Na pierwszym rozwidleniu ja bym oberwał, pozostałe kwiaty zostaw.
Lepiej dla rośliny, aby nie dopuszczać do zawiązania owocu na pierwszym rozwidleniu. Zaleca się usuwać już na etapie zalążka/kwiatu
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Co polecacie na mszyce? Oblazły mi paprykę strasznie, psikam póki co jakimś preparatem na bazie octu i czosnku, ale mam wrażenie, że niezbyt je to rusza
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
U mnie w tym roku plaga mrówek w warzywniku. Najwięcej siedzi w papryce. Chodzą sobie po paprykach. Do tej pory nie zawracałem sobie nimi głowy, ale chyba czas coś z tym zrobić. Dzisiaj zauważyłem, że przy wierzchołkach tam gdzie jest największe zagęszczenie liści jest jakaś czarna maź/bobki. Liście zaczynają się skręcać. Zastanawiam się czy zrobiły to mrówki czy coś innego ? Mszyce mam latające, ale na papryce są tylko pojedyncze sztuki.
Co radzicie ? Z chemii mam Mospilan. Pod korzeń do gniazda to chyba tylko cynamon mi pozostaje ? Mam środek na mrówki, ale to taki na tarasy (fipronil). Spali mi chyba rośliny.
Plagę mam i ja . Podsypuję mrówkofonem z permetryną . Nie wspomnę ile cudownych
środków wcześniej przetestowałam .
Są mrówki może być i mszyca lub inna plaga , opryskaj mospilanem .
Mowa o mospilanie, to skorzystam z okazji, czy ktoś może wie , ile waż łyżeczka mospilanu? Kupiłam duże opłakiwanie i nie bardzo wiem jak to odmierzyć , a wagi elektronicznej do chemii nie chce mi dać mój M
Pelasia, łyżeczka łyżeczce nierówna. Ta prawdziwa mieści 5 ml, a łyżka stołowa (prawdziwa) 15 ml. Jeżeli jakiś przepis mówi o łyżeczce jako miarce, to na pewno chodzi właśnie o tę prawdziwą łyżeczkę.
No tak , tylko ze ja zwątpiłam, bo miałam miarkę z jakiegoś środka, i po bokach były wypisane różne środki , np miedzian i inne ,każdy preparat miał inną pojemność . Jutro zrobię zdjęcie tej miarki ….
Asia