Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mili17199
100p
100p
Od: 23 lut 2016, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.11

Post »

Ja wysiałam seler korzenny (wzeszło 50szt.), pory i pomidory, kapustę białą i włoską, brokuły, sałatę oraz drugi raz paprykę, bo pierwsza siana 5 stycznia nie wzeszła.
Gosia
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p
Od: 17 gru 2022, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wysiałem trochę rozsad warzyw i kwiatów i w niektórych doniczkach zaczął pojawiać się biały osad, trochę białych puszków pleśni :roll: Posypałem cynamonem, gdzieś przeczytałem, że pomaga ale nie wiem co dalej.. Czy taki osad jest groźny dla roślin i czy należy go za wszelką cenę zwalczać ? Gdzieś czytałem, że zwalczać gdzie indziej, że się nie przejmować i zgłupiałem..

Rośliny wyglądają dobrze, pleśń jest tylko na samej powierzchni ziemi w rogach, nie na całej powierzchni. Podlewam deszczówką, ziemia dobra Kronen do wysiewu i perlit albo wermiculit więc nie bardzo rozumiem skąd ten problem ? W zeszłym roku używałem kranówki, tej samej ziemi i nie używałem ani perlitu ani wermiculitu i nie miałem tego problemu ..
Im bardziej ziemia przesycha tym więcej osadu..
Pozdrawiam, Jacek
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ubiegłym roku miałam tak samo osad w pomidorach, nie szkodziło to im i rosły zdrowe krzaczki a sadzilam w ziemi uniwersalnej wymieszanej na pół z kompostem. Może tylko woda z nich paruje i jakieś składniki mineralne się osadzaja.
Wczoraj wysiałam w nieogrzewanym tunelu rzodkiewkę, cebule na rozsade, kilka dymek na szczypiorek, kapustę stożkową i brukselkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie i czy urośnie do końca kwietnia.
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Rzeczywiście część osadu to parujące składniki i tym za bardzo się nie przejmuję, ale przejmuję się pleśnią, która tworzy włókniste struktury..
Pozdrawiam, Jacek
Beata__
50p
50p
Od: 15 sty 2015, o 21:00

Post »

A które warzywa przy tworzeniu rozsady można pikować lub wysadzać na docelowe miejsca po samą szyję?
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Podłaczam się do pytania..
Pozdrawiam, Jacek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

;:oj W zasadzie przy pikowaniu "po samą szyję" dobrze będzie się tylko czuł tylko pomidor. Bardzo często w takim przypadku będzie nam potrzebna wysoka doniczka. Warto pamiętać, gdyby ktoś próbował sadzić wiosną mocno wybiegniętą rozsadę pomidora, że nie powinniśmy kopać głębokiego dołka (za mało nagrzana gleba) tylko robimy płytki rowek, kładziemy do niego rozsadę ,zaginamy wierzchołek pomidora pionowo ku górze i rowek zasypujemy.
Dość dobrze głębsze sadzenie zniosą: kapusty, brokuł, kalafior,por. Często sadzę też głębiej rozsadę bobu chociaż w przypadku wybiegniętej rozsady przeważnie ścinam wtedy wierzchołek sadzonki (zostawiam 1-2 liście). Podejrzewam, że głębsze sadzenie zniosą też groch i fasolka.
Przy pikowaniu selera pikuje się go po liścienie ale przy sadzeniu na miejsce stałe nie można go posadzić głębiej bo zgrubienie korzeniowe nie urośnie. Płytko musi być sadzona kalarepa, rzodkiewka też nie może być sadzona głęboko.
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Super informacje.. To co w takim razie zrobić jak wybiegnie sałata, kalarepa, buraki i rzodkiewka ? Wyrzucić i sadzić od nowa aż do skutku ? Z rzodkiewką i burakami próbowałem już 2 razy i bez skutku.. Łodyga długa na 5-7cm i na końcu małe listki .. Mam na myśli siew na rozsadę a nie do gruntu ;:14
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Szczerze to chyba lepiej wysiać od nowa, z takich wybiegniętych nie będzie ładnych roślin. Największy problem i przyczyną takiego stanu rzeczy to zbyt mało światła przy zbyt wysokiej temperaturze.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Jeszcze jedno pytanie.. Nłaśnie podejrzałem nasiona pomidorów i papryk, które dałem na waciki na kiełku kiełkach widze włókna pleśni.. Nasiona podczas kiełkowania miały dść ciepło, leżały w pudełku na podłodze ogrzewanej i skiełkowały w 2 dni !!
Czy tą pleśń da się z kiełków usunąc np. zmyć wodą i czy można takie skiełkowane nasiona wsadzić do ziemi ?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Czy to jest na pewno pleśń ? Czy 'rozgałęzienia' korzenia ? Jak długo leżą te kiełki na wacikach ?
Awatar użytkownika
duploboss
50p
50p

Post »

Właśnie przeczytałem w sieci, że to nie musi być wcale pleśń tylko jakieś korzenie włośnikowe podobne do pleśni i całkowicie niegroźne .. :D Muszę się lepiej przyjrzeć tej "pleśni" . Wystepuje u mnie tylko na niektórych gatunkach nasion, nie na wszystkich..

"Rowerzysta" No właśnie piszę w tym poście o tym :) Kiełki leżą tylko 2 dni, super szybko skiełkowały, kiełki mają po 4-5 mm i na nich są te włoski.. Miały bardzo ciepło, pewnie 28 stopni albo więcej jak podłoga zaczynała grzać..
Pozdrawiam, Jacek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie wykiełkowały bakłażany, chyba więcej niż posiałam ;:oj będzie na rozdanie. Jednak samodzielnie zebrane nasiona kiełkują dużo lepiej niż kupione.
Wysiałam selery, pory, cebule i sałatę. Zabieram się za planowanie odmian papryk i pomidorów :D
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Duploboss , jeśli to pleśń to spróbuj to zdjąć z wierzchu i w to miejsce rozsypać czysty materiał .
Popraw cyrkulację powietrza , gdzieś widziałam osuszanie suszarką .
Podlewaj od spodu .
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Czy to już pora siać bób na rozsadę do gruntu?
Rozsada po wschodach będzie wyniesiona do foliaka, w razie większych mrozów, będzie chowana do domu.
W poprzednich latach, w analogicznym okresie roku, już chyba niektórzy siali?
Pozdrawiam, Jacek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”