Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7
Ewaca
Mam folię 2,35m x 6 m =14,1 m.W zeszłym roku była wymieniana,Taka 4-sezonowa.Chociaż wcześniej też była taka i kilkanaście lat przeżyła.Na zimę jej nie ściągamy.Ziemię trzeba w niej podlewać,W tym roku też już dostała sporo deszczówki.Pomidorów w niej sadzę tak około 45 szt.I do zeszłego roku uważałam,że być może za dużo.
Dopóki nie odwiedziłam siostrzenicy Ani i zobaczyłam jaki ma w swojej folii gąszcz.Nawet tu na forum o tym pisałam.Żadnych oprysków nie robiła i chorób też nie było.Jedynie co to na niektórych liściach brak magnezu.W dodatku pełno chwastów na równi z pomidorami.
Tam gdzie mieszkają ziemia jest bardzo przepuszczalna odwrotnie od mojej gdzie jest zbita i na głębokości szpadla gliniasta.Tunel otwarty z dwóch stron cały czas jak już krzaki posadzone i jest ciepło.
Dlatego dziwi mnie ,że piszesz o ciągłej wilgoci w tunelu.
U mnie latem to brakuje wody do podlewania.
Mam folię 2,35m x 6 m =14,1 m.W zeszłym roku była wymieniana,Taka 4-sezonowa.Chociaż wcześniej też była taka i kilkanaście lat przeżyła.Na zimę jej nie ściągamy.Ziemię trzeba w niej podlewać,W tym roku też już dostała sporo deszczówki.Pomidorów w niej sadzę tak około 45 szt.I do zeszłego roku uważałam,że być może za dużo.
Dopóki nie odwiedziłam siostrzenicy Ani i zobaczyłam jaki ma w swojej folii gąszcz.Nawet tu na forum o tym pisałam.Żadnych oprysków nie robiła i chorób też nie było.Jedynie co to na niektórych liściach brak magnezu.W dodatku pełno chwastów na równi z pomidorami.
Tam gdzie mieszkają ziemia jest bardzo przepuszczalna odwrotnie od mojej gdzie jest zbita i na głębokości szpadla gliniasta.Tunel otwarty z dwóch stron cały czas jak już krzaki posadzone i jest ciepło.
Dlatego dziwi mnie ,że piszesz o ciągłej wilgoci w tunelu.
U mnie latem to brakuje wody do podlewania.
- Maraga
ogrodnik2
To są młode przyrosty,Bardzo ładne sadzonki.
To są młode przyrosty,Bardzo ładne sadzonki.

Moim zdaniem im czegoś brakuje , ale moge sie mylić , wszak to moj drugi sezon z pomidorami i jestem niedoswiadczony ;)
A powiedz mi czy jak pomidor zostanie przelany i pojawią się niedobor żelaza, to czy jak ziemia przeschnie pomidor wruci do formy , wiesz tak teoretycznie ...

O pomidory dba żona i zauważyłem, że większe przebarwienia mają pomidory które mają mokro, podejrzewam że zostały przelane, dodatkowo jest zimno...
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maraga żebyśmy sie dobrze zrozumieli. Wilgoć w tunelu mam pod warunkiem, że jest zamknięty ale od ubieglego roku zostawiam otwarty jak temperatura na to pozwala. Glebę mam ciężką i może to też kwestia podlewania, bo używam konewki. Co do ilości pomidorów, to dla mnie ilość optymalna. W tym roku 22. Nie wiem od czego to zależy, że w jednym miejscu rośliny nie chorują a np w moim rejonie pryskają chyba wszyscy. Ogórków, ktorych nie pryskam mam na pól sezonu tego co inni, którzy opryskują
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- Maraga
ogrodnik2
Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.
Dlaczego ma im brakować żelaza?
Może napisz jakiej ziemi użyłeś do sadzonek?
Jakiej wody używasz do podlewania?
Pomidory nie mogą mieć sucho jak chcesz je nawieźć nawozem.
Nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma.
Dlaczego ma im brakować żelaza?
Może napisz jakiej ziemi użyłeś do sadzonek?
Jakiej wody używasz do podlewania?
Pomidory nie mogą mieć sucho jak chcesz je nawieźć nawozem.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
@ogrodnik2
Wg mnie pomidory nie wykazują niedoborów żelaza.
Ewentualne niedobory tego pierwiastka najczęściej pojawiają się dopiero na etapie kwitnienia.
Tak jak pisze Maraga, nie doszukuj się "na siłę" problemów.
Wg mnie pomidory nie wykazują niedoborów żelaza.
Ewentualne niedobory tego pierwiastka najczęściej pojawiają się dopiero na etapie kwitnienia.
Tak jak pisze Maraga, nie doszukuj się "na siłę" problemów.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
W sumie to nie wiem, przewrażliwiony jestem.....
Do sadzonek używam ziemi do warzyw aura, a wody to z kranu.
Do sadzonek używam ziemi do warzyw aura, a wody to z kranu.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 1000p
Andrzej pięknie posadzone.
zazdroszczę miałkiej ziemi. Ja też dziś wysadziłam pomidory i czuję się jak po pracy w kamieniołomie. 

-
- 1000p
Przy ilu stopniach w tunelu nieogrzewanym włączacie piece?
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Ewaca w tunelach nieogrzewanych nie ma piecy. Piece są w tunelach ogrzewanych.
A tak poważnie.. Ja mam termostat ustawiony na 5°C. Ale ciepło leci do góry więc zanim przy gruncie się nagrzeje to spada do 3°C i rośnie. I tak sobie skacze pomiędzy 3-5°C. Grzejnik załącza się i wyłącza.
Dzisiaj w nocy był mróz -3,5°C. Grzejnik pracował nieprzerwanie całą noc. Temperatura w tunelu przy gruncie 2,5°C.

A tak poważnie.. Ja mam termostat ustawiony na 5°C. Ale ciepło leci do góry więc zanim przy gruncie się nagrzeje to spada do 3°C i rośnie. I tak sobie skacze pomiędzy 3-5°C. Grzejnik załącza się i wyłącza.
Dzisiaj w nocy był mróz -3,5°C. Grzejnik pracował nieprzerwanie całą noc. Temperatura w tunelu przy gruncie 2,5°C.
-
- 1000p
Rowerzysta Blondynka znajdzie piec w nieogrzewanym nawet.
Pomyślałam, że te ogrzewane to mają stałe źródła ciepła, a mi chodzi o różne "wynalazki" grzewcze służące tylko do przetrwania zimna. Dzięki za odpowiedź, u mnie dziś +4 i piec włączy się pomiędzy 1 a 6 godziną kiedy najzimniej.

- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Też tak kiedyś robiłem. Sprawdzałem codziennie prognozę i ustawiałem godzinę załączenia. Koszty prądu były wtedy duże. Kup termostat. Koszty maleją, a Ty śpisz spokojnie.
Takie termostaty mają również liczniki poboru prądu. I masz wszystko pod kontrolą.

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Też mam termostat i farelkę 2000W, ustawione na 6,5 stopnia. Tunel ocieplony folią bąbelkową - boki, a góra włókniną - nie kapie na pomidory. Od 17 kwietnia do wczoraj pobór prądu 9,7 KW. Naprawdę warto, śpię spokojnie, działkę mam niby blisko - niecałe 2 km, ale to jednak nie przy domu.
Pozdrawiam Eugenia