Widzę ,że niektóre główki zabierają się do kwitnienia . Zbieraj nasiona
Ja mam jedną z oberwanymi liśćmi , jeszcze trochę i wypuści pęd kwiatowy.
Mam jeszcze kilka nasion, chyba je wysieję na zbiór jesienny, kiedy najlepiej posiać ? Widzę ,że dosyć szybko wybijają w kwiat
opis Gustava
Niesamowita sałatka: prawie cała roślina składa się z czystego serca sałaty! Usuń tylko dwie zewnętrzne warstwy, reszta jest gotowa do miski sałatkowej. To sałatka, która robi wrażenie swoją wagą, jest naprawdę ciężka jak na sałatę masłową, jedna ze średniej wielkości roślin waży prawie 500g! W połączeniu z letnimi, świeżymi ziemniakami, solą, pieprzem i oliwą to prawdziwa uczta.
Sałata Gustava została wyhodowana przez Holendra, który przez całe życie uprawiał sałatę, a swoje zbiory sprzedawał na rowerze. Oferował tę różnorodność w swoim małym rodzinnym mieście przez ponad 40 lat. Pozwolił, aby część jego grządki sałaty dojrzała i wyhodował własne nasiona, dzięki czemu ta odmiana została zachowana.
U mnie na zbiór jesienny sprawdzało się sianie w pierwszej połowie lipca . Myślę 7 lipca wysiać w tym roku a czy się uda trafić dobrze z terminem to się okaże jak pogoda na jesieni będzie wyglądać . na razie trochę źle rozplanowałam bo mam takie co właśnie idą w kwiat a rozsady dopiero będę sadzić po niedzieli więc luka niestety będzie . Ponadto ślimaki mi całą lollo zjadły zostały te w kropki i z rumieńcem bordowym i little gem . Najwidoczniej te im nie smakowały dlatego je posiałam na lato.