Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Agnes76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2023, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Dziś przesadziłam monsterki. Fakt chyba były przelane.
Czy sądzicie że może być grzyb czy nie? Korzenie wyglądają chyba ok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Nie grzyb, ale inwazja i to porządna wciornastków. Oprysk Mospilanem dobrze na przemian z Karate zeon (po tygodniu) i powtórz w dwóch kolejnych tygodniach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Agnes76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 wrz 2023, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O matko, wciornastek??? Idę walczyć. Dziękuję, bardzo za pomoc... i nie przelanie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wciornastki...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamyk94
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2018, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć. Z pół roku temu kupiłam monsterę. Nie przyglądałam jej się zbytnio, ale ostatnio zauważyłam, że jeden z malutkich liści ma dziwne jasne plamki. Czy może świadczyć to o niedoborach? Jeśli tak, to jakiego składnika może brakować roślinie? Nawoziłam co 2tygodnie nawozem do roślin o ozdobnych liściach, ostatnio zaprzestałam przez zbliżającą się porę roku. Te jasne plamki są tylko na tym jednym listku.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są rośliny tropikalne, a nie ogrodowe - nawozisz przez cały rok... W okresie jesienno raz w miesiącu, można co około 3 tygodnie.

Pomijając to rośliny stopniowo odrzucają najstarsze liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamyk94
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Norbert, nie wiedziałam, że mogę te rośliny nawozić również jesienią i zimą. Pytanie tylko czy robić to nawet jeśli ich nie zamierzam doświetlać w tym okresie? Nic im nie będzie? Niedobory dam radę uzupełnić, najważniejsze, że to nie żadne szkodniki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nie doświetlasz, to rośliny tropikalne spowalniają swój wzrost, ale dalej potrzebują nawoz. Stąd zmniejszasz częstotliwość nawożenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamyk94
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję! W takim razie będę stosować nawóz
Nazwa404
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 paź 2023, o 20:58

Monstera dziurawa- choroby

Post »

Witam,

Gdzieś pod koniec wiosny postanowiłem życzyć kwiatkowi szczęścia i wyrzuciłem go na taras. Już po 3 dniach można było obserwować efekty jego wdzięczności w postaci plamek na liściach (wszystko będzie w załącznikach ;>). Wszystkie liście uciąłem i zostawiłem go samego. Jakieś 2 tygodnie temu jego przyjaciel powrócił i znowu rysuje mu po listkach, co to może być? Dlaczego wróciło? Kim jesteśmy i dokąd tuptamy?
Plamki są suche i mają malutkie czarne kropeczki górnej części liścia :?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Poprawiłam. Iwona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Monstera dziurawa- choroby

Post »

Wciornastki. Oprysk i podlanie Mospilanem, powtórz po tygodniu i jeszcze raz po kolejnym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nazwa404
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 paź 2023, o 20:58

Post »

Dzięki, z tego, co widzę, można ogarnąć bota, który z automatu odpowiadałby na zdjęcie liścia monstery "wciornastki", prawie zawsze byłaby to prawidłowa odpowiedź xD
Kantata
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sty 2019, o 22:11

Post »

Dzień dobry

przyniosłam ze śmietnika taką biedulę, pozbawioną doniczki. Korzenie ma w bardzo dobrym stanie, choć bardzo zbite. Oczyściłam je, wypłukałam, obsypałam ukorzeniaczem i włożyłam do dużej donicy z dużą ilością odpływów. Ziemia przepuszczalna (keramzyt, perlit).
Proszę o poradę, co dalej - skąd te plamy na liściach - nie wiem jak była traktowana, czy to od słońca, czy przelana, a może jakiś grzyb?
To co jej jeszcze dolega oprócz plam - łodygi tych mniejszych liści są dość wiotkie (dlatego je podniosłam folią spożywczą) i nie ma korzeni powietrznych (choć nie widzę też śladów żeby były usunięte.

Jak mam ją ratować?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystarczy przeczytać wątek...

Beznadziejne podłoże, za duża doniczka, trzeba sprawdzić stan korzeni.
Podłoże, najlepiej mieszanka ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków w mniej więcej równych proporcjach. Doniczkę z odpływem dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej. No, to co zostanie jeśli będą jakieś pogniłe.

Do tego palik.

Plamy, od przelania, przemarznięcia.

Na koniec dobrze zrobić oprysk fungicydem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kantata
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 sty 2019, o 22:11

Post »

W poście wyraźnie to opisałam - roślina znaleziona przy śmietniku bez doniczki - więc wgląd w korzenie miałam natychmiast. Opisałam że są zdrowe i że je wypłukałam, obejrzałam, wysuszyłam i posypałam ukorzeniaczem.

Podłoże - również napisałam, że jest przepuszczalne - że dodałam sporo perlitu i kulek lawy.

Zarzuca mi Pan, że nie czytam wątku, ale mam wrażenie że nie przeczytał Pan mojego posta.

Jasne, palik będzie, na razie włożyłam to, co miałam pod ręką - to nie był planowany zakup, tylko roślina, która znalazła się ad hoc w moich rękach i wymagająca natychmiastowego działania.

No i to jest właściwie to, o co pytałam, bo - jako że roślina znaleziona - nie znałam przyczyny tych plam.
Czy Substral Saprol Hobby środek Grzybobójczy, będzie ok?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”