
Danusiu chodzi mi o twój post z 25 stycznia gdzie masz 6 zdjęć i piszesz
fioletów ciąg dalszy.
Jeśli chodzi o ostróżkę to ja też mam, ale moja jest dużo, dużo wyższa.zobacz
Teraz wszystko jasne :P Napisałaś granatowych i mnie to zmyliło :P Juz mówię - przedostatni jest szafirek mikkolistny, muscari-plumosum, na ostatnim zdjęciu jest dzwonek karpacki. Jednak jeśli chodzi o ten rodzaj szafirka, w praktyce częściej jego kwiaty kładą się lekko, są za ciężkie do jego dość wątłych łodyżek.