Mięta - choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
KapitanZiemniak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2020, o 14:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mięta - choroby

Post »

Witam.
Od paru tygodni takie plamki pokazują się na mojej mięcie i zupełnie nie wiem co robić. Mięta nie musi być jadalna także liczę na każdą pomoc i z góry dzięki ;:224

https://drive.google.com/file/d/1CzV_K5KuaQexn-
S58lDLmegDQP5JvWPf/view?usp=drivesdk
Arczi159
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2021, o 21:07

Mięta końcówki listków suche

Post »

Cześć, jestem początkujący. Kupiłem miętę w doniczce z marketu , po paru dniach końcówki listków są suche. Listki na dole mięty lekko żółte. Mięta podlewana. Co może być nie tak? Może być za dużo podlewana?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mateusz111
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2021, o 00:15

Mięta choruje, jak jej pomóc?

Post »

Cześć!

Witam wszystkich i proszę o pomoc - mój krzaczek mięty wygląda jakby chorował, a doświadczenia z roślinkami mam tyle, że wiem jak podlewać kaktusy :)

Obrazek

Roślinka stoi na parapecie w kuchni od zachodniej strony
Kupiona około 3 miesięcy temu w markecie, doniczka i ziemia poszły do śmieci, roślinka dokładnie umyta prysznicem, dokładnie wypsikana preparatem przeciw muszkom przeznaczonym do roślin jadalnych i wsadzona do świeżej ziemi

Przez kilka tygodni rosła jak należy (to już był okres upałów), wypuszczała dużo kwiatów, które systematycznie odrywałem
Po jakimś czasie zauważyłem że na liściach powstają brązowe plamki które stają się coraz większe, a potem liść usycha
Nie znalazłem na liściach żadnych robaczków
Wypuszcza sporo małych listków, ale nawet na tych pojawiają się już brązowe plamy

Co robić, jak ratować krzaczek?

Pozdrawiam,
Mateusz
Mieta23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2023, o 12:42

Mięta co się z nią dzieje?

Post »

Witam

Na mojej balkonowej mięcie pojawiło się coś takiego jak na zdjęciach. Kompletnie nie znam się na chorobach i innych problemach dotykających ziół. Czy umie mi ktoś podpowiedzieć co się dzieje z moją rośliną?

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”