Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, u Ciebie, jak zawsze, uładzony ogród i piękne kwitnienia. ;:215 ;:303
Orlaja i u mnie szaleje i w gruncie rzeczy zdobi rabaty. Urosła wysoka, wydała mnóstwo kwiatów ;:333 i też powoli usuwam jej nadmiar.

Miłej, spokojnej niedzieli, Soniu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Soniu te gryzonie o inne szkodniki dokuczają niemiłosiernie ,chociaż obsypane granulkami i tak jakiś ślimak dostanie się do cynii i obgryza do zera a 1 orlaja miała już ładnego pąka i tak akurat gałązka z pąkiem ugryziona co dzień oglądam i drżę o moje roślinki.Mam chyba emeryturę po to by co dzień oglądać swoje straty w ogrodzie ;:145 Miłej niedzieli i wypoczynku albo gości bo jutro taki dzień.DZ.M.Ja jadę w gości a kwiaty już dostałam :heja ;:138
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu odbyłam wspaniały spacer po twoim ogrodzie. O dziwo internet na razie działa, więc sobie pozwalam. :D
Nie miałam pojęcia, że czarnuszki wyglądają tak uroczo. Chyba się pokuszę w przyszłym roku.
Masz rację, że szałwie to terminatorki. Świetne określenie! Mam dokładnie takie obserwacje u siebie. Bardzo baaardzo je lubię. W sobotę kupiłam na bazarku taką cudną, niebieściutką. Nie dość, że nie wiem jaka to odmiana to jeszcze musiałam wsadzić w grządkę warzywną. Ale wiem, że poczeka chwilę aż przejdą porządki i będę mogła ją przesadzić.
Kropkowane dzieci miodunki trochę jak piegowata Pipi. Śliczne. Super, że ci się rozsiała.
Jeszcze maj, a w ogrodach lato... Oby złota jesień była dłuuuga.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cudowna kompozycja z bodziszkiem :D A królowe przepiękne; uwielbiam róże chociaż właśnie wyciągnęłam sobie kolca ;:306 Ten lipiec w maju jest dla mnie lekkim szokiem... także dla piwoni bo tak szybko sie kończą.. ale chwlo trwaj!!!! Żeniszek ci obrodził i będzie pięknie tylko żeby czasem podlało z góry. U mnie susza jak dawno nie było czegos takiego...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Upał i wiatr bardzo wysuszają glebę i rośliny smutne z więdnącymi liśćmi. Przesadzone siewki żeniszka musiałam dziś podlać dwukrotnie.

Ewuś miło, że w nawale zajęć znajdujesz czas na zaglądanie. ;:196 Chopinowi został jeden pęd przycięty na 10 cm. Cieszę się, że zakwitł.
Do kwitnienia szykuje się bodziszek Rosanne, będzie cieszył kolorem do mrozów. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko jak nie zaglądam do szkółek, to spokój w ogrodzie. ;:173 Jak już pojadę, to nie sposób wyjść z pojedynczym zakupem.
Trawa przy brunerze to sesleria jesienna, mam jej ponad trzydzieści. Daje odrosty, więc to bezkosztowe nasadzenie.
Szałwie po zachodniej stronie domu, ledwo w pąkach. Twoje na zimnej glinie też później zakwitną.
Dziękuję, ;:196 niedziela z dziećmi i wnukami. Piekłam tort na podwójne święto, moje i urodziny syna. :)

Obrazek

Szałwia Marcus, niska ale ma piękny kolor.

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Teraz coraz więcej kwitnących roślin będzie w ogrodzie, ale znowu temperatury po trzydzieści stopni, więc podlewanie mnie czeka. ;:223
Orlaja w większości ma około siedemdziesiąt centymetrów wysokości. Przesadzane i rosnące w korzeniach drzew dużo niższe.
Niedziela była miła, choć mało spokojna. ;:304

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jolu niestety każde stworzenie chce przeżyć, ;:131 a my walczymy bo marzą nam się warzywa i ładne rabaty. Cynie sadzę grupami, więc granulkami obsypuję wokół każdej kępki. Choć mniej ślimaków u nas, to wystarczy jeden, żeby pożreć kilka roślin.
Dziękuję, ;:196 niedziela upłynęła z dziećmi i wnukami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moniko czarnuszki zdecydowanie lepiej wyglądają w realu. ;:108 Od rana do wieczora mają słońce, więc mój aparat nie wyostrza bieli. Świetnie się rozsiewają, więc od ośmiu lat są bezobsługowe, ;:215 tylko nadmiar muszę wypielić.
Od lat słyszę, że mam za dużo szałwii, ;:173 a ja jeszcze ją rozmnażam i sadzę w kolejne miejsca. Zaraziłam też synowe, mają dużo, choć tylko po dwie odmiany. Najbardziej preferowana jest Caradonna i Compacta Deep Blue.
Na miodunkę chucham i dmucham, bo już raz straciłam. :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iguś dziękuję. ;:196 Róż ubywa, kwitną żelazne, najbardziej popularne odmiany. Nie używam chemii na choroby grzybowe, więc łatwo nie mają. :roll:
Żeniszków mam jeszcze dużo, ale nie chcę przesadzić, bo będzie jak z orlają, na każdej rabacie po kilkanaście. ;:306
Niestety pogoda nieprzewidywalna. Po dwu dniach od opadów, chyba zacznę podlewać rośliny słabo się korzeniące, bo zwieszają liście. ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, piękny jest Twój ogród ;:138 dopieszczony w każdym calu ;:180 .
Wiedziałam, że piwonie będą u Ciebie miały świetne warunki :heja i kwitną obłędnie ;:oj .
Mam nadzieję, że to nie są pojedyncze krzaczki, bo inaczej zazdrość mnie zeżre ;:224 , patrząc ile masz kwiatów na jednym ;:oj .
Moje cztery Sarah , razem nie będę miały tyle, co Twoja! ;:138
W tym roku, bardzo szybko kwiaty przekwitają, ale bywają lepsze lata, kiedy dłużej możemy cieszyć się ich pięknem i zapachem :tan .
Pięknego dnia, Soniu! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu,jak zawsze piękne rośliny. Zestawienie orlai i bodziszka coś pięknego ;:63
Anielanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 cze 2019, o 12:46

