Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21
Czemu pomidory robią się miękkie i pomarszczone na krzaku? Żadnych innych objawów choroby nie widac
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 maja 2022, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku
Dwa razy saletrą dostały, mogło być za dużo... Wydawało mi się, że za mało wapnia, wiec sypnęłam podwójnie.
Czy mogę teraz to jakoś „odkręcić” ?
Dwa razy saletrą dostały, mogło być za dużo... Wydawało mi się, że za mało wapnia, wiec sypnęłam podwójnie.
Czy mogę teraz to jakoś „odkręcić” ?

- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozumiem, że wysiałaś posypowo pod rośliny? Jeśli tak, to "odwysiać" się nie da.
Jeżeli stan roślin od momentu publikacji zdjęć nie pogorszył się, to nic im nie będzie.
Inną sprawą jest możliwe zablokowanie makro i mikro składników, przez zbyt wysoką dawkę saletry wapniowej.

Jeżeli stan roślin od momentu publikacji zdjęć nie pogorszył się, to nic im nie będzie.
Inną sprawą jest możliwe zablokowanie makro i mikro składników, przez zbyt wysoką dawkę saletry wapniowej.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 maja 2022, o 15:41
Wydaje mi się, ze nie postępuje.
Na razie nie dawać żadnych innych nawozów pewnie ?
Dzięki
Na razie nie dawać żadnych innych nawozów pewnie ?
Dzięki
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 cze 2022, o 22:18
Dobry wieczór. Dzisiaj na pomidorach w gruncie oraz szklarni zauważyłam początki zarazy ziemniaczanej i alternariozy. Po zerwaniu dojrzałych pomidorów i oberwaniu chorych liści użyłam środka cabrio duo bo taki miałam. Proszę o podpowiedź jaki środek ochrony roślin mogę użyć jako następny. Pozdrawiam Sylwia Dubelewska
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Proponowane środki nie zwalczają alternariozy, a jedynie zarazę.
Przy czym Revus nie bardzo nadaje się do interwencyjnych zabiegów, a Finito ma rejestrację tylko na ZZ w ziemniaku.
Przy czym Revus nie bardzo nadaje się do interwencyjnych zabiegów, a Finito ma rejestrację tylko na ZZ w ziemniaku.

Pozdrawiam, Jacek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 cze 2022, o 22:18
Dziękuję za odpowiedź. Niestety u nas zapowiadają cały tydzień deszcze i raczej ma być chłodno. 
Zobaczę, który ze środków uda mi się dostać u nas w sklepie ogrodniczym. Pozdrawiam Sylwia

Zobaczę, który ze środków uda mi się dostać u nas w sklepie ogrodniczym. Pozdrawiam Sylwia
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Sylwia, scorpion 325sc zapob. Interwencyjny, systemiczny i kontaktowy, karencja 3 dni,
- signum 33wg = zapobiegawczo interwencyjny, systemiczny, karencja 3 dni.
- Tanos 50 wg zapob. Interwencyjny, wglebny, kontaktowy, karencja 4 dni. Poczytaj o tych preparatach
Jeszcze jest orvego ale tylko na zarazę ziemniaczana w gruncie.
- signum 33wg = zapobiegawczo interwencyjny, systemiczny, karencja 3 dni.
- Tanos 50 wg zapob. Interwencyjny, wglebny, kontaktowy, karencja 4 dni. Poczytaj o tych preparatach
Jeszcze jest orvego ale tylko na zarazę ziemniaczana w gruncie.
Pozdrawiam! Gienia.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56

O tym ,że Magnicur Finito nie ma rejestracji na pomidora wiem i wiem też jak jest wykorzystywany.
Czy w tej tabelce są aż takie błędy?

Ewa
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Całka, tabelkę sporządziłam pare lat temu na podstawie etykiet rejestracyjnych złożonych w ministerstwie rolnictwa. W tej chwili jest częściowo nieaktualna ale tylko o wycofane środki ochrony roslin.
Wycofano z tego co mi wiadomo ; topsin, Acrobat mz ,curzate cu, Ridomil Gold. O innych nie słyszałam. Być może zostały dodatkowo zarejestrowane jakieś zmiany, rozszerzenia zakresu działania jakiegoś srodka. Zmian od tamtej pory nie notowałam, bo każdy sam sobie je naniesie, o ile ma ja wydrukowana .
Finito nie ma rejestracji w Polsce na pomidory , ale już u naszych sąsiadów jest . I to właśnie uwzględniłam. Taka rejestracja sporo kosztuje, to i tną koszty. Zaraza ziemniaczana , patogen grzybopodobny jest taki sam na ziemniakach i na pomidorach.
Wycofano z tego co mi wiadomo ; topsin, Acrobat mz ,curzate cu, Ridomil Gold. O innych nie słyszałam. Być może zostały dodatkowo zarejestrowane jakieś zmiany, rozszerzenia zakresu działania jakiegoś srodka. Zmian od tamtej pory nie notowałam, bo każdy sam sobie je naniesie, o ile ma ja wydrukowana .
Finito nie ma rejestracji w Polsce na pomidory , ale już u naszych sąsiadów jest . I to właśnie uwzględniłam. Taka rejestracja sporo kosztuje, to i tną koszty. Zaraza ziemniaczana , patogen grzybopodobny jest taki sam na ziemniakach i na pomidorach.
Pozdrawiam! Gienia.
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56

Gieniu, pytanie o rzetelność informacji zawartych w tabelce było retoryczne. Zdjęcie mam na pulpicie laptopa i pomyślałam że warto je wkleić ku pamięci.
Pozdrawiam
Ewa