Inspekt - plany,budowa,zakładanie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szklarnia ze starych okien czy jednak tunel foliowy ?

Post »

korek123
Zrób szklarnię.
Najpierw dokładnie zabezpiecz na wiele lat przed korozją biologiczną drewno (ramy okien i kantówki).
Uzupełnij ubytki kitu szklarskiego. Jak jest stary i miejscami odpada to lepiej go całkiem wymienić.
Zrób fundament betonowy. Szerokość co najmniej 20 cm, 50 cm w ziemi i 30 cm nad gruntem. W beton wsadź zbrojenie z 4 prętów podłużnych fi 10, strzemiona 5x5 cm z fi 6 co 25 cm. Co 500 mm przyspawaj, lub przymocuj drutem wiązałkowym gwintowane na końcu śruby z łbem sześciokątnym lub kwadratowym M17 o długości co najmniej 40 cm. Gwint co najmniej na ostatnich 10 cm. Przed układaniem betonu zabezpiecz gwint, śruby ustaw pionowo w linii i z dwu stron przymocuj drutem wiązałkowym do szalunku. Beton nie może być płynny a plastyczny.
Beton płynny mróz rozbije znacznie szybciej niż dobrze zrobiony beton plastyczny.
Beton zagęszcz gruszką lub długotrwałym wbijaniem w beton łopaty. Poklep też łopatą na płask beton aż wypłynie mleczko. Jak tylko beton zwiąże posyp go cementem i wcieraj go packą w beton aż do uzyskania metalicznego połysku co chwila dodając nowe porcje cementu.
Po zdjęciu szalunków tak samo zatrzyj ściany z obu stron zaczynając od zewnętrznych.
Od następnego dnia polewaj beton z konewki przez kilka dni aby był stale wilgotny.
Po miesiącu na fundament nasadź kantówkę 10x10 cm. Łączenia nakładkowe na długość w miejscu gdzie jest śruba. Podobnie kątowe na rogach. Co 2, 3 okna pionowa kantówka łączona na czop.
Na tych pionowych kantówkach podstawa więźby dwuspadowego dachu.
Ościeżnica drzwi przymocowana do dwu pionowych kantówek. Taka aby do szklarni wjechać taczką. Drzwi mocne i szczelne aby huragan nie wydmuchał szklarni w górę. Lufcik nad drzwiami tuż pod dachem. Drugi na przeciwległej ścianie.
Okna łączone do kantówek i miedzy sobą łącznikami metalowymi i wkrętami do drewna.
Wysokość drzwi i szklarni taka aby do niej wchodzić nie pochylając głowy.
Na gwint ma się zmieścić podkładka 50x50x3 i dwie nakrętki.
Zagłębienie fundamentu w ziemię powinno być takie, aby wybranie ziemi na głębokość dwu szpadli nie podkopywało fundamentu.
Zrób model szklarni z tekturek o wymiarach 35x150 mm i patyczków o przekroju 10x10 mm.
MlodySzkolkarz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lis 2018, o 20:46

Re: Inspekt - plany,budowa,zakładanie

Post »

A co myślicie o zrobieniu samej skrzyni inspektu z płyt meblowych?
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Inspekt powinien być zbity z co najmniej calowych desek.
Używam płyt meblowych w kompostowniku. Wytrzymują dobrych kilka lat, ale już po roku niektóre narożniki i brzegi się sypią.
MlodySzkolkarz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lis 2018, o 20:46

Post »

A zamiast desek zabić po prostu paliki i zrobić "skrzynie", foliowa. Mam namysli owiniecie palikow do okola folia do pakowania czarna typu stretch?
mar_ko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 cze 2020, o 19:16

Rozsadnik - czy tak jest OK?

Post »

Dzień dobry,
w tym roku postanowiłem zabrać się za wysiew nasion na rozsadniku (zaznaczam, że jestem początkującym, na razie "kandydatem na ogrodnika").
Zgodnie z tym, co przeczytałem, wybrałem miejsce maksymalnie nasłonecznione. Użyłem podłoża do wysiewu.
Nakryłem, jak widać, ale i tak gleba na słońcu schnie błyskawicznie. Podlewam często, ale boję się, żeby słońce nie zniszczyło uprawy.
Chyba, że radzicie, aby te okna zdjąć?
Czy tak jest OK?

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rozsadnik - czy tak jest OK?

Post »