Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, będę się powtarzała, ale muszę, bo Twój ogród jak zawsze zachwyca pięknymi, zdrowymi, wspaniale kwitnącymi roślinami. ;:215 ;:303 No i aranżacja, która niezależnie od pory roku daje mnóstwo pozytywnych wrażeń. ;:138

A ja doczekałam się wody z nieba i od kilku dni albo pada, albo leje. :tan
Tylko zimno się zrobiło, zatem noclegi już w domowych pieleszach. :lol:

Zdrówka, Soniu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lubię kolorowe rabaty ale białe jeżówki, białe hortensje i trawy to piękne zestawienie ;:oj W ogóle takie biało zielone rabaty kojarzą mi się z elegancją i spokojem... ale u mnie wieś śpiewa i tańczy ;:306 i chyba nigdzie nie ma spokoju ;:306
A U Ciebie cudnie :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne te ostatnie ujęcia ogrodowe :D
I taki luz... ;:215 u mnie coś za tłoczno na 2 rabatach się zrobiło. Nawiosnęroszady będą, oj będą.
Piękna jeżówka.
Mi troszkę tych pełnych wypadło :(
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Soniu po przerwie pięknie u Ciebie. Zachwyciła mnie Twoja hortensja śliczna jest. Ja nie dawno kupiłam z promocji jedna bukietową i posadziłam zielony kolor zmieniający się w biały niech tylko rośnie. Pozdrawiam życzę miłego weekendu ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wczoraj szalałam w ogrodzie. :;230 Podzieliłam i przesadziłam ponad dwadzieścia roślin, nawet kwitnące jeżówki, ostatni, niebieski, ledwo zipiący przetacznik, prymulki, trawy i sporo innych.
Rankiem przeszła burza z krótkim ulewnym deszczem. Hortensje o wiotkich pędach zwieszają kwiaty bardzo nisko.

Obrazek

Pienna Polar Bear
Obrazek

Maryniu praca w ogrodzie rzadko mnie męczy, natomiast domowe porządki odkładam jak najdłużej. ;:173
Dalie kwitną, ale codzienne deszcze niszczą niektórym pąki.

Obrazek
Obrazek

Lucynko pewnie wody już żadnemu ogrodowi w Polsce nie brakuje. ;:215 Nasze rośliny się cieszą, szczególnie moje hortensje.
Dziękuję, ;:196 kolorowo, więc i wesoło na rabatach.

Obrazek

Obrazek

Ewo dziękuję, ;:196 tylko dwie niewielkie rabaty od kilku lat staram się utrzymać w biało-zielonej tonacji. ;:108
Poszerzone i założone wiosną najbardziej kolorowe, sadziłam co mi wpadło w ręce i co wysiałam. :D

Obrazek

Obrazek

Aniu luźno jeszcze po oddaniu wielu roślin do ogrodów synów. Już wczoraj dzieliłam i dosadzałam, będzie gęściej. :wink:
Doświadczenie mi podpowiada, że jeżówki lepiej rosną, jak mają dostarczone odpowiednie składniki. Odkąd dosypuję do kompostownika popiół z palonych traw, trochę obornika, zauważyłam poprawę kondycji i lepsze zimowanie.

Obrazek

Obrazek

Alu miło, że zajrzałaś. ;:196 Hortensji mam 34 sztuki, ;:7 teraz ogród świeci na biało, rosną tylko bukietowe i drzewiaste, niezawodnie kwitną co roku.
Przykro, że wyjazd Wam się nie udał, ale ładna pogoda i pobyt na działce trochę osłodziły ten trudny czas. Niech już żadne przykre niespodzianki Ci się nie przytrafiają. ;:168

Obrazek

Obrazek

Taki widok mam jak wychodzę z domu.

Obrazek

Taki z kuchni.

Obrazek

Z sypialni.

Obrazek

Miłej niedzieli. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu, Tytanie pracy, jesteś niesamowita. Taką ilość roślin przesadzić jednego dnia :shock: może tylko ktoś taki jak Ty. ;:138
Nie po raz pierwszy i zapewne nie ostatni podziwiam Twoje piękne hortensje, trawy, jeżówki i oczywiście śliczne kolorowe rabaty pełne kwiecia. ;:215 ;:303

U mnie jak nie padało, to nie padało, a jak już zaczęło, to trwa. Niemal cała niedziela była cieplutka, w znacznej części słoneczna i wręcz gorąca, a teraz przechodzi już druga burza. Na szczęście bez gradu. :lol:

Dobrego, spokojnego tygodnia, Soniu. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znowu jest co podziwiać. Ach te twoje cudne rabaty :)
;:180 zawsze je podziwiam.
Ogrom roślin i kwitnien. ;:180
Hortensje trawy- cudności ;:108
Jeżówki , werbeny pięknie się prezentują :)
O, nie sypałam do kompostownika popiółu z palonych traw muszę to zmienić. Dzięki za rady ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Fantastyczne masz te rabaty z trawami w tle Soniu ;:138 Wszystko pięknie skomponowane, wciąż zachwyca mnie Twój ogród ;:215
Rabaty w ogrodach synów też mi się podobaja, są takie rytmiczne, konsekwentne, uporządkowane ;:215 Niestety to dla mnie niedościgły wzór. Jestem zbyt zachłanna, wszystko co mi wpadnie w oko i w łapki wciskam gdzie tylko jest kawalek miejsca i robi się chaos :oops:
Też czeka mnie przesadzanie, już nawet trochę udało mi się zrobić, ale jeszcze sporo przede mną.
Teraz, kiedy rośliny dostały pod dostatkiem wody jeszcze piękniej się zaprezentują, no i odpadnie podlewanie na jakiś czas. Byle te deszcze nie trwały za długo bo uaktywnią się choroby grzybowe.

