Papryka do gruntu. Część 8
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 8
W 2021r. wysadziłam do gruntu przechowaną z poprzedniego roku Bishop Crown , część owoców opadła bo właściwie papryka miała funkcję dekoracyjną. Późnym latem ubiegłego roku wzeszło masę nowych papryczek i jesienią wykopałam jedną do przechowania. Zanim zabrałam do domu opryskałam od mszycy. Przez całą zimę stała na oknie w chłodnym garażu i była bardzo rzadko i minimalnie podlewana, zdarzyło się nawet, że wyciągnięte gałązki całkiem przywiędły ale po podlaniu wstały. Wydaje mi się, że najważniejsze przy przechowaniu papryki jest to aby uważać z podlewaniem. Zresztą inne rośliny też źle reagują na nadmiar wody przy braku światła słonecznego którego w tym roku wyjątkowo brakuje ( ostatnio zalałam przechowywaną pelargonię bo chciałam ją trochę podgonić na sadzonki, przy przesadzaniu okazało się, że korzenie zalałam i zgniły, pelargonia żyje ale jest byle jaka i sadzonek raczej z niej nie będzie).
Pozdrawiam Ela
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Próby zimowania papryki u mnie też się nie powiodły. Już wysiewacie ,a ja nie mam jeszcze gotowej listy.
Tomek jakieś nowości masz w planach?

Tomek jakieś nowości masz w planach?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Ja co prawda listę mam dawno gotową i przygotowane nasiona ale z wysiewami się nie spieszę. Na pewno nie będę wysiewał przed 20 III.
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Nie wiem czy nowości, ale poniżej lista. Każda odmiana to 2 krzaki, oprócz Nafania, której będzie 5.
American Crown, Anaheim Chili, BIG RUSSIAN BOSS RED, Bogdan serce, Bolszoj Rewus, Espaniola, Gigant Rosji Krasnyj, Kapia Alexandru, Madame Butterfly, Nafania, Slonowyj Biwień czerwony, Tailand, Białoruski Gigant, КАРДИНАЛ ЧЁРНЫЙ, Кіборг, ПУРПУРНЫЙ КОЛОКОЛ, Тевере червоний, Vezena Piperka
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Tomek, wiele ciekawych odmian .Nafanie miałam też zamówić. . W niecie była z ostrym dziubkiem i taką chciałam, natomiast sprzedawca oferował podłużną, dlatego zrezygnowałam. U mnie będzie również bardzo dużo nowych odmian. Na obecną chwilę nie przejmuję się ilością tylko czy wystarczy donic.
Wyleczyłam się z uprawą papryki w gruncie. Zawsze jest opcja wstawienia donic z niedojrzałymi owocami do szklarni.

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Czy nie jest za późno na wysiew papryki do gruntu?
Z ostrych mam furille , i chce kupić jalapeno, ze słodkiej czaje się na robertę F1 ale nasionka aż 15zł kosztują
Z ostrych mam furille , i chce kupić jalapeno, ze słodkiej czaje się na robertę F1 ale nasionka aż 15zł kosztują

Piotr
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Co ogrodnik, to inny termin
Ja będę siał za kilka dni.

Ja będę siał za kilka dni.
Pozdrawiam, Jacek
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Do połowy marca spokojnie można wysiewać paprykę
Produkcja rozsady trwa ok. 8-10 tygodni.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Na pewno nie jest za późno. Według mnie optymalny termin wysiewu nasion odmian wczesnych do gruntu to druga połowa marca.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
To jestem już spokojny, bo tą robertę już miałem kupować z powodu braku czasu do namysłu
Poszukam może jakiś odmian bez f1 bym mógł w przyszłości pobrać nasiona. Ogólnie to mój pierwszy sezon będzię z papryką w gruncie

Poszukam może jakiś odmian bez f1 bym mógł w przyszłości pobrać nasiona. Ogólnie to mój pierwszy sezon będzię z papryką w gruncie

Piotr
-
Bogdan serce i Тевере червоний ruszyły jako pierwszedeltoro pisze: ↑6 mar 2023, o 07:22Nie wiem czy nowości, ale poniżej lista. Każda odmiana to 2 krzaki, oprócz Nafania, której będzie 5.
American Crown, Anaheim Chili, BIG RUSSIAN BOSS RED, Bogdan serce, Bolszoj Rewus, Espaniola, Gigant Rosji Krasnyj, Kapia Alexandru, Madame Butterfly, Nafania, Slonowyj Biwień czerwony, Tailand, Białoruski Gigant, КАРДИНАЛ ЧЁРНЫЙ, Кіборг, ПУРПУРНЫЙ КОЛОКОЛ, Тевере червоний, Vezena Piperka

pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Podane odmiany spokojnie zdążą wydać plon, chociaż warto wspomnieć że czasami nasiona papryki potrafią kiełkować miesiąc... Z wczesnych mogę polecić jeszcze cayenne, u mnie dojrzewały jako jedne z pierwszych
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Moja pierwsza odmiana do gruntu, wyłożona na wacik w tamten weekend, dopiero puściła jeden kiełek wczoraj. Dość długo to trwało, bo już myślałem że nic z tego nie będzie. Odmiana Granova. Zobacze dziś wieczorem ile się pokazało i odrazu chyba całość dam do wspólnego pojemnika i później popikuje, bo już mi braknie miejsca na rozsady, a pogoda nadal nie rozpieszcza, by nawet zimnoluby dać do nieogrzewanego tunelu.
-
Błażej,
ja mam podobnie - wykładane w tamtą sobotę dopiero ruszają. Dzisiaj kilka kolejnych pójdzie do ziemi.
ja mam podobnie - wykładane w tamtą sobotę dopiero ruszają. Dzisiaj kilka kolejnych pójdzie do ziemi.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek