Narcyzy (Narcissus) Nasze FOTO.
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ta nazwa jest właściwa da tego maluszka, mam go i początkowo - w I roku nie musi mieć 2 -3kwiatków, tylko często pojedyncze, na pędzie.

Podejrzewam ,ze powinna to być "Easter Bonnet" (grupa 2), barwa i kształt i wielki przykoronek jak u niej.
Jest i jeszcze jedna. Lekko podpadająca pod twoją - "Passionale" ale tą odmianę mam i przykoronek nie taki jak trzeba , tylko barwą podobny.

Pozdrawiam, Beata Paulina
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
To początek kwitnienia odmiany "Flower Drift"-pełny (gr.4).
Pozdrawiam ,

Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Znakiem tego , uchwyciłaś moment zbliżania się Dnia Świstaka
;
Ach przedwiośnie, przedwiośnie

Ach przedwiośnie, przedwiośnie

Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Te piękne kwiaty udało mi się zebrać w małą kolekcję - poszukiwane tzw.ich odmiany , obecna Klasyka narcyzy ogrodowych.
Minioną wiosną było tak:
(foto nr.1) February Gold-około 1923 r., (6); razem tu z odmianą Van Sion, (4)
Van Sion

RIP VAN WINKLE, 1884 ,(syn. N. minor pumilus plenus) .
Odmiana historyczna -narcyz -pełny trąbkowy, Irlandia.

MRS. BACKHOUSE, ,1921r. i Imperator , albo Broughshane ?

N. pseudonarcissus- protoplasta dla odmian trąbkowych ; tu "Topolino"(gr.1)
Unsurpassable ,Lubbe - 1929r. - (gr.1)

Mary Copeland, W.F.M.Copeland, 1914r. (4)

Profesor Einstain( grupa 2)

Ice Folies ,1953r. i Selma Lagerlof,Lefeber,1938r.
"Salome"- początkowo: góra przykoronka jasnożółta a rozszerzony brzeg
ciemnożółty, w czasie kwitnienia przebarwienie_ przykoronek będzie mieć 2 barwy - warstwę morelową i zółtą.
Podobnie jak w przypadku wszystkich narcyzów 'Pink',potrzebuje on korzystnego posadzenia w miejscu z dużym nasłonecznieniem tak aby mógł on wytworzyć swoje najlepsze "różowe" zabarwienie.

Minioną wiosną było tak:
(foto nr.1) February Gold-około 1923 r., (6); razem tu z odmianą Van Sion, (4)

Van Sion

RIP VAN WINKLE, 1884 ,(syn. N. minor pumilus plenus) .
Odmiana historyczna -narcyz -pełny trąbkowy, Irlandia.

MRS. BACKHOUSE, ,1921r. i Imperator , albo Broughshane ?

N. pseudonarcissus- protoplasta dla odmian trąbkowych ; tu "Topolino"(gr.1)

Unsurpassable ,Lubbe - 1929r. - (gr.1)

Mary Copeland, W.F.M.Copeland, 1914r. (4)

Profesor Einstain( grupa 2)

Ice Folies ,1953r. i Selma Lagerlof,Lefeber,1938r.

ciemnożółty, w czasie kwitnienia przebarwienie_ przykoronek będzie mieć 2 barwy - warstwę morelową i zółtą.
Podobnie jak w przypadku wszystkich narcyzów 'Pink',potrzebuje on korzystnego posadzenia w miejscu z dużym nasłonecznieniem tak aby mógł on wytworzyć swoje najlepsze "różowe" zabarwienie.

Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:

I to raczej powinna byc "Salome " wybarwiona już, na tym przytoczonym zdjęciu "zelwi".
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Pozwolisz, zę się tu odezwę w sprawie- twój narcyz to RIP VAN WINKLE, 1884
Mark Twain
Mark Twain
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za zainteresowanie moim narcyzem 
Peoniu, to nie jest na pewno Salome, gdyż mój narcyz ma cały czas ten sam odcień (może na początku kwinienia ma trochę zielone zabarwienie u podstawy płatków). Spójrz na zdjęcie, któe wykonałem w zeszłym roku, bardziej oddaje rzeczywistą barwę:

Ja obstawiam, że jest to odmiana 'Magnet'.

Peoniu, to nie jest na pewno Salome, gdyż mój narcyz ma cały czas ten sam odcień (może na początku kwinienia ma trochę zielone zabarwienie u podstawy płatków). Spójrz na zdjęcie, któe wykonałem w zeszłym roku, bardziej oddaje rzeczywistą barwę:

- peonia
- Kontakt:
Pozwolisz, ze się podroczę w ramach sympatycznej zabawy.zelwi pisze:Dziękuję za zainteresowanie moim narcyzem
Odmiana "Magnet" , o której piszesz należy do grupy trąbkowe,1. i znany opis daje mi taki przykładowy obraz tej odmiany jak tu - on ma mieć wąską trąbkę- nazwę tej odmiany-odnalazłam
to "W.P.Milner"- gr.1c( biel i krem)

To wydaje się być coś innego z narcyzów trąbkowych dwubarwnych o dużych kwiatach , np. "Queen of Bicolors".
Zastanawia też jedno i stąd me pytanie, czy dwukolorowy narcyz z twego zdjęcia zaliczyć trzeba do odmian_ trąbkowe, gr.1 czy tez on należy do grupy wielkoprzykoronkowe, gr.2.?!

