Mięta - choroby
Re: Mięta amerykańska - spalone liście
Może ma za ciasno w doniczce, mięty silnie się rozrastają.Ponadto po wystawieniu jej na zewnątrz powinna być wystawiona w cień i niejako zahartowana.Podlewanie umiarkowane, bo słońce i zalewanie daje takie objawy.Przytnij te długie pędy, szybko puści nowe.
Re: Mięta - choroby
Dziękuję za pomoc. Roślinę przyciąłem, rozwiesiłem koronkowy prześwitujący obrus nad ną, celem redukcji światła. W wolnej chwili przerzucę do większej doniczki. Pozdrawiam
Nie jestem pewien czy to jest mączniak? Chyba w zestawie jeszcze z jakimś robakiem? Czy jeśli użyję np. jakiegoś preparatu Targeta mięta bedzie nadawala sie do jedzenia? Czy takie szkodniki/grzyby łatwo przenoszą sie na inne rosliny? W ogóle nigdy nie udało mi się kupić mięty która nie miałaby szkodników...
Dziękuję.
Dziękuję.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 sie 2018, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich
Dostałam taką oto miętę. Po jakimś czasie odkryłam na niej mszyce - zastosowałam mieszankę octu z wodą i póki co chyba walkę wygrałam. Jednak mięta wygląda licho i są na niej takie białe kropeczki (?) z daleka wyglądają jak pyłek ale jak patrze na zdjęcia to wygląda jak plamy.
Czy jest szansa, że odbije się i będzie rosła zdrowo?
Dostałam taką oto miętę. Po jakimś czasie odkryłam na niej mszyce - zastosowałam mieszankę octu z wodą i póki co chyba walkę wygrałam. Jednak mięta wygląda licho i są na niej takie białe kropeczki (?) z daleka wyglądają jak pyłek ale jak patrze na zdjęcia to wygląda jak plamy.
Czy jest szansa, że odbije się i będzie rosła zdrowo?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
mydlo- To bardziej wygląda na braki nawozowe, tak jakby brak potasu, zbytnio bym się tym nie przejmowała
pannalilith- Oczywiście, że przyjdzie do siebie, z tym, że teraz to lepiej byłoby ją pościnać, trochę by się może wzmocniła,
bo taka troszkę rachityczna jest
pannalilith- Oczywiście, że przyjdzie do siebie, z tym, że teraz to lepiej byłoby ją pościnać, trochę by się może wzmocniła,
bo taka troszkę rachityczna jest
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Ja bym ją przesadziła do płytszego pojemnika, jakiejś misy, ale głębiej, przysypała te gołe pędy.Mięta nie lubi głębokich doniczek, bo pełza i korzeni się płytko.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 wrz 2009, o 13:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mięta - więdnące, wysychające liście :(
Witam,
proszę o rzut okiem na liście mojej mięty, czy to normalne starzenie się liści czy jakaś choroba?
Mięta była kupiona w markecie jakieś trzy tygodnie temu i może tak odchorowuje przeprowadzkę / aklimatyzacje?
Została podcięta na inne sadzonki i wypuściła nowe ładne pędy jak na foto.
https://drive.google.com/file/d/1h05KWe ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Z3f5q9 ... sp=sharing
Żądane pliki nie istnieją./K
Bazylia obok ma się całkiem nieźle, wszystko to stoi na kuchennym parapecie przysłoniętym lekko drzewami okna wychodzącego na zachód.
- Pn 19 lis 2018 11:21 -
Kilka nowych odrostów zwiędło więc zacząłem się dokładniej przyglądać roślinie, no i armia mszyc ukazała się moim oczom.
Wcześniej nie widziałem ani jednej, pewnie rozniosły wirusy i inne paskudztwa na tą mięte ale jeszcze o nią powalczę
Większość utopiłem ~85% z resztą walczę opryskiem z czosnku i płynu do naczyń zobaczymy czy coś jeszcze z tego będzie, choć z czosnkowego prysznica niewiele wynika.
Roślina walczy dzielnie bo jeszcze pojedyncze ziemiórki co jakiś czas się pojawiają.
proszę o rzut okiem na liście mojej mięty, czy to normalne starzenie się liści czy jakaś choroba?
