Trawniki na wiosnę...

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lilu ,jak wyglada to narzędzie , o którym wspominasz?
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Goni@k wpisz w Gogle "aerator". Znajdziesz oferty różnych firm łącznie ze zdjęciami i opisem. :D
Na forum niestety nie można dawać linków do sprzedaży. Jeżeli sama nie znajdziesz, to wieczorem na PW, wyślę Ci link, OK? :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

lila31 pisze:Goni@k wpisz w Gogle "aerator". Znajdziesz oferty różnych firm łącznie ze zdjęciami i opisem. :D
Na forum niestety nie można dawać linków do sprzedaży. Jeżeli sama nie znajdziesz, to wieczorem na PW, wyślę Ci link, OK? :D
Dzięku Lilu,już wszysstko znalazłam :D
Nie zauważyłam przedtem tego drugiego wątku o trawnikach. :oops:
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

Mnie nie zalezy by trawnik niewiadomo jak byl bujny i rowny ale nie lubie miec łysej ziemi wiec takie male pytanko bo wiem ze trzeba dostarczyc powietrze do gleby nakłuwajac ja widłami ale na jaka głebokosc mam tą ziemie na ktorej rosnie trawnik nakłowac ?mam pchac cale widły czy tylko jakas ich czesc będę wdzieczny za podanie np na ile cm je zanurzyc i czy samo takie wepchanie widel i ich wyjecie z ziemi wystarczy czy trzeba nimi poruszac by zrobic szersze otworki ?? :lol: Wiem wiem pytania głupiego ale ja to zwykle na "oko" robilem i nie wiem czy czasem nie robie tego zle.A i co ile tak mniej wiecej naklowac podloze ?Ja nakłowalem co "stopę" tzn naklucie odległosc 1 stopy i kolejne itd.Dobrze?
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Kiler jeżeli nie masz dostępu do aeratora, to kup sobie w sklepie ogrodniczym, buciki z kolcami.
Kosztują niewiele, a bardzo ułatwisz sobie czynność aeracji.
Po prostu chodzisz po trawniku, noga za nogą i nakłuwasz. Nie masz wtedy problemu czy nakłuwasz za płytko, czy za głęboko.
Jeżeli jednak koniecznie chcesz to robić widłami, to wystarczą otwory na 5 cm, i nie musisz powiększać tych otworów, wystarczy jak wbijesz i wyjmiesz widły. :D
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

Ok wiec zostane przy widłach :lol: przy okazji będę mogl dokladniej zaplanowac co chce miec na trawniku :wink: Dzięki bardzo :D
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Oj Lilu, ta podpowiedż mnie tez sie przyda , wideł mam co nie miara. tylko chyba sie zawidłuje ,robiąc to na 500 metrach Dzięki ;:12
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Porady dot.pielęgnacji, regeneracji trawnika, walki z mchem,pędrakami, itp. znajdują się w trzech różnych wątkach.Warto poczytać je wszystkie, stanowią bowiem w sumie niezłe kompendium i zawierają masę sprawdzonych metod :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
gosia m.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2006, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Z czym zmieszać ziemie aby ją użyźnić (pod trawę)?

Post »

Moje pytanie brzmi jak w tytule. Skoro wzięłam się już za częściowe przekopywanie ogrodu (w walce z chwastami) zastanawiam się nad jej zmieszaniem tylko z czym? Ehhhh jak niedobrze być początkującą Pozdrawiam słonecznie.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ziemię pod trawnik możesz nawieźć obornikiem, kompostem lub podsypać specjalnym nawozem do trawy.
Oczywiście obornik i kompost wtedy, gdy będziesz teren przed wysianiem trawy przekopywać. Przeczytaj podane w tym temacie linki.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeszcze nigdy tak sie nie narobiłam, przecież to nakłuwanie widłami to jakieś nieporozumienie ....Mało zawału nie dostałam, po 30 m miałam dość jeszcze 10 i bym padła.to dobre jak sie ma 10-20m trawy a nie 500.Dam sobie spokój, chyba że podpowiem męzowi jaki ma mi prezent kupić na imieniny ;:215
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

No, Grażynko, przy 500 m. trawnika to nakłuwanie widłami jest...mało efektywne , a czasochłonne na pewno. Ale pomyśl , ile spaliłaś kalorii ! Czyli są i plusy :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

To już lepiej założyć buty z kolcami. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelino kalori to może straciłam ,ale jak przyjechałam do domu to sobie odbiłam - w końcu mi sie należało Obrazek
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Buty z kolcami są fajne, chodzi się w nich całkiem lekko, jak w zimie po głębokim śniegu. Ja chodzę w "kolcach" po tym jak mój M zrobi wertykulację, nie mamy wertykularora mechanicznego i trochę się trzeba naszarpać. Nasz trawnik ma ok. 300m i przy trawie sportowej o grubej i po zimie sfilcowanej darni jest się przy czym spocić. To nasz pierwszy sezon z trawnikiem, wiosną ubiegłego roku dopiero wschodził po zimie (siew jesienny). Zastanawiam się czy juz nawozić trawnik, czy jak podrośnie trochę trawa to skosić i dopiero nawóz. Słyszałam dwie opinie i czy to w ogóle takie ważne, kiedy pierwszy raz nawozi się trawnik po zimie?
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”