Blues w kaktusach - onectica 4
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Blues w kaktusach - onectica 4
Ja Cię przyjmę z otwartymi ramionami 

Przyjmujemy cieplutko - sama dopiero co odgruzowałam swoje konto po wielu latach... na tyle wielu, że zapomniałam, że w ogóle mam tutaj konto
. Na szczęście maila nie zmieniłam, więc odzyskałam wszystko 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nareszcie znów jesteś!
Brakowało tutaj zdecydowanie Twoich roślin i... humoru.
No i zanotowałaś dobre wejście - pokazałaś ładne rośliny i kwiaty. Ale dla mnie to hoja wayetti jest królową polowania. Bardzo ją lubię a na tych fotkach wyglądają doskonale.
Przyjmujemy to za dobrą wróżbę i nie opuszczaj nas ponownie.

Brakowało tutaj zdecydowanie Twoich roślin i... humoru.

No i zanotowałaś dobre wejście - pokazałaś ładne rośliny i kwiaty. Ale dla mnie to hoja wayetti jest królową polowania. Bardzo ją lubię a na tych fotkach wyglądają doskonale.

Przyjmujemy to za dobrą wróżbę i nie opuszczaj nas ponownie.

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31

Pogoda taka, że większość moich kaktusów nadal nie wyniesionych. Normalnie o tej oporze już mają kilka ładnych tygodni słonka za sobą, a w tym roku zimno i pochmurno...
To ja kilka obiecanych gałęziowych może. W zeszłym roku zakwitła mi w końcu Huernia zebrina, chyba nawet nieźle przezimowała, mam nadzieję na kolejne kwiatki

Tu kolejne huernie - ta ciemna to zupełna niespodzianka, bo nawet nie wiedziałam, że taką mam

Z niespodzianek jeszcze takie cudo - nie mam pojęcia co to, ani skąd to mam, ale śliczniutka

Porównanie wielkości kwiatów bardzo popularnej stapelii i Huerni - z lewa prawdopodobnie keniensis, z prawa quinta blyderiverensis

No i trzy 'takie same' ale jakże inne

- aga_zgaga
Piękne kwiaty "o specyficznym zapachu" - jakby powiedziała moja nauczycielka chemii, bo wg niej nic w przyrodzie nie śmierdziało 

- onectica
aga_zgaga Aż tak źle to nie jest. Fakt, niektóre śmierdzą, niektóre nawet mocno, ale większość jest ok.
Tak mnie natchnęła Stephania u barbra13 że pokażę moją Dioscorea mexicana. Przywiozłam sobie z Kaktusiady, posadziłam i tak sobie była. A im dalej w czas, tym bardziej podejrzana była. Niedawno postanowiłam ja przesadzić i oto, co się okazało - wypuściła sobie parę korzonków z jednej tylko strony i tak się trzymała tego podłoża, jak tonący

Tu już w nowym domku, gotowa na kolejne sezony

Tak mnie natchnęła Stephania u barbra13 że pokażę moją Dioscorea mexicana. Przywiozłam sobie z Kaktusiady, posadziłam i tak sobie była. A im dalej w czas, tym bardziej podejrzana była. Niedawno postanowiłam ja przesadzić i oto, co się okazało - wypuściła sobie parę korzonków z jednej tylko strony i tak się trzymała tego podłoża, jak tonący

Tu już w nowym domku, gotowa na kolejne sezony

- hen_s
Ładna kolekcja ładnie kwitnących śmierdziuszków. Lubię je podziwiać na... obrazkach.
Akcja ratownicza Dioscorea mexicana przeprowadzona wzorowo. Oby pomogło!

Akcja ratownicza Dioscorea mexicana przeprowadzona wzorowo. Oby pomogło!

- onectica
Ohoho! Chwilę człowiek na forum nie zaglądał, a tu tadaaam! I jak się pięknie zrobiło
Znaczy nie że w moim wątku, tylko taki ogólny look poweselał

Znaczy nie że w moim wątku, tylko taki ogólny look poweselał

- onectica
Po tej części mojej kolekcji zostało już tylko wspomnienie - w dwie zimy się zawinęła doszczętnie

- hen_s
To nie są dobre wiadomości.
Jednak jako że życie nie znosi próżni to pewnie w to miejsce po straconych roślinach trafią (lub już trafiły?) inne, nowe. I te będziemy teraz oglądać oraz podziwiać.

Jednak jako że życie nie znosi próżni to pewnie w to miejsce po straconych roślinach trafią (lub już trafiły?) inne, nowe. I te będziemy teraz oglądać oraz podziwiać.

- aga_zgaga
Hej Lucy, wiemy czego nie ma, a teraz pokaż co przetrwało. Swego czasu siałaś np agawy, coś z tego się uchowało? U mnie nie
Z moich siań to mam garstkę kaktusów z pierwszego siewu sprzed 4-5lat, potem to już tylko katastrofy. Ale dziś posiałam Agave havardiana - ciekawe czy wzejdzie.