Jagoda kamczacka cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
zielonaJAGA
50p
50p
Od: 30 gru 2015, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 4

Post »

Nie dawałam kwaśnego torfu. Sadziłam w ziemi wymieszanej z kompostem. Ściółkuję wokół krzewów, bo rośliny rosną w pełnym słońcu. Zojka jest podobno słodka, Wojtek chyba mniej. Nie próbowałam tych odmian.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zojka słodka, to fajnie. Moje wysciółkuje szyszkami albo igliwiem z lasu w razie upałów, dopiero zaczynam z jagodami i borówkami, mam po cztery krzaczki.
Yogibeer701 pisze: 6 kwie 2023, o 18:58 Mam 4 okazy jagody w 35 l donicach do uprawy borówki. Sadzone z 3 l doniczek dwa lata temu i mają teraz ok. 150 cm i już od groma kwiatów ale jeszcze nie są pootwierane. Jagody te są większe od sadzonych 5 lat temu do gruntu odmian kanadyjskich...
To ładne, wysokie porosły, a owce już mają? Mam też dwa krzaczki borówki posadzone w zeszłym roku i dwa której odmiany nie pamiętam, sadzone jako dwolatki. Jak pielęgnujesz tą borówke odmiany Duke?
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Robertkicia25 + pisze: 6 kwie 2023, o 18:56 masz dane kwaśną ziemię bo ja nie i nie wiem czy będzie dobrze rosła
Kwaśna i bardzo kwaśna jest pod borówkę. Pod kamczacką może być kwaśna,lekko kwaśna i obojętna. Mamy na kwaśnej i na obojętnej i tu i tu rośnie. Lubi obornik i w podmokłej ziemi, ciężkiej gliniastej powiedziałbym ,że kiepsko rosła.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jak je sadziłem to dałem obornik granulowany, czyli dobrze jak mówisz że lubi obornik. Mam działkę na wzniesieniu i nigdy u mnie woda nie stoi, warunki dobre oby rosły.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Z borówek znacznie szybciej uzyskamy obfite zbiory 3-4 lata noże 5? sadząc takie 60 cm C/2. Jagody kamczackie wymagają więcej czasu-przynajmniej te moje, podejrzewam ,że mam nieodpowiednią ziemię. Te w donicach posadzone w kupną ziemię uniwersalną do krzewów. Wyrosły lepiej jak te w gruncie(słaba piaszczysta gleba) i w 3 sezonie po 1.5 kg powinno być na oko oczywiście. Pierwszego Duka posadziłem w 2017 r. i powiem, że uprawa borówki jest łatwa ale wymagająca pewnej wiedzy i prostych zabiegów, czasami koniecznych i ich pominięcie grozi kłopotami. Jagoda kamczacka jest mniej ,,kłopotliwa" przy niemal całkowitej bierności ale lubi żyzną glebę. Borówka urośnie na piachu i wystarczy go tylko trochę wzbogacić.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedni mówią żeby po posadzeniu ciąć borówkę. W zeszłym roku jak je sadziłem to nic nie ciąłem. Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem. Szkoda było, miałbym niskie krzaczki, ciekawe czy teraz pojawiłyby się duże przyrosty.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Można wiele czytać , ale i tak sam dojdziesz do tego co jest dobre a co złe. Brak cięcia wstępnego to nie żaden wyrok i obowiązek. Będzie trzeba przytniesz w przyszłym a do tego momentu będziesz miał czas zapoznać się bliżej z rośliną i obserwować jej wymagania. Na początku jest znacznie więcej większych zagrożeń 8-)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rosyjska, o wąskich liściach dziś zakwitła. Mam rozpoczęcie sezonu kwitnienia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy nawóz florowit do borówek byłby dobry na wzbogacenie, dałem też igliwia z moich starych usychających świerków.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florovit mikrogranulat jest dobry do borówek choć dość drogi bo jest mało wydajny ale owoce mają dobry smak. Do Jagód kamczackich i innych upraw owocowych stosuje Yara Mila Complex kupuje worek 25 kg i to mi wystarcza na wszystko. Równolegle stosuje obornik granulowany i czasami inne wynalazki, humusy, carbomat kwaśny do borówki. Ten nawóz ma dobry stosunek ceny do uzyskanych efektów i ma inne potrzebne krzewom mikroelementy. Kiedyś kupowałem np. nawóz do winorośli i inne dedykowane a teraz ,,jadę" z powodzeniem jednym właśnie tym Yara.
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Moje jagody rosną na glinie i z roku na rok coraz lepiej rosną i owocują. Niczego nie dawałem do dołków, ściółkuję kompostem i tyle. Nic nie pryskam i nie ciąłem, bo nie było dotąd uszkodzeń po zimie.
Roślina czasem kilka lat potrzebuje zanim się zaklimatyzuje, a już na pewno na glinie, gdzie trudniej dżdżownicom kopać :D
Tak więc posiadacze gliny nie przejmujcie się - wystarczy trochę cierpliwości i kompostu.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też glina rosną i owocują wyśmienicie jak co roku .Przycinałem tylko po to by trochę zrobić luzu ;:162
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuje ten Yara kupić a czy moczyć kilka godzin sadzonki przed posadzeniem w wodzie bo mam do posadzenia dwie sztuki i są bez doniczki zawinięte streczem i torfem
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli masz goły korzeń? Ja nigdy nie moczyłem a mam ostatnio 100 % przyjęć drzewek z gołym korzeniem. Robię dołek tak szeroki i głęboki by korzenie nie zawijały się. Dużo łatwiej sadzi się we dwóch. Jeden trzyma sadzonkę a drugi podsypuje ziemię i podlewa i tak od kilku do nawet kilkunastu razy, woda i ziemia na zmianę. Wielu robi błąd sadząc w ziemię i jeszcze ją ugniata a na końcu podlewa. Nie gwarantuje to dostatecznej nawet wilgotności przy korzeniach. To moje sadzenie nazwał bym grawitacyjnym ponieważ ziemia osiada w sposób naturalny a podlewana często woda to przyspiesza a przy okazji dobrze nawilża. Tak posadzona sadzonka ma takie warunki jak by w tej wodzie stała. Jedna uwaga ziemia przy tej metodzie musi być dość przepuszczalna bo na zbyt ciężkiej woda może nie spłynąć i nam się to zatopi i nie przyjmie?
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wypróbuje twój patent, wydaje się ciekawy, a jakbym je podpędził w wysokich doniczkach takich od winorośli i gdzieś za dwa tygodnie posadził zdało by to egzamin?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”