Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.21

Post »

Zaburzenia w odżywianiu potasem często występują przy przenawożeniu azotem.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
pestka71
50p
50p
Od: 6 paź 2012, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobrze wiedzieć, miałam zrobić oprysk saletrą potasową ale w takim razie lepszy będzie siarczan potasu, bo azotu to one mają dosyć...Dobrze kombinuję? ;:218
Pozdrawiam. Ania.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Bardzo dobrze kombinujesz ;:108
Lepiej mieć siarczan potasu w formie krystalicznej, gdyż granulowany słabo się rozpuszcza !!!
Do oprysków stosować w stężeniu 0,2-0,3 %.
;:136
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

anulab pisze: 25 maja 2023, o 19:24 Moim zdaniem to przypalenia .
zielonka10 pisze: 25 maja 2023, o 19:32 Od słońca ?
;:7

Wykluczam poparzenia słoneczne
Pozdrawiam, Mirek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

A diagnoza jaka ?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Nie jestem pewien swojej diagnozy, dlatego nie piszę...niemniej poparzenia słoneczne zdecydowanie inaczej wyglądają
Pozdrawiam, Mirek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

U mnie poparzenia wyglądają bardzo różnie .
Mógł się do tego przyczynić wcześniejszy oprysk . Oprysk był z
adiuwantem ?
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

Klasyczne poparzenia słoneczne -
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 6#p2230376

Źródło - zdjęcia własne

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Pierwszy raz w mojej krótkiej karierze pomidorowej widzę ugotowane żywcem pomidory. To już nie łapie się na "poparzenie".
Prawda, były krótko hartowane ale stały już parę dni na słońcu, dopiero dzień po pochmurnej pogodzie postanowiły się usmażyć. Czy to wina pogody czy może grządki na kartonach i grubej ściółki z trawy - nie wiem. niewyrobionego ogrodnika na pewno
Przyznaję, widok zmroził mi krew i postawił pod znakiem zapytania poczytalność. Na szczęście podstawa pędów jest żywa, osłoniłem prowizorycznym chochołem z wysokiej trawy, nie zmienia to faktu że wydarzenie znowu przesuwa mi termin sadzenia reszty rozsady i opóźni owocowanie czterech odmian.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zmarznięta
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Dziękuję za diagnozę. Czyli jakimś cudem dwa dni temu odwiedził je przymrozek? Gdyby w pobliżu rosło cokolwiek innego wrażliwego miałbym potwierdzenie... Teraz tylko poszukać siatki danych temperaturowych sprzed paru dni bo aż wierzyć mi się nie chce.
ps znalazłem tylko dane że było max 5 stopni, co się z tą pogodą dzieje...
Kosiash
100p
100p
Od: 8 cze 2022, o 12:45

Post »

Ktoś potrafi rozszyfrować co to za plamy? :( krzaczki dostałem od wuja z jego szklarni, bo zajmuje się handlem w ciągu roku i oddał mi nadwyżkę . Nie wiem czy transport im zrobił kuku i brak hartowania czy od początku chorowały na coś.
Na początku występowania plam są zimozielone i zasychają w beż. inne liście zwiednięte w dół mniejszy rulon, u niektórych wierzchołki już padnięte usychają. Wilki mają się dobrze i rosną zieloniutkie jak powinny wyglądają. Podlałem je na początku magnicur finito pod korzeń
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p

Post »

@Kosiash
te dwa pierwsze zdjęcia liści dotyczą innego krzaka pomidorów ?
Pozdrawiam, Mirek
Kosiash
100p
100p

Post »

Przy sadzeniu to było w wtorek środa podlałem 0.25 l na krzak magnicur infinito następnego tj środa czwartek po 3 litry na krzak, do tej pory już nic nie lałem. Częściowo liiście opadają trochę do dołu i są zwinięte w mały rulon, to reakcja na zimna noc i ciepły dzień czy proszenie faktycznie o wodę?
Gdy odbierałem sadzonki od wuja, były położone jedna na drugiej w skrzynce co pewnie nie było dla nich zbyt komfortowe, mogło dojść do uszkodzeń mechanicznych.
Tylko skąd te plamy o odcieniu srebnno zimozielonym ? To nie jest jakiś grzyb czy wirus?
Dzięki za odzew i rady.
Kosiash
100p
100p

Post »

@Mirek19 tak innego, ale ta sama odmiana identyczne problemy. Z 12 pomidorów z 25 mają całkowicie uschnięty wstozek wzrostu, te zdrowsze sadzonki mają lekko zwinięte liście w rulon. Wszystkie mają plamki na środkowych liściach i dolnych, te najgorsze liście usunąłem, co najmniej 3 - 5 na krzak

W lepszym stanie wierzchołek innej sadzonki
Obrazek
A tu młody przyrost

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”