Post »

Białe rabaty cudne, zwłaszcza orlaya. W ubiegłym roku widziałam nasiona, ale machnęłam ręką, przez okres roku się przekonałam, niestety nie znalazłam już nasion. Może w przyszłym roku ;:173

Jeszcze raz obejrzałam Twoje dywany z runianki pod krzewami, imponujące. W donice wsadzałam po 3 runianki, 2 hosty i tuja smaragd. Ta obsadozna na jesień wygląda już bardzo dobrze, runianka się krzewi, ta sadzona na wiosnę odstaje wcale nie tak wiele.

Przesadzanie 9 letniego rododendrona to chyba spore przedsięwzięcie, mam nadzieję, że możesz liczyć na pomocników.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Soniu, Twoje rabaty są jak z katalogu ogrodniczego. Masz talent! ;:167
Podziwiam i zazdroszczę :D
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Wspaniale u Ciebie. Wszystko pięknie skomponowane.
To zdjęcie z niebieską szałwią, białą orlayą i różą - cymesik po prostu! ;:180 Nawiasem mówiąc co to za róża? Nie jestem dobra w rozpoznawaniu ze zdjęć, nawet jak to popularna odmiana zawsze mam wątpliwości.
Chopinka marzy mi się i na pewno będzie kiedyś, bo... kocham muzykę Chopina miłością równie namiętną jak ogrodowanie. :wink: Przed laty szperałam i szukałam odmian o nazwie 'Chopin' z myślą, że może stworzę taki kącik chopinowski. Jak dowiedziałam się o istnieniu odmiany kapusty tej nazwy (podobno świetna na kiszenie) dałam spokój. :;230
Czarnuszka wpisana w kajecik na przyszły rok.
Od lat słyszę, że mam za dużo szałwii
A to w ogóle może być za dużo szałwi?????.....
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nie może! Nawet pole szałwii to nie za dużo. Tak samo jak lawendowe pola. :D
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Miałem spore zaległości ale czasu brak. Nawiązując do naszej wymiany zdań - domyślam się, dlaczego rozczarowała Cię pluskwica - nie zakwitła. Jak zakwitnie - czaruje. Piękne kwiaty i zapach! Moja była zarośnięta więc ją przesadziłem i poprawiłem jej byt. Tiarellę też już mam. A z orlają dopiero zaczynam przygodę więc jestem nią zafascynowany! U Ciebie piękne zestawiona z bodziszkiem.
Szałwie trochę zaniedbałem i kilka mi wypadło. Podziwiam więc Twoje!
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Piękna szałwia pod wpływem forum zaprosiłam do siebie w zeszłym roku szałwie inne niż lekarska - bo tą mam znacznie dłużej :) Miodunkę mam od lat, rośnie w półcieniu/cieniu, od pewnego czasu walczy o przestrzeń z jasnotą.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Piszesz, że bodziszek wspaniały jest niezawodny.
Niestety u mnie jest.
Nie kwitnie juz chyba drugi, czy trzeci sezon. Może powinnam podzielić?
Poza tym jak zawsze masz przepięknie w ogrodzie.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, jestem mocno spóźnionym gościem w Twoim wątku, ale nie może mnie zabraknąć w kolejnej odsłonie :wit
Wiosnę miałaś śliczną, kolorową. Amanogawa cudnie kwitła ;:167 Ona rośnie jak na przysłowiowych drożdżach. Moja ma trzeci sezon i w tym zaszalała na całego. Podwoiła swoją wysokość i w tej chwili ma ponad trzy metry ;:oj Chyba jej nie wybrałam najlepszej miejscówki i teraz się zastanawiam, czy nie trzeba będzie jej jesienią przesadzić ;:24
Widziałam też kwitnącą u Ciebie oralaye... He, he, nic nie napisałaś, że ją masz, a ja tak ją zachwalałam, jaka to fajna i niekłopotliwa roślinka :lol: A przecież Ty to wiesz, lepiej ode mnie :D Tak to jest, jak nie śledzi się na bieżąco wątku ;:124
Dobrego, słonecznego tygodnia ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”