Winorośle i winogrona część 8

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona część 8

Post »

Widzę, że daremny trud, więc na zakończenie.
Po raz kolejny potarzam, nie wiemy, co jest przyczyną zmian na krzewie. Może grzyby, może wirusy. Nie wiemy nic o korzeniach, a powodem zmian może być też rak. Przypominam, że moje pierwsze zdanie w kwestii tego konkretnego krzewu winorośli to
pisze:Powinieneś zacząć od zidentyfikowania problemu
. Wszystko, co później napisałem, wiąże się z tym pierwszym zdaniem. Uważam, że pozyskiwanie materiału do rozmnażania z chorych roślin jest dużym błędem.
Grzyby nie są cechą dziedziczną winorośli. Są patogenem, który atakuje winorośl i potrafi przezimować na pędach, pniu, korzeniach, opadłych liściach, zmumifikowanych jagodch i w ziemi.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To nie pozyskuj, twój strach- twój wybór. Ale nie demonizuj problemu.
btw. - akurat na pędzie choroby wirusowej nie rozpoznasz na pewno. Ją widać w fizjologii i na liściach.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powoli szykuję się do sezonu i szukam informacji o opryskach przeciwgrzybowych. Czy Switch 62,5 WG da radę przeciw mączniakowi prawdziwemu na winorośli? W opisie ma zwalczanie tego grzyba, ale na innych roślinach. Dodatkowo działa też na szarą pleśń, więc było by dwa w jednym. Czytałem o siarkolu na prawdziwego, ale odstrasza trochę częstotliwość pryskania co tydzień. Na mączniaka rzekomego planuję Miedzian 50 WP. Takie opryski wystarczą? Wszystkie informacje pewnie były już podane i to nie raz, ale ten wątek jest naprawdę ogromny. Mam cztery odmiany deserowe: Swenson Red, Venus, Iza Zaliwska i jakąś nn labruskę.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Switch na MP winorośli nie pomoże, Siarkol tylko profilaktycznie.
Podobnie miedzian, na MRz zapobiegawczo.
Czy profilaktyka wystarczy? Najwięcej zależy od pogody, ale i stanowiska, zagęszczenia, kondycji krzewów itd.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Na MP Topas 100 EC lub Kendo 50 EW.
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za odzew. Swenson Red i Venus rosną na wystawie południowej, na kracie w odległości około 0,4m od ściany garażu. Stanowisko zaciszne, w pełnym słońcu, na glebie mocno przepuszczalnej. Krzew od krzewu jakieś 1,5m. To młode rośliny. To będzie ich 4 rok u mnie. Staram się nie dopuścić do zbytniego zagęszczenia, ale mają robić za osłonę do garażu, więc za rzadkie też nie mogą być. Iza Zaliwska i labruska rosną na wystawie zachodniej. Jakie środki były by więc najlepsze na rzekomego i szarą pleśń? Najlepiej takie dostępne w przeciętnym ogrodniczym lub możliwe do zamówienia online w nie hurtowych ilościach :D
green90000
50p
50p
Od: 1 lis 2018, o 10:22

Post »

Na All... jest Amistar 250 SC, dobrze sobie radzi z rzekomym, szarą pleśnią i podobnymi. Butelka 0,2l kosztuje ok. 33 zł i wystarczy na 50l oprysku.
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p

Post »

Na MRz profilaktycznie Miedzian a na szarą pleśń Switch 62,5 WG.
Jeśli krzew rośnie przy południowej ścianie i jest trochę zadaszony przed deszczem to presja MRz powinna być mała.
kylo
200p
200p
Od: 1 sie 2016, o 22:39

Post »

Witam wszystkich. Mam do posadzenia kilak sadzonek winogron deserowych w tunelu. Tunel jest dosyć wysoki i ma pionowe boki. Mam kilka pytań. Chcę je posadzić przy północnej ścianie żeby nie zacieniały innych roślin. Jak daleko od ściany je posadzić? Druga sprawa to sposób prowadzenia. Inne w gruncie prowadzę w taki sposób jak na zdjęciu i mi to w sumie pasuje, bo się nauczyłem, ale może dla deserowych byłby lepszy sposób?
Obrazek
Krzysiek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Baltazar pisze: 16 lis 2023, o 12:04 Są nawet targi ogrodnicze w Boguchwale ale niestety przespałem temat (tam można było spróbować różnych odmian).
Te targi są akurat w porze gdzie sporo odmian jest dojrzałych i miałem okazję spróbować na nich różnych odmian, to ciekawe doświadczenie i pokazuje jak drastycznie odmiany mogą różnić się smakiem.
Swoją drogą jak będziesz w pobliżu Rzeszowa w okolicy sierpnia/września to daj znać - podjedziesz i możesz sobie u mnie spróbować kilku znacząco różnych odmian. Z nazwami odmian będzie problem bo 2/3 albo pomylone albo już po drodze wymienione na "od kogoś".
Zresztą znajomym też aktualnie robię sadzonki, wybrali je na zasadzie degustacji i odpowiedzi: chce to, to i to. To chyba najlepszy wybór/dobór odmian.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Dzięki. Będę pamiętał.

Odnośnie odmian to w dzieciństwie u wujka rosła taka winorośl, dziesiątki metrów aż pod sam dach, z tego co pamiętam to nie chorowało w ogóle, bez oprysków. Jedynie osy podjadały. Można było kiściami rwać i pożerać. Kuleczki niewiekie, fioletowea ale duże ilości na kiści - sięgając pamięcią oceniłbym na jakieś 400-500 gramów. Dom sprzedali. Nowi właściciele chyba winorośl wycieli. Muszę kiedyś podjechać zagadać. Taki typowy smak dzieciństwa.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam jedną odmianę z tym specyficznym posmakiem odmian rosnących dano temu samopas, która powszechnie określa się jako smak z dzieciństwa. I myślałem, że to uznawane jest za wadę - nie wiem czy to czasem nie jest ta labrusca właśnie. Ale kto nie przychodzi i wybiera odmiany dla siebie to wybiera zawsze też to.
W tym roku robię też dla siebie sadzonkę białych - nie znam odmiany ale wiem jak rosły, jako dekoracja garażu, dookoła. Cięte ale i tak krzew karmił dużo gron, bardzo dużo. I nie dość, że bardzo nie tylko mi smakowały to choroby je omijają, dwa lata temu był w okolicy atak mączniaka to bez żadnej ochrony nie chciały złapać.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

To nie to. Wyglądała zupełnie inaczej niż wspomniana przez Ciebie labrusca. Owoce był jeszcze mniejsze. Średnica około 5-8 mm. Może przez brak cięcia skarłowaciała.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Muszę chyba trafić gdzieś kto może mi jednoznacznie pokazać (żeby móc jęzorem porównać) ten posmak labrusca bo nie jestem pewien czy wiem o co chodzi.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p

Post »

Labrusca to po prostu winorośl do okrywania altan. Na wino się średnio nadaje, do jedzenia dla większości ludzi jest po prostu nie smaczna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”