Altana,pergola - budowa - pomysły, projekty, zdjęcia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p
Od: 24 sie 2015, o 08:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Altana,pergola - budowa - pomysły, projekty, zdjęcia

Post »

Witaj. Nie budowałem altany ,ale wiatę ... wszystko znalazłem na necie...wszystko dosłownie.
Pozdrawiam wesoły Romek
Moja oaza :D
Z prądem rzeki...płyną tylko zdechłe ryby.
Solnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2021, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomoc w doborze grubości kantówki na pergolę

Post »

Witam. Nazywam się Solnik. Chcę w tym roku postawić pergolę o wymiarach 5.5m x 3.3m i mam pytanie odnośnie górnej belki, kantówki która będzie długa naokoło 5.5m, jakiej grubości kantówke zastosować, żeby środkiem się nie uginała? Nie chcę żadnego podparcia na środku. Ewentualnie zastrzały, do stabilizacji konstrukcji. Wszystkie kantówki czy tam belki będą podparte tylko na końcach. W załączniku przesyłam zdjęcie co ja chcę stworzyć. Ze zdjęcia pergola ma wymiar 3x6 i jest zbudowana całościowo z kantówki 20cm x 20cm. U mnie oczywiście bez tej środkowej belki. Jakie minimum trzeba zastosować, żeby ta belka się nie uginała? Z góry dziękuję za pomoc.
Link:. https://timberdeck.pl/wp-content/upload ... wniana.jpg
kuba82
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2021, o 15:23

Post »

Witam, potrzebuje porady odnośnie układania gontu bitumicznego,czy pod gont trzeba położyć jakąś papę podkładowa lub coś w tym stylu?Oto moja altana, jeszcze nie skończona.Nie wiem czemu zdjęcie jest obrócone o 90 stopni.

Obrazek
kuba82
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lut 2021, o 15:23

Post »

Witam,napiszcie proszę jakie ceny drewna konstrukcyjnego w waszych regionach, u mnie 1m3 kosztuje 1600 PLN, masakra jakaś.
Maniek77
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 kwie 2022, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czym zamierzasz ją wykończyć? Ja miałem pozostałość po starej altanie i ją odnawiałem. Większość zrobiłem z płyt MPB - pracuje się z nimi bardzo łatwo (jak z drewnem) a są bardzo wytrzymałe , szczególnie na obicia, wgniecenia itp oraz łatwo da się je czyścić bo nie wchłaniają brudu. U mnie sprawdziła się super, a Ty co wykorzystasz?
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”