Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Przedwiośnie w Twoim ogrodzie, Soniu, w całej okazałośći! ;:215 ;:303
U mnie po wczorajszym słońcu już tylko wspomnienie zostało. Wróciły: mgła, chmury i deszcz. ;:222
Mam jednak i dobrą wiadomość. ;:333 Okazało się że trzy pojemniczki z nasionami zostały na działce i właśnie M mi je przywiózł. Wśród nich jest duży pojemnik zapełniony nasionami tej różowej cynii, zatem przyślij mi swój adres na priv, a po niedzieli wyślę Ci tych nasion.
Pozdrawiam, słoneczka życzę i zdróweczka. ;:3 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Słońce dziś nareszcie świeciło cały dzień. :tan Szkoda, że tylko jeden. Zrobiłam kilka zdjęć, wycięłam trzy trawy i brzydkie liście białym ciemiernikom.

Resztę czasu piekłam torty na urodziny wnusi i najstarszego. :D

Lenko miło Cię znowu gościć. ;:168 Dziś słońce pozwoliło rozchylić płatki rannikom i pierwszym krokusom.

Obrazek

Obrazek

Moniko witam Cię serdecznie. :wit Obie pocieszajki przekwitły szybko. Poczekają na ciepło w garażu i powędrują do gruntu.
Macierzankę wyższą ,(chyba piaskowa?) tnę wiosną nisko. Tylko świeżo ukorzenione pędy zostawiam w spokoju. Jak miną przymrozki, odcinam i sadzę w nowym miejscu. Niską (cytrynowa?)zostawiam w spokoju, przez trzy lata, jak zaczyna się wypiętrzać, dzielę.
Już się poznęcałam nad piaskową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Igo mimo dość wysokiej temperatury, nie bardzo da się robić porządki, bo pada co dwa dni. ;:222 Liście z moich liściastych i brzóz zza płotu leżą mokre, zbite. Czekam, aż przeschną.

Obrazek

Obrazek

Lucynko miło, że słońce Tobie, a dzisiaj mnie poświeciło. Gdyby jeszcze dłużej zagościło. ;:131 Już w nocy ma padać. Najwcześniejsze żółtki też cieszyły się ze słońca. ;:215
Dziękuję za dobre serce, ;:196 nie kłopocz się, bo już kupiłam paczkę bordowych cynii. Więcej nie będę siać, bo ślimaki je pożerają, więc nie upilnuję dużego poletka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Większość żurawek w dobrej kondycji.

Obrazek

Obrazek

Jagody irgi nikomu nie smakują.

Obrazek

Podczas przeróbki rabaty, nadmiar ziemi rozsypywaliśmy na różnych rabatach. Pod cisami najwięcej kwitnie, ale w innych częściach ogrodu po kilka sztuk też rośnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka piękna wiosna! :) Może i u mnie na działeczce już krokusy zaczęły kwitnąć, a ja ciągle jeszcze tam nie dotarłam... Śliczne te żółciutkie u Ciebie. Wiesz jaka to odmiana?
Takie pierwsze, kolorowe ślady wiosny mają w sobie ogromny urok.

Dziękuję za macierzankowe rady. :)
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękne oznaki wiosny
U mnie na razie mało widać, bo mam totalnym bałagan. Wszystko jest zakryte. Dzisiaj troszeczkę popracowałam, ale cała masa prac przede mną a pogoda nie sprzyja :roll:
Szczególnie jak ktoś pracuje
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale wesolutkie te ranniki. Ciekawa jestem, czy z biegiem czasu nasi producenci wymyślą je także w innych kolorach. :)
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Pięknie Soniu,u mnie ruszają wiosenne roślinki ale bardzo,bardzo powoli
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, w słońcu wszystkie kwiatuszki wyglądają pięknie, czy rozkwitnięte czy w pąkach! ;:215
Już za chwileczkę, jak te łany irysków i krokusów u Ciebie rozkwitną, to będzie cudnie :tan .
Patrząc na Twoje zdjęcie cebulicy, uświadomiłam sobie, że swojej nie widziałam! Na szczęście znalazłam ją pod kopcem ziemi ;:14 , a już myślałam, że trzeba będzie ją dopisać do listy strat :cry: ,jednak na kwiatki będę dłużej czekać u Ciebie już niedługo :heja .
Oby tylko słońce zechciało się częściej pokazywać, może już w nadchodzącym tygodniu?
Wspaniałej, imprezowej niedzieli, Soniu ;:196 .

Wandziu, ale mnie rozmarzyłaś tymi kolorowymi rannikami :roll: . Gdyby tak kwitły w błękitach i fioletach i tak łatwo się rozmnażały!
W różnych odcieniach żółtego już są, to może, może... ;:333
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu, jakie masz duże poletka ranników! ;:215
Pięknie kwitną również żółte krokusiki, ;:63 a nawet jeden pierwiosnek postanowił ucieszyć oczy. ;:138

U mnie dzisiaj słoneczna niedziela, jednak tylko spacerek zaliczyłam. ;:65 ;:65 Ciekawa jestem, czy jutro też tak ładnie będzie.... ;:218 Pojechałabym na działeczkę.

Miłego imprezowania życzę i słonecznego tygodnia. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chryzantemy na razie wszystkie żywe, sesleria i ostnice zielenią się, krwawnik też ładnie rusza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siewek ranników zatrzęsienie. Deszcz skutecznie uniemożliwia prace w ogrodzie.

