Bluszcz (hedera) choroby ,szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
kamilpz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2014, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Bluszcz i mrówki

Post »

Witam serdecznie, od kilku tygodni widzę na swoim bluszczu coraz więcej mrówek. Najpierw były pojedyncze, teraz jest ich już sporo i coś tam sobie robią na liściach. Wyglądają, jakby się opiekowały jakimiś larwami. Te jasne plamki na zdjęciach to jakby jakieś płaskie podłużne jajka. Łatwo je zeskrobać. Na pierwszym zdjęciu są te jajka trochę zeskrobane przeze mnie, na drugim liściu nic nie robiłem. Trzecie zdjęcie przedstawia uszkodzony liść. Nie wiem, czy to uszkodzenie ma jakiś związek z mrówkami, prawdopodobnie nie, ale zamieszczam do kompletu. Co to może być i co powinienem zrobić? Dziękuję za pomoc!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Immersed
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 maja 2021, o 12:38

Choroba bluszczu

Post »

Witam :D , mam zapytanie odnośnie mojego bluszczu. Jest chory, jak go uratować? :cry: Co się z nim dzieje?
Obrazek

Obrazek
SlaskaPiwonia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2015, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy ten bluszcz jest do uratowania?

Post »

Czy ten bluszcz jest do uratownia?
Bluszcz rósł w donicy betonowej ale przy remoncie balkonu konieczne było jej wyburzenie. Donice trzeba było dosłownie rozwalić, korzenie były jakoś tak powrastane że duża część z nich została po prostu wyrwana. To co zostało wsadziłam do obecnej donicy ale bluszcz po kilku dniach usechł. Jak widać została jedna zielona gałązka.
Czy on odrośnie? Mam czekać czy całkowicie usunąć roślinę? Jeśli czekać to czy powinnam oberwać te wszystkie suche liście? Bo przyznam że wygląda to szpetnie.
Pozdrawiam
P.s. Przepraszam nie wiem dlaczego fotki są obrócone.
Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Czy ten bluszcz jest do uratowania?

Post »

Przytnij gałązki z suchymi liśćmi na ok 50cm, suche liście usuń, może coś z nich odbije jeśli nie są całkiem martwe.
bisfsm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2021, o 12:10

Hedera helix bluszcz pospolity czerwone plamy

Post »

Jestem laikiem. Myślałam, że bluszcz będzie miał się dobrze na balkonie dzięki jego wytrzymałości. Balkon jest dobrze oświetlony, doniczki łapią deszcz. Ziemię kupowałam lub brałam zwykłą gdzieś z lasu. Pojawiły mi się takie czerwone plamki. Kupiłam go w lipcu. Jest młody. Tylko jedna sadzonka nie ma takich plam
Obrazek

Obrazek

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Bluszcz (hedera) choroby ,szkodniki

Post »

Pstrolistne odmiany akurat nie są zbyt wytrzymałe, na balkon lepiej wybierać zielone.Raczej nic mu nie jest, tak się czasami na niektórych stanowiskach przebarwiają te jasne plamy w czasie zimy, szczególnie u słabo ukorzenionych sadzonek uprawianych w donicach.W gruncie mniej reaguje.
glisssta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 lut 2007, o 12:30

Żółknięcie liści bluszczu

Post »

Dzień dobry!
Mam już wiekowy, niemal dwumetrowej długości bluszcz, zawsze rósł na dość słonecznym stanowisku. Teraz, po przeprowadzce, przeniosłam go do znacznie ciemniejszej łazienki i wprawdzie rośnie (ma nowe zdrowe liście), ale stare zaczęły żółknąć i odpadać. Pasożytów (poza okazjonalnymi mszycami, z którymi walczę tak długo, że niemal się przyjaźnimy) nie widzę. Co to może być? Czy da się go uratować?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Obrazek
"Jeśli słyszysz tętent, rozglądaj się za koniem, bo zebry są rzadkie":)
Serdecznie pozdrawiam,
Zu.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Starsze liście przy mniej korzystnych warunkach, a tym bardziej zmianie warunków świetlnych szczególnie w miesiącach zimowych tak mogą reagować.Bluszcze ogołacają się z czasem ze starszych liści i to jest normalne.
BialaLilia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 mar 2022, o 21:30

Liście bluszcza jak koronka

Post »

Przez 2 lata bluszcz rósł jak na drożdżach a w ostatnie lato coś go dopadło. Od brzegów coś go wygryza choć zupełnie nie widać szkodników. Tak dzieje się z wszystkimi liśćmi. Przeszukałam internet ale nie znalazłam rady.
Ratujcie!!!

Obrazek

Za wielkie zdjęcie(regulamin), zmniejszyłam. Iwona
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

A to nie opuchlak się pożywia? Też odkryłam w swoich bluszczach ślady jego żerowania :/ Lubi też podjadać liście rodków i laurowiśni.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
ayahuasca
50p
50p
Od: 9 mar 2014, o 18:45

Re: Bluszcz (Hedera) choroby i szkodniki

Post »

Ponownie mam problem z bluszczem na balkonie :roll: Posadzony rok temu na wiosnę, początkowo miał problemy z bakteriozą (tak przypuszczam), ale po parokrotnym oprysku miedzianem zaczął się obficie rozwijać.

Dzisiaj sprawdziłem w jakim stanie jest po zimie i jest źle. Liście brązowieją/czernieją, łodyżki listków zrobiły się miękkie i jakby puste w środku, łatwo odpadają od pnącza.

Co się może dziać? Może przelałem przez zimę? Mrozów nie było dużo, więc podlewałem go raz na 2-3 tyg.

Obrazek

Obrazek
Alfred S
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2024, o 17:00

Post »

Cześć Wszystkim

Czy moglibyście mi pomóc? Mój bluszcz ma taki problem. Jest to bluszcz z plantacji przesadzony rok temu w czerwcu. Po zimie trochę zbrązowiał: Obrazek
Obrazek
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak może wyglądać po zimie w mało osłoniętym miejscu, narażony na wiatry, szczególnie jak jest młody.
wojtekww
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 kwie 2024, o 18:53

Post »

a czy to poniżej to też przemrożenie? Czy jednak coś trzeba psikać?
No i czy z takimi liśćmi coś się robi? Usuwać to?

góra:
Obrazek
dół:
Obrazek
młody liść
Obrazek
razzia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2013, o 09:04

Post »

Dzień dobry,
czy ktoś z Państwa doradzi, co zjada moje bluszcze? problem zaczął się niedawno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”