Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna część 3
W tym roku przemarzło 100% zawiązków a więc nie będzie owoców wcale jedynie taki + że mam 4 brzoskwinie które w ubiegłym roku zaczęły owocować wzmocnią się .
Na morelach , brzoskwiniach , śliwach , czereśniach 100% przemarzniętych zawiązków a na jabłoniach i gruszach po ok. 5 owoców .
Na morelach , brzoskwiniach , śliwach , czereśniach 100% przemarzniętych zawiązków a na jabłoniach i gruszach po ok. 5 owoców .
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też sobie wytłumaczyłem w ten sposób. Rośliny odpoczną, podrosną, wzmocnią się. Są jakieś plusy.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
U mnie przymrozków nie było od dwóch miesięcy, morela Early Orange + już spore gałęzie dwóch innych odmian i pozrzucały owoce wielkości dużych śliw.
Za to drzewo rośnie jak oszalałe, rocznie przyrosty 3-metrowe, w tym roku mają już po 80cm. Brak objaw chorób.
Więc chyba się rozwiązał problem z miejscem na nowe nasadzenia.
Za to drzewo rośnie jak oszalałe, rocznie przyrosty 3-metrowe, w tym roku mają już po 80cm. Brak objaw chorób.
Więc chyba się rozwiązał problem z miejscem na nowe nasadzenia.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
A jak jest u Was z zawiązywanie owoców u nektarynek, u mnie w tym roku na dwóch drzewkach zawiązało się jedynie dwa owoce, w tamtym roku trochę więcej, nektaryny sadzone były 3 lata temu, zresztą zeszłoroczne owoce wszystkie zgniły zanim dojrzały, w tym roku za to na drzewkach mam inwazję kędzierzawki, wie ktoś może dlaczego są problemy z zawiązywaniem owoców? zresztą co ciekawe co roku u mnie na brzoskwiniach był wysyp owoców, musiałem przerywać a w tym roku od niepamiętnych czasów jest mało a przymrozków raczej w mojej okolicy nie było
Tak sobie dzisiaj oglądałem brzoskwinie i stwierdzam że są zdecydowanie za wysokie. Przymrozek skosił wszystkie zawiązki, wiec bez bólu mogę je dość radykalnie skrócić. Zastanawiam się tylko czy nie jest już za późno na takie cięcie?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Danny239 , skoro nektarynki zgniły zanim dojrzały to możliwe , że drzewo choruje na moniliozę .
Monilioza może też przyczyniać się do słabszego zawiązywania owoców .
Ja tnę przez cały praktycznie rok . Teraz np. usuwam zbyt silne przyrosty . Urywam lub wyrywam je ręką
bez użycia sekatora .
Monilioza może też przyczyniać się do słabszego zawiązywania owoców .
Ja tnę przez cały praktycznie rok . Teraz np. usuwam zbyt silne przyrosty . Urywam lub wyrywam je ręką
bez użycia sekatora .
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wydawało się wiosną, że kędzierzawka zaatakuje, ale skończyło się na strachu.
Drzewka obsypane.
Podobno Saturn i Inka (ich pierwszy raz). Z ufo mam wątpliwość. Czy on potem się wypłaszcza czy od początku powinien być "inny"?
Drzewka obsypane.
Podobno Saturn i Inka (ich pierwszy raz). Z ufo mam wątpliwość. Czy on potem się wypłaszcza czy od początku powinien być "inny"?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- PITer890
- 100p
- Od: 7 sty 2023, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zawiązki SATURNa są charakterystycznie płaskie od samego początku.
Na pewno żadne z drzewek z zamieszczonych zdjęć nie jest SATURNem. Kto wie, może okazać się czymś smaczniejszym
P.
Na pewno żadne z drzewek z zamieszczonych zdjęć nie jest SATURNem. Kto wie, może okazać się czymś smaczniejszym
P.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
No to będę mieć niespodziankę, choć nie ukrywam, marzyło mi się UFO.
I ciekawe czy Inka to Inka.
Sprzedawca stwierdził, ze to obie inki i na jesieni mamy dogadać się w sprawie saturna (ktoś musiał pomylić sadzonkę).
Dumam jeszcze nad dokupieniem nektarynki. Która najlepsza i dlaczego?
I ciekawe czy Inka to Inka.
Sprzedawca stwierdził, ze to obie inki i na jesieni mamy dogadać się w sprawie saturna (ktoś musiał pomylić sadzonkę).
Dumam jeszcze nad dokupieniem nektarynki. Która najlepsza i dlaczego?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Pozdrawiam Irek
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Piękne macie owoce. U mnie niestety w tym roku brak owoców na nektarynach i brzoskwiniach (zresztą grusze, jabłonie i czereśnie oraz wiśnie też zrzuciły zawiązki), jak i na całym zachodzie, Nadodrzu, dotkniętym mrozem -5/-6 st. C nad ranem 23 kwietnia. Nigdy nie zanotowałem takiej temperatury w kwietniu. Opryski jednak należy wykonywać zgodnie z planem, zatem przedwczoraj był czwarty (licząc styczniowy) oprysk lecytyną. Susza, choć wczoraj popadało nawet mocno, ale za to kędzierzawość w odwrocie, a drzewa zdrowe. Teraz czas na cięcie i przygotowanie na nowy sezon.
Tak wyglądały moje późne brzoskwinie Kernnechter zmrożone o świcie 23 kwietnia. W ciągu dnia wszystko zaczęło brązowieć i opadło w ciągu paru dni.
Brzoskwinie i nektaryny- stan obecny.
Tak wyglądały moje późne brzoskwinie Kernnechter zmrożone o świcie 23 kwietnia. W ciągu dnia wszystko zaczęło brązowieć i opadło w ciągu paru dni.
Brzoskwinie i nektaryny- stan obecny.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Zero owoców , tak jak u mnie
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie niestety też wymroziło zawiązki. Z masy kwiatów i zawiązków ostały się jak ostatnio się przyglądałem po jednym owocu na co drugim drzewku, co i tak jest dla mnie świetną wiadomością. Zobaczymy jutro podczas oględzin.
Co najciekawsze, ufo zrzuciło 100% zawiązków, a najbardziej było obiecujące. Jednak widać, że liście robią swoje, bo mimo iż zawiązków miało najwięcej, to liście najdrobniejsze, a u tamtych na początku się zdawało że nic nie ma, w tym późniejszym czasie zaiwazyłem jedną nektarynke i chyba 3brzoskwinie(po jednym na drzewku).
Jutro zrobię ogląd, bo ostatnie trzy dni byłem w delegacji, a akurat przefhodzyły burze, które miejscami objawiały się ostrym gradobiciem, więc jutrzejszy dzień wiele zweryfikuje.
Co najciekawsze, ufo zrzuciło 100% zawiązków, a najbardziej było obiecujące. Jednak widać, że liście robią swoje, bo mimo iż zawiązków miało najwięcej, to liście najdrobniejsze, a u tamtych na początku się zdawało że nic nie ma, w tym późniejszym czasie zaiwazyłem jedną nektarynke i chyba 3brzoskwinie(po jednym na drzewku).
Jutro zrobię ogląd, bo ostatnie trzy dni byłem w delegacji, a akurat przefhodzyły burze, które miejscami objawiały się ostrym gradobiciem, więc jutrzejszy dzień wiele zweryfikuje.