Mój zaproponowany wcześniej narcyz -"Salome" należy do grupy 2, ale to chyba nie ten jak na twoim foto.

Pozdrawiam serdecznie,

Beata Paulina.
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Moje nowo zdobyte narcyzy z 2008r.:
odmiana "Jet Fire" gr.6

"Orange Ice Follies" ( ='Slim Whitman') gr.2

Pozdrawiam,
Beata Paulina
odmiana "Jet Fire" gr.6

"Orange Ice Follies" ( ='Slim Whitman') gr.2

Pozdrawiam,
Beata Paulina
Mark Twain
Mark Twain
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje wątpliwości, co do nazwy odmiany narcyza, wzięły się stąd, że kiedyś kupiłem narcyzy odmiany 'Magnet' i wsadziłem do gruntu. Na opakowaniu zachowanym wyglądają tak:

Pamiętam też, że wsadzałem jakieś narcyzy kupione w doniczce i nie pamietam, czy te które rosną w moim ogrodzie to odmiana 'Magnet' czy te drugie. Jednak wielkość trąbki i kolor wskazują raczej na odmianę 'Magnet'.
Mój narcyz należy do grupy trąbkowych.
Grupa 2 - narcyzy wielkoprzykoronkowe, charakteryzują się przykoronkiem dłuższym niż 1/3 długości płatka, ale krótszym niż cały płatek okwiatu.
Grupa 1 - narcyzy trąbkowe, charakteryzują się przykoronkiem tej samej długości lub nawet dłuższym niż płatki okwiatu.
Tak więc 'Salome' należy do grupy 2.

Pamiętam też, że wsadzałem jakieś narcyzy kupione w doniczce i nie pamietam, czy te które rosną w moim ogrodzie to odmiana 'Magnet' czy te drugie. Jednak wielkość trąbki i kolor wskazują raczej na odmianę 'Magnet'.
Mój narcyz należy do grupy trąbkowych.
Grupa 2 - narcyzy wielkoprzykoronkowe, charakteryzują się przykoronkiem dłuższym niż 1/3 długości płatka, ale krótszym niż cały płatek okwiatu.
Grupa 1 - narcyzy trąbkowe, charakteryzują się przykoronkiem tej samej długości lub nawet dłuższym niż płatki okwiatu.
Tak więc 'Salome' należy do grupy 2.
- peonia
- Kontakt:
Jestem panu ogromnie wdzięczna za tak mocne potwierdzenia, ze to właśnie dwukolorowa odmiana"Magnet"(hodowca niderlandzki - L. van Leeuwen & Son).
Zbieram do swej kolekcji takowe rzadkości.Po pańskim zdjęciu wiedziałam ,ze to musi być coś "szczególnego",stąd me podpytywania, i mam nadzieję, ze prowadziłam nieurażający, godność pańską ,dyplomatyczny wywiad narcyzowy:?:
Odmiany które powstały przed 1940 r, są słabo udokumentowane obrazowo, i oprócz Holendrów zaprzestano podobnych jej odmianom, upraw na skalę handlową.
Odkryłam przy tym, uparcie 'szperając' w internecie za treściami o 'Magnet', nazwy innych z podgrupy od "1" tzn. -white -yellow (1 W-Y) np."Empress"-(1 W-Y) i uzupełnię dane w encyklopedii.
Jak mi pozwolą-konkurencja do komputera z powodu ferii.

Zbieram do swej kolekcji takowe rzadkości.Po pańskim zdjęciu wiedziałam ,ze to musi być coś "szczególnego",stąd me podpytywania, i mam nadzieję, ze prowadziłam nieurażający, godność pańską ,dyplomatyczny wywiad narcyzowy:?:
Odmiany które powstały przed 1940 r, są słabo udokumentowane obrazowo, i oprócz Holendrów zaprzestano podobnych jej odmianom, upraw na skalę handlową.
Odkryłam przy tym, uparcie 'szperając' w internecie za treściami o 'Magnet', nazwy innych z podgrupy od "1" tzn. -white -yellow (1 W-Y) np."Empress"-(1 W-Y) i uzupełnię dane w encyklopedii.
Jak mi pozwolą-konkurencja do komputera z powodu ferii.

Mark Twain
Mark Twain