Papryka do gruntu. Część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 8

Post »

W 2021r. wysadziłam do gruntu przechowaną z poprzedniego roku Bishop Crown , część owoców opadła bo właściwie papryka miała funkcję dekoracyjną. Późnym latem ubiegłego roku wzeszło masę nowych papryczek i jesienią wykopałam jedną do przechowania. Zanim zabrałam do domu opryskałam od mszycy. Przez całą zimę stała na oknie w chłodnym garażu i była bardzo rzadko i minimalnie podlewana, zdarzyło się nawet, że wyciągnięte gałązki całkiem przywiędły ale po podlaniu wstały. Wydaje mi się, że najważniejsze przy przechowaniu papryki jest to aby uważać z podlewaniem. Zresztą inne rośliny też źle reagują na nadmiar wody przy braku światła słonecznego którego w tym roku wyjątkowo brakuje ( ostatnio zalałam przechowywaną pelargonię bo chciałam ją trochę podgonić na sadzonki, przy przesadzaniu okazało się, że korzenie zalałam i zgniły, pelargonia żyje ale jest byle jaka i sadzonek raczej z niej nie będzie).
Pozdrawiam Ela
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Poszło dzisiaj kilkanaście odmian na ręczniczki

Obrazek
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Próby zimowania papryki u mnie też się nie powiodły. Już wysiewacie ,a ja nie mam jeszcze gotowej listy. ;:223
Tomek jakieś nowości masz w planach?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ja co prawda listę mam dawno gotową i przygotowane nasiona ale z wysiewami się nie spieszę. Na pewno nie będę wysiewał przed 20 III.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jonatanka pisze: 5 mar 2023, o 21:50 Próby zimowania papryki u mnie też się nie powiodły. Już wysiewacie ,a ja nie mam jeszcze gotowej listy. ;:223
Nie wiem czy nowości, ale poniżej lista. Każda odmiana to 2 krzaki, oprócz Nafania, której będzie 5.

American Crown, Anaheim Chili, BIG RUSSIAN BOSS RED, Bogdan serce, Bolszoj Rewus, Espaniola, Gigant Rosji Krasnyj, Kapia Alexandru, Madame Butterfly, Nafania, Slonowyj Biwień czerwony, Tailand, Białoruski Gigant, КАРДИНАЛ ЧЁРНЫЙ, Кіборг, ПУРПУРНЫЙ КОЛОКОЛ, Тевере червоний, Vezena Piperka
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Tomek, wiele ciekawych odmian .Nafanie miałam też zamówić. . W niecie była z ostrym dziubkiem i taką chciałam, natomiast sprzedawca oferował podłużną, dlatego zrezygnowałam. U mnie będzie również bardzo dużo nowych odmian. Na obecną chwilę nie przejmuję się ilością tylko czy wystarczy donic. :;230 Wyleczyłam się z uprawą papryki w gruncie. Zawsze jest opcja wstawienia donic z niedojrzałymi owocami do szklarni.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Czy nie jest za późno na wysiew papryki do gruntu?
Z ostrych mam furille , i chce kupić jalapeno, ze słodkiej czaje się na robertę F1 ale nasionka aż 15zł kosztują :shock:
Piotr
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Co ogrodnik, to inny termin :wink:
Ja będę siał za kilka dni.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

rolnik90 pisze: 9 mar 2023, o 15:16
Czy nie jest za późno na wysiew papryki do gruntu?
;:7
Do połowy marca spokojnie można wysiewać paprykę
Produkcja rozsady trwa ok. 8-10 tygodni.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Na pewno nie jest za późno. Według mnie optymalny termin wysiewu nasion odmian wczesnych do gruntu to druga połowa marca.
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

To jestem już spokojny, bo tą robertę już miałem kupować z powodu braku czasu do namysłu :)
Poszukam może jakiś odmian bez f1 bym mógł w przyszłości pobrać nasiona. Ogólnie to mój pierwszy sezon będzię z papryką w gruncie :wink:
Piotr
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

deltoro pisze: 6 mar 2023, o 07:22
jonatanka pisze: 5 mar 2023, o 21:50 Próby zimowania papryki u mnie też się nie powiodły. Już wysiewacie ,a ja nie mam jeszcze gotowej listy. ;:223
Nie wiem czy nowości, ale poniżej lista. Każda odmiana to 2 krzaki, oprócz Nafania, której będzie 5.

American Crown, Anaheim Chili, BIG RUSSIAN BOSS RED, Bogdan serce, Bolszoj Rewus, Espaniola, Gigant Rosji Krasnyj, Kapia Alexandru, Madame Butterfly, Nafania, Slonowyj Biwień czerwony, Tailand, Białoruski Gigant, КАРДИНАЛ ЧЁРНЫЙ, Кіборг, ПУРПУРНЫЙ КОЛОКОЛ, Тевере червоний, Vezena Piperka
Bogdan serce i Тевере червоний ruszyły jako pierwsze :)

Obrazek
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
xetren
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 03:22

Post »

rolnik90 pisze: 9 mar 2023, o 15:16 Czy nie jest za późno na wysiew papryki do gruntu?
Z ostrych mam furille , i chce kupić jalapeno, ze słodkiej czaje się na robertę F1 ale nasionka aż 15zł kosztują :shock:
Podane odmiany spokojnie zdążą wydać plon, chociaż warto wspomnieć że czasami nasiona papryki potrafią kiełkować miesiąc... Z wczesnych mogę polecić jeszcze cayenne, u mnie dojrzewały jako jedne z pierwszych
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Moja pierwsza odmiana do gruntu, wyłożona na wacik w tamten weekend, dopiero puściła jeden kiełek wczoraj. Dość długo to trwało, bo już myślałem że nic z tego nie będzie. Odmiana Granova. Zobacze dziś wieczorem ile się pokazało i odrazu chyba całość dam do wspólnego pojemnika i później popikuje, bo już mi braknie miejsca na rozsady, a pogoda nadal nie rozpieszcza, by nawet zimnoluby dać do nieogrzewanego tunelu.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Błażej,
ja mam podobnie - wykładane w tamtą sobotę dopiero ruszają. Dzisiaj kilka kolejnych pójdzie do ziemi.
pozdrawiam,
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”