Dobrego tygodnia ze spokojną pogodą Soniu ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Soniu....tak dawno nie byłam u Ciebie, zaległości urosły do dużej stery więc teraz Cię witam i idę dalej, jak już się zmęczę tymi spacerami po Twoim ogrodzie to wrócę i napiszę na pewno dużo.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Sadzisz i przesadzasz Soniu ;:63 ...tacy leciwi ogrodnicy jak ja już raczej rzadko i rzeczywiście z konieczności! ;:7 ;:108 Dość się już w życiu naprzesadzałam a czyniłam to nieustannie. :? Jedną roślinę i kilka razy, aż mi spasowało. :D
Podziwiam,jak Ci się darzą jeżówki :shock: ,szczególnie odmianowe u mnie ostatnio po 1 sezonie giną. :? Znów się skusiłam na nie dla poprawy nastroju...muszę powalczyć do skutku z nornicami...Nadal zimnica... ;:173

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Narzekamy na suszę, a teraz znowu na nadmiar wody. Pada mocno codziennie, kilka roślin złapało choroby grzybowe. Pomidorom też kilka liści oberwałam.

Lucynko pracuję zrywami. Jak mam wenę na dzielenie i przesadzanie, to tylko deszcz mnie może powstrzymać. ;:306 Dzisiaj przesadziłam dziesięcioletniego cisa, bo wegetował pod klonem.
Dziękuję, ;:196 hortensjami będę teraz przynudzać. Mało słońca, więc one rozjaśniają rabaty. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu dziękuję. ;:196 Jeżówki potrzebują trochę azotu wiosną, a później najwięcej potasu. W popiele jest go dużo. Bezpośrednio popioł daję tylko perowskii, a reszta wzbogaca kompost.
Werbenę żyłkowaną mogłabym fotografować codziennie. ;:173 Będzie kwitła do pierwszego większego mrozu. Zwykły przymrozek jej nie zaszkodzi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko miskantów dużo oddałam dla synów. Niestety w dołki po wykopaniu części trawy nasypałam dużo podłoża popieczarkowego. ;:124 Rozrosły się bardzo i muszę znowu wiosną kogoś namówić na uszczuplenie kęp.
U synów rośliny w większości takie jak u mnie. Jednak synowe życzyły sobie bardzo uporządkowane nasadzenia i takie im robiłam.
Też przechodziłam okres fascynacji przeróżnymi roślinami, a na początku były to głównie podarunki od znajomych i sąsiadów. Teraz sił już nie mam na tak różnorodne nasadzenia. Najbardziej zmieniły się rabaty przy wejściu. Z wielogatunkowych, wiosną zrobiłam jednolite. Ze dwa lata minie zanim zarosną glebę. ;:65

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu nie musisz się rozpisywać. Każda z nas zagląda do innych wątków, ale na pisanie nie zawsze jest czas. Dziękuję z wizytę. ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu właśnie dojrzewam do mniej pracochłonnych rabat, a może tylko tak mi się wydaje. ;:131 Dziś właśnie wyrzuciłam kolejną róże. Gryzonie drążą tunele i chyba ogryzały jej korzenie. Jak wykopałam to miała kikuty i prawie wcale drobnych, białych korzeni. :shock:
Dziękuję, cieszę się jeżówkami, bo długo kwitną i nie są zbyt absorbujące.
Też kupiłam dwie nowe odmiany, :D na razie w pąkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie moje pienne hortensje. Najstarsza Pinki Vinki rosnąca na skarpie, niestety mocno się przypalała, więc pożegnałam się z nią.
Przedstawiam od najstarszej. Siódma rośnie koło perowskii i białych jeżówek, ale oberwałam kwiaty, żeby budowała korzenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jest pięknie.
Z każdej strony masz piekny widok.
Musze koniecznie spróbować dzielenia jeżówek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu jest czym sie zachwycać u ciebie Soniu ;:63 ;:63
Widoczek https://www.fotosik.pl/zdjecie/5eb7e8deab0aae52 przepiękny :)

Hortensje pięknie się rozrosły, pięknie kwitną. wokół nich piękne duety.
Jeżówki masz naprawdę okazałe.
Moje odmianowe nie są takie ładne. Tylko te zwykłe rowowe i białe to ładne :)
Trawki nieustająco podziwiam.
Ale i wszelakie kwitnące i te jednoroczne też. ;:180
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Zachwycam się super widokami :tan ja tak bym chciała a nie potrafię zawsze zrobię u siebie jakiś bałagan w tych rabatach a tutaj tak ślicznie. ;:138 ;:180
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Soniu, u mnie jak u lojki. Zawsze wychodzi mi miszmasz. :lol: Nawet niebieska rabata, tak starannie planowana, już nabyła cech charakterystycznych dla mojego bałaganiarstwa. ;:306
U Ciebie wszystko tak starannie zaaranżowane i nawet śladu bałaganu nie ma. ;:215 Wielkie brawa dla Ciebie. ;:138 ;:138
Masz śliczne hortensje bukietowe. ;:215 ;:303
Ja mam tylko jedną, a były dwie, pędraki zredukowały ich ilość. ;:145 Natomiast trzy ogrodówki na razie mają się dobrze, :) choć w tym roku mają mniej kwiatków.

Dobrego, cieplutkiego weekendu, Soniu. ;:196 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”