Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
Czy dobrze widzę, że z jednej cebulki wyrasta prawie zawsze tylko jeden duży liść?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczej kilka. U mnie na młodych są tak po 3-4 nim zakwitną.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
Zna Ktoś jakiś fajny przepis na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego na sos do spagetti?
Pozdrawiam Lucyna
- Foxowa
Pozdrawiam.
Tydzień temu byłem w Krakowie, na cmentarzu Rakowickim.
Były tam setki tysięcy cebulek czosnku niedźwiedziego, łany takie jak u mnie w
Bieszczadach. Trzeba szukać tam gdzie są stare, zaniedbane groby.
Jest tak jak napisałem, że czosnek niedźwiedzi to chwast, któremu wystarczy nie przeszkadzać, a będzie rósł jak 'głupi'.
Warto wybrać się w maju, w dzień słoneczny na cmentarz, aby podziwiać kwitnący czosnek i oddychać powietrzem przesyconym zapachem czosnku niedźwiedziego.
Tydzień temu byłem w Krakowie, na cmentarzu Rakowickim.
Były tam setki tysięcy cebulek czosnku niedźwiedziego, łany takie jak u mnie w
Bieszczadach. Trzeba szukać tam gdzie są stare, zaniedbane groby.
Jest tak jak napisałem, że czosnek niedźwiedzi to chwast, któremu wystarczy nie przeszkadzać, a będzie rósł jak 'głupi'.
Warto wybrać się w maju, w dzień słoneczny na cmentarz, aby podziwiać kwitnący czosnek i oddychać powietrzem przesyconym zapachem czosnku niedźwiedziego.
- Foxowa
Myślicie że takie mikro cebulki wrzucone w ziemię się przyjmą?
Jakiś czas temu idąc na działkę z psem zauważyłam dwie babki ze zgrzewnymi workami jak na ziemniaki i łopatami.
Od razu wiedziałam czego szukają bo to jedno z miejsc gdzie rośnie czosnek...
Rok w rok ta sama historia z ludźmi.
Wracałam z psem po jakichś 2 godzinach i dalej tam były - już miały pełne te dwa wory a jeszcze tam kucały i szarpały.
Następnego dnia tam weszłam z psem i po prostu mi opadło wszystko co mogło opaść. Mało że całe płaty wyrwane to jeszcze pokopane co kawałek a obok odpadki z tego co im się nie przydało.
Masa cebulek leżała na ziemi już powoli zasychajaca. Wygląda na to że obtrzepywały i zostawiały tylko duże a drobnicę zostawiły. Nazbierałam tego sporo, ale były przysuszone. Część tam wkopałam w te dziury a to co zebrałam wzięłam , w domu namoczylam i następnego dnia zaniosłam na działkę. Liście były już padnięte. Dużo tych cebulek miało jeszcze przyklejone do siebie nasionko. Sama drobnica.
Myślicie że ma to szansę przeżyć?
Jakiś czas temu idąc na działkę z psem zauważyłam dwie babki ze zgrzewnymi workami jak na ziemniaki i łopatami.
Od razu wiedziałam czego szukają bo to jedno z miejsc gdzie rośnie czosnek...
Rok w rok ta sama historia z ludźmi.
Wracałam z psem po jakichś 2 godzinach i dalej tam były - już miały pełne te dwa wory a jeszcze tam kucały i szarpały.
Następnego dnia tam weszłam z psem i po prostu mi opadło wszystko co mogło opaść. Mało że całe płaty wyrwane to jeszcze pokopane co kawałek a obok odpadki z tego co im się nie przydało.
Masa cebulek leżała na ziemi już powoli zasychajaca. Wygląda na to że obtrzepywały i zostawiały tylko duże a drobnicę zostawiły. Nazbierałam tego sporo, ale były przysuszone. Część tam wkopałam w te dziury a to co zebrałam wzięłam , w domu namoczylam i następnego dnia zaniosłam na działkę. Liście były już padnięte. Dużo tych cebulek miało jeszcze przyklejone do siebie nasionko. Sama drobnica.
Myślicie że ma to szansę przeżyć?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Foxowa
Już zaczęłam pisać posta dziwiąc się że taki gąszcz i że go nie zbieracie ale zauważyłam podpis pod zdjęciem ;)
- Shire
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zauważyłam, że na stanowiskach gdzie jest największy chwastowy gąszcz (a rośnie tam już kilka lat) w tym roku pojawiły się małe listki, czyli się wysiał. Oby tak dalej, bo jak na razie kiepsko u mnie przyrasta, jak na ilość cebulek, które wsadziłam do ziemi. Przede wszystkim nie jest chyba dla niego łatwa koegzystencja z podagrycznikiem i dzwonkami.