Ziemia w zasadzie nie została szczególnie przygotowana. Działka jest w miejscu gdzie było (i jest dookoła) pole. Na 200m2 nawiozłem 3t ziemi aby tylko podrównać plac. Była glebogryzarka i wałowanie. Przed wszystkim roundup i wygrabienie wszystkich chwastów i pozostałości (mimo tego zamiast wcześniej rosnącego perzu mam teraz walkę z chwastnicą jednostronną, która chce zdominowć trawnik).
Ziemia jest raczej gliniasta. Płytka warstwa ziemi, a pod nią już tylko glina. Trawnik ma około 2 miesiące.
W niektórych miejscach ziemia jest tak twarda i sucha, że nie przyjmuje się dosiewka i wycinam kawałki gleby, zastępując ziemią uniwersalną (zdjęcie poniżej). Metoda na razie wydaje się być bardzo skuteczna bo w tych miejscach trawa rośnie gęsta i wygląda bardzo zdrowo. Ale czy przetrwa ten przeszczep długo? Jak myślicie?
Nie nawoziłem niczym bo cały czas walczę z dosiewką i podsypką ziemi uniwersalnej.
Trawnik wydaje się być też nierówny, tzn. jak widać na zdjęciach gdzieniegdzie rośnie wysoko ciemnozielona trawa, a gdzieniegdzie licha jasna i wolniej rosnąca.
Podlewanie codziennie obficie jeśli dzień bez deszczu.
Ogólnie nie dąże do angielskiego trawniczka, rośnie dużo chwastów i nie będą mi przeszkadzać jeśli nie będą tak brzydko zarastać trawnika jak chwastnica jednostronna.
Nie planuje oprysków. Trawnik służy dzieciom. Ma być miękko i zielono
Proszę o pomoc:-(
ps. na razie też dużo dziur po usuwaniu chwastnicy.