Groszek zielony - wszystko o grochu cz.1
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Groszek zielony- wszystko o grochu
A u mnie wszystko idzie do zjedzenia zielone na bieżąco
Groszek jest moim ulubionym warzywem, już jako dziecko siałam groszek w ogrodzie u babci. Obecnie w strączkach gustuje kolejne pokolenie 
Pozdrawiam Lucyna
- Kabomba
- 500p

- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No ja też nie jestem taki twardziel, żeby wszystko grzecznie do pojemniczka z mrożonym wrzucać - wczoraj przyniosłam do domu kolejną porcję strąków, zaczęłam wyłuskiwać i... ani się obejrzałam, jak zjadłam połowę zbioru
Tak, też się nadają
- ullak

- Od: 10 mar 2015, o 11:45
U mnie podpory raczej się sprawdzają, jedna ze starego płotu a druga z patyków, ale strączki takie sobie, niestety nie pamiętam, jako to odmiana, żeby jej unikać na przyszłość.

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Kabomba
- 500p

Mi to wygląda na groszek cukrowy - nasiona w strączkach wyglądają charakterystycznie, jak spakowane próżniowo.
Twoje podpórki się sprawdzają, bo masz patyk na każdą roślinę, a ja siałam 200 nasion w dwóch rzędach, i mam takie dwie miejscówki, to sama rozumiesz, musiałabym całą zimę nic nie robić, tylko patyki pod to strugać
Twoje podpórki się sprawdzają, bo masz patyk na każdą roślinę, a ja siałam 200 nasion w dwóch rzędach, i mam takie dwie miejscówki, to sama rozumiesz, musiałabym całą zimę nic nie robić, tylko patyki pod to strugać
- ullak

- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Możliwe że cukrowy, dzięki.
Faktycznie patyków ci u mnie dostatek, mogłabym na eksport produkować. Ale może być ich mniej, ale na górze złączone w trójkąt i na to położona jedna długa żerdka, taka konstrukcja chyba stabilniejsza. Robię ją też w wydaniu wysokim na fasolę i też daje radę wichurom jak na razie.
Faktycznie patyków ci u mnie dostatek, mogłabym na eksport produkować. Ale może być ich mniej, ale na górze złączone w trójkąt i na to położona jedna długa żerdka, taka konstrukcja chyba stabilniejsza. Robię ją też w wydaniu wysokim na fasolę i też daje radę wichurom jak na razie.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
- Kabomba
- 500p

Wiele lat temu zrobiłam sobie taką podpórkę pod wysoką fasolę - użyłam świeżych gałęzi leszczyny, fasola sobie chwaliła. Pod koniec sezonu uznałam, że podpórka tak świetnie się trzyma, iż warto ją zostawić na następny rok, pod ogórka, czy coś. Wiosną następnego roku moja podpórka wypuściła pędy i liście
(I wciąż świetnie nadawała się na podpórkę).
- Kabomba
- 500p

Żarty się skończyły, czas szykować wiadra.

Dwa dni deszczu i strąki ochoczo wypełniają się soczystymi nasionami. Zbieram na kolanach, oczywiście, bo uprawa przybrała charakter leżący, słońce wypala mi dziurę w plecach, a gryzące muchy skwapliwie korzystają z okazji, by wyssać z ogrodnika ostatnią kroplę krwi. I gdzie jest Kopciuszek, żeby mi te wszystkie ziarka ze strączków powypruwać? Pewnie znów na balu, szczerzy zęby do jakiegoś nadzianego fetyszysty stóp.
Na ile znam możliwości grochu, to pełnych wiader będzie jeszcze ze trzy do czterech, najdalej za dziesięć dni wyrwę wszystkie krzaki i ostatnie strączki będę już na siedząco zrywać, jak człowiek cywilizowany

Dwa dni deszczu i strąki ochoczo wypełniają się soczystymi nasionami. Zbieram na kolanach, oczywiście, bo uprawa przybrała charakter leżący, słońce wypala mi dziurę w plecach, a gryzące muchy skwapliwie korzystają z okazji, by wyssać z ogrodnika ostatnią kroplę krwi. I gdzie jest Kopciuszek, żeby mi te wszystkie ziarka ze strączków powypruwać? Pewnie znów na balu, szczerzy zęby do jakiegoś nadzianego fetyszysty stóp.
Na ile znam możliwości grochu, to pełnych wiader będzie jeszcze ze trzy do czterech, najdalej za dziesięć dni wyrwę wszystkie krzaki i ostatnie strączki będę już na siedząco zrywać, jak człowiek cywilizowany
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja na dniach już praktycznie kasuje krzaki.
Zastanawiam się czy nie dosiać jeszcze dwóch rządków, nasiona mam to żadna strata spróbować, a miejsce się zwolniło po cebuli zimowej i czosnku.
Co do kopciuszka, to czasy się zmieniły i zamiast uciekać z balu, to nie zamierza z niego wracać i kto inny dłubie w samotni.

Zastanawiam się czy nie dosiać jeszcze dwóch rządków, nasiona mam to żadna strata spróbować, a miejsce się zwolniło po cebuli zimowej i czosnku.
Co do kopciuszka, to czasy się zmieniły i zamiast uciekać z balu, to nie zamierza z niego wracać i kto inny dłubie w samotni.

-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Błażej , groszek nie będzie rósł po cebuli. Czytałam ,że to najgorsze miejsce koło cebuli. Ale może można po cebuli posiać 
- Kabomba
- 500p

Ja z kolei czytałam, że owszem, sąsiedztwo grochu i cebuli jest niekorzystne, ale dla cebuli, zaś PO cebuli zaleca się wręcz siew grochu i fasoli, celem zwiększenia zawartości azotu w glebie.
No i dobrze zobaczyć fotkę innego nieszczęśnika ślęczącego nad grochem - człowiek nie czuje się wtedy tak samotny w swej niedoli
No i dobrze zobaczyć fotkę innego nieszczęśnika ślęczącego nad grochem - człowiek nie czuje się wtedy tak samotny w swej niedoli
Mój tegoroczny groszkowy faworyt to odmiana Oregon Sugar. Do łuskania nie mam cierpliwości a z tej zjada się całe strączki, smaczne na surowo jak i po ugotowaniu. Powtórzę go w przyszłym roku 
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jeden mój groszek rośnie w czosnku słoniowym i nie widzę, by mu to jakoś szkodziło. Sprawdzę ile zostało mi nasion, to może zrobie jeden rządek po cebuli, a drugi po czosnku. 
Zapraszam do kolejnej części wątku tutaj
Zapraszam do kolejnej części wątku tutaj