Obrazek

Moniko jeszcze wiosna mało atrakcyjna, codziennie pada, a słońca właściwie nie widać.
Żółte krokusy to Fuscotinctus. Gryzonie się do nich dobrały, ;:223 więc jak tylko przekwitną muszę wykopać i posadzić w koszyku. Dziś tylko w pąkach.

Obrazek

Gosiu też nic nie robię, bo pada praktycznie codziennie. Widziałam dziś Twoje ranniki.
Bawię się w kiełkowanie sałaty i rzodkiewki. Wysadzę pod włókninę w skrzyni. Może wreszcie jakiś bezdeszczowy dzień się trafi.

Obrazek

Wandziu pewnie kolorowe ranniki się pojawią. Tyle teraz modyfikacji różnych roślin, że na żółtki też przyjdzie czas. :)

Obrazek

Dorotko gdyby choć kilka dni było słonecznych, to pąki kolejnych krokusów, by się rozwinęły. ;:65 Dwa dni był spory przymrozek, spowolnił trochę wegetację.

Obrazek

Martusiu dziękuję, ;:196 dużą część imprezowego czasu spędzam na podłodze, ;:306 bawiąc się z dzieciakami. Szczególnie z najmłodszą, bo ona najmniej czasu u nas spędza. Podejrzałam na forum tort motylkowy i podobny przygotowałam dla Igusi. Kocha motyle, nawet zapinki i gumki do włosów muszą być motylkowe.

Obrazek

Obrazek

Lucynko dziękuję, ;:196 bawiłam się świetnie układając klocki, puzle i jeżdżąc różnymi pojazdami. :;230 Żółte krokusy zawsze pierwsze, ale dziś już białe się pokazują, niestety pada od rana, więc niewidoczne.
Prymulka zaginęła wiosną, potem się odrodziła, :tan a teraz pokazała jeden kwiatek. Muszę ją przesadzić, bo gryzonie ją podkopują, a to jedyna fioletowa, którą udało się utrzymać w gruncie.

Obrazek

Donicowe tulipany szybko rosną.

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ależ z Ciebie zdolna Kobitka, Soniu! ;:138
Tort na wystawę! ;:215
Kiedy obcinasz liście ciemiernikom: jesienią czy na przedwiośniu?
Ja swoim nie ścięłam, to może dlatego spóźniają się z pąkami?
Moje tulipany w donicach jakieś bardzo opieszałe. ;:223 Całą zimę stoją w tunelu, a dopiero noski pokazały. A może one jakieś późniejsze...Nie podpisałam. ;:7
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popracowałam dziś solidnie w ogrodzie od godziny 11. Poza różanką i warzywnikiem posprzątane. Przycięłam wszystkie miskanty, berberysy i tawuły, bo ruszyły z wegetacją. Niektórym bylinom zostawiłam jeszcze suche liście, bo zima chyba nie powiedziała ostatniego słowa.
Słońce tylko do południa poświeciło, ale było nareszcie ciepło i sucho. ;:215

Obrazek

Dowiedziałam się, że goryczka przeżyła zimę, jak na nią nadepnęłam. :;230

Obrazek

Lucynko tort nie perfekcyjny, ale i tak dzieciaki się cieszyły. :D
Karol zażyczył sobie o tematyce piłkarskiej, więc taki skleciłam. ;:173
Wycięłam liście ciemiernikom w ubiegłym tygodniu. Zawsze zostawiam dwa, trzy zdrowe, bo wydaje mi się, że muszą mieć zielone do fotosyntezy.
Chyba Twoja glina wolniej się nagrzewa, więc i rośliny później startują. ;:218
Dziękuję, ;:196 Wam też życzę dobrego samopoczucia, najlepiej ze słońcem. ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
U Ciebie krokusy kwitną a u mnie dopiero krótkie ich listeczki widać.
Ranniki Twoje podziwiam.
Torty to mistrzostwo świata, szczególnie ten piłkarski ;:215
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu ten tort przepiękny ,jakie boisko a piłkarze jak się trzeba było napracować tacy dumni zawodnicy super,szkoda że mój wnuk nie piłkarski jest bo bym odgapiła pomysł na torcika :heja gratulacje,profesjonal ;:138 ;:215
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękne łany ranników! One rzeczywiście ładnie się sieją, trzeba trochę cierpliwości i można mieć żółte wyraziste plamy wiosną. Co do innych kolorów tych kwiatów - nie fantazjowałbym zbytnio z kolorami ale kilka odmian jest z różnymi odcieniami żółtego i kremowego. Są też z ozdobnymi liśćmi.
A wpadłem do Twojego wątku, bo wyszukiwarka "namierzyła" najpiękniejsze orlaje u Ciebie :) Też mam chrapkę na te kwiaty, bo podobno są dobre na kwiat cięty? Pozdrawiam wiosennie!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziękuję, Soniu, za info w sprawie ciemierników. ;:196
Teraz czekam na jakiś w miarę pogodny dzień, by móc swoim tak dogodzić. :lol:
Jednak z tego, co widzę, nieprędko mi się uda. ;:174 Póki co albo leje i wieje, albo mży i choć temperatura powietrza znośna, to odczuwalna znacznie niższa, ;:222 a ja boję się przeziębienia po długo trzymającym mnie wirusie. ;:oj

Nie martwię się zbytnio tym, że działka czeka na moją czynną obecność. ;:131 Wszak dopiero trzecia dekada lutego. Zdążę, tym bardziej że wegetacja u mnie sporo później rusza. :lol:

Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”