Przed wieczoraj sadzilem Czosnku ostatnym razu w tym roku 9 Maja, Dzisiaj uwazylem pierwszy kwiatostan, z Czosnku ktore uroslo juz od wrzesnia 2023 Sadzilem jednozabkowy Czosnek 29 Styczniu i teraz tak wyglada. Sadzilem tez w grudniu, Luty i 20 Marcu. Kwieczen dalem sobie spokoje. Zdecia nr 4 jest Czosnek wykupiony w Dino market pochodzonie z Chile i byl zbieranie w Listopad 2023. Zdecia nr 5 byl w Luty z tych jednozabkowy sadzone w Styczien. Zdecia 6 i 7 byl czosnek sadzone 6 maja, zabki i jednozabkowy na bok ten sam odmian ktore byl sadzone jak bulwki powiertznie i nie wykopane, uros juz od wrzesnie 2023.
Sadzone 6 maja.
Prawdopodobnie za tydzień będzie kwiatostan u nich. Sadzone 20 Marcu.Widzę już ogon z kwiatostanu.Te sadzone w grudniu, styczyniu i lutym też prawdopodobnie zaczynają wypuszczać kwiatostan ale mają inną lokalizację i czekam na potwierdzenie.
55 dnie po sadzenie ujawia pierwszy kwiatostanki. Najszypszy produkowalem pelnie glowka z zabkami w 60 dniach po sadzenie. Kolejzanka w Tasmania, Australia potrawie w 45 dniach. Majowki sadzone maja byc szypszy bo zalezy od dlugosc dzien, Photoperiod.
Pod koniec czerwca. Wcześniej też będziesz mieć ząbki wytworzone, ale będą mokre i będą miały mało smaku więc to mija się z celem. Musisz poczekać aż wypuści kwiatostan który trzeba od razu usunąć i co najmniej 2/3 liści będzie uschnięte.
dukra13 pisze: ↑17 maja 2024, o 16:31
Kiedy najwcześniej można wyrwać główkę czosnku na bieżące potrzeby?.
Głowki i zabki zaczynają się formować dopiero około 6 tygodni przed zbiorem. Zaczyna się formować zaraz przed pojawieniu się dziób (Beak) z kwiatostanu.U mnie spodziewam się zbioru od polowy czerwca.
Pelasia pisze: ↑17 maja 2024, o 19:48
Ja wyrywam na bieżące potrzeby , czosnek jest mały , ale mi to nie przeszkadza
U mnie pojawiły się już kwiatostany.
W przysyzm tygodniu będę usuwać
Jeśli odrywasz kwiatostanki z zamiarem skierowania energii na głowę, lepiej zrobić to od razu. Każdy tydzień wzrostu to 20% okresu, w którym rośnie.
Kto nie połamie kwiatostanów i nie zbierze bulwki powietrznych? Czy ktoś to robi, czy też używa zwykłej wymówki „nie”, bo zajmuje to trzy lata? Myślę, że jestem jedyną osobą wśród znanych ekspertów od czosnku, która może konsekwentnie wyhodować czosnek na jednozabkowy do dużych rozmiarów. Komercyjna produkcja czosnku w Polsce wkrótce zakończy się. Polska miała szansę wyprzedzić Hiszpanię w produkcji czosnku. Ale nie powiodło się, ponieważ po pierwsze tradycyjny czosnek uprawiany w Polsce, Harnas, nie jest produktywny ani atrakcyjny na eksport, a także brakuje wiedzy na temat jego uprawy w Polsce. https://www.freshplaza.com/europe/artic ... -industry/ https://www.agrofakt.pl/ukrainski-czosn ... produkcji/ https://www.seeds.org.ua/vitchiznyanij- ... ij-fermer/
Tak ma wygladac Jednozabkowy
Ale Polacy nie wiedza co to jest i nie kupowali
Może i wiedzą co to jest, tylko komu potrzebny jest na raz taki wielki ząbek, jak cała główka? Może w restauracji.
Jak moja mama zapomniała oberwać kwiatostany w zeszłym roku, to jesienią wysiałam cebulki powietrzne i w tym roku będę miała 1-ząbkowe czosnki. Już kiedyś tak robiłam, ale moje nie były aż takie duże. Zbyt duże ząbki są niewygodne w użyciu, bo nie mieszczą się do praski do czosnku
Przeznaczone są do przesadzania, jednozabkowe tej wielkości wydadzą główkę z ząbkami o wadze ponad 100gm. Powodem uprawy z bulwek powietrznych jest przerwanie cykli chorób przenoszonych przez glebę i odmłodzenie materiału sadzeniowego poprzez pojawienie się nowego materiału niosącego mniej wirusów lub nie zawierającego ich wcale. Dodatkowo możesz mnożyć plony 20 0r 30 razy szybciej niż tylko poprzez rozłupywanie głowic i sadzenie zębów. Nigdy nie przyszło mi do głowy, że nie zmieściłyby się w praski