Mięta była kupiona w markecie jakieś trzy tygodnie temu i może tak odchorowuje przeprowadzkę / aklimatyzacje?
Została podcięta na inne sadzonki i wypuściła nowe ładne pędy jak na foto.
https://drive.google.com/file/d/1h05KWe ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Z3f5q9 ... sp=sharing
Żądane pliki nie istnieją./K
Bazylia obok ma się całkiem nieźle, wszystko to stoi na kuchennym parapecie przysłoniętym lekko drzewami okna wychodzącego na zachód.
- Pn 19 lis 2018 11:21 -
Kilka nowych odrostów zwiędło więc zacząłem się dokładniej przyglądać roślinie, no i armia mszyc ukazała się moim oczom.
Wcześniej nie widziałem ani jednej, pewnie rozniosły wirusy i inne paskudztwa na tą mięte ale jeszcze o nią powalczę
Większość utopiłem ~85% z resztą walczę opryskiem z czosnku i płynu do naczyń zobaczymy czy coś jeszcze z tego będzie, choć z czosnkowego prysznica niewiele wynika.
Roślina walczy dzielnie bo jeszcze pojedyncze ziemiórki co jakiś czas się pojawiają.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 paź 2020, o 14:35
Witam.
Od paru tygodni takie plamki pokazują się na mojej mięcie i zupełnie nie wiem co robić. Mięta nie musi być jadalna także liczę na każdą pomoc i z góry dzięki
https://drive.google.com/file/d/1CzV_K5KuaQexn-
S58lDLmegDQP5JvWPf/view?usp=drivesdk
Od paru tygodni takie plamki pokazują się na mojej mięcie i zupełnie nie wiem co robić. Mięta nie musi być jadalna także liczę na każdą pomoc i z góry dzięki
https://drive.google.com/file/d/1CzV_K5KuaQexn-
S58lDLmegDQP5JvWPf/view?usp=drivesdk
Mięta końcówki listków suche
Cześć, jestem początkujący. Kupiłem miętę w doniczce z marketu , po paru dniach końcówki listków są suche. Listki na dole mięty lekko żółte. Mięta podlewana. Co może być nie tak? Może być za dużo podlewana?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 sie 2021, o 00:15
Mięta choruje, jak jej pomóc?
Cześć!
Witam wszystkich i proszę o pomoc - mój krzaczek mięty wygląda jakby chorował, a doświadczenia z roślinkami mam tyle, że wiem jak podlewać kaktusy
Roślinka stoi na parapecie w kuchni od zachodniej strony
Kupiona około 3 miesięcy temu w markecie, doniczka i ziemia poszły do śmieci, roślinka dokładnie umyta prysznicem, dokładnie wypsikana preparatem przeciw muszkom przeznaczonym do roślin jadalnych i wsadzona do świeżej ziemi
Przez kilka tygodni rosła jak należy (to już był okres upałów), wypuszczała dużo kwiatów, które systematycznie odrywałem
Po jakimś czasie zauważyłem że na liściach powstają brązowe plamki które stają się coraz większe, a potem liść usycha
Nie znalazłem na liściach żadnych robaczków
Wypuszcza sporo małych listków, ale nawet na tych pojawiają się już brązowe plamy
Co robić, jak ratować krzaczek?
Pozdrawiam,
Mateusz
Witam wszystkich i proszę o pomoc - mój krzaczek mięty wygląda jakby chorował, a doświadczenia z roślinkami mam tyle, że wiem jak podlewać kaktusy
Roślinka stoi na parapecie w kuchni od zachodniej strony
Kupiona około 3 miesięcy temu w markecie, doniczka i ziemia poszły do śmieci, roślinka dokładnie umyta prysznicem, dokładnie wypsikana preparatem przeciw muszkom przeznaczonym do roślin jadalnych i wsadzona do świeżej ziemi
Przez kilka tygodni rosła jak należy (to już był okres upałów), wypuszczała dużo kwiatów, które systematycznie odrywałem
Po jakimś czasie zauważyłem że na liściach powstają brązowe plamki które stają się coraz większe, a potem liść usycha
Nie znalazłem na liściach żadnych robaczków
Wypuszcza sporo małych listków, ale nawet na tych pojawiają się już brązowe plamy
Co robić, jak ratować krzaczek?
Pozdrawiam,
Mateusz