Kawon (arbuz) - część 13
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9037
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Vendeur , brawo , daj znać jak smakował .
No i co z uprawą w oponach , posty wyparowały ? Z pomysłu nie rezygnuję , przemyślę jak zrobić
by korzenie mogły się swobodnie rozrastać . Bardziej obawiam się , że ziemia może za szybko przesychać .
W tym roku uprawiam ogórki na kompostowniku . Rosną dobrze , ale praktycznie codziennie trzeba podlać .
No i co z uprawą w oponach , posty wyparowały ? Z pomysłu nie rezygnuję , przemyślę jak zrobić
by korzenie mogły się swobodnie rozrastać . Bardziej obawiam się , że ziemia może za szybko przesychać .
W tym roku uprawiam ogórki na kompostowniku . Rosną dobrze , ale praktycznie codziennie trzeba podlać .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1101
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: DW
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Po dzisiejszych zbiorach 150 kg arbuzów wylądowało w trawie
Niestety popełniłem falstart z Astrachańskim, którego z ciekawości rozkroiłem od razu, bo to mój pierwszy z tej odmiany i był niedojrzały (pomyliłem się w obliczeniach
) i tak samo z dwoma Dumarami - które oszukańczo chrupnęły przed zerwaniem, a okazały się w środku dopiero różowe
Poza tym jest nieźle - w tym sezonie padły już cztery moje rekordy wszech czasów.
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_arbuzy.jpg)
W rolach głównych:
AliBaba (mój osobisty rekord)
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_ali.jpg)
Red Star (mój osobisty rekord)
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_rs.jpg)
Asahi Miyako (mój osobisty rekord)
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_am.jpg)
Dumara
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_dum.jpg)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Embarassed :oops:](./images/smiles/icon_redface.gif)
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_arbuzy.jpg)
W rolach głównych:
AliBaba (mój osobisty rekord)
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_ali.jpg)
Red Star (mój osobisty rekord)
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_rs.jpg)
Asahi Miyako (mój osobisty rekord)
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_am.jpg)
Dumara
![Obrazek](http://www.wokan.wro.vectranet.pl/gallery/pictures/dzialka/20220815_dum.jpg)
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 897
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: ŁÓDZKIE
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Nieźle, nieźle
Powiedz czy ta dumara to taki typowy "marketowiec"
Coś mi się tak kojarzy... warto???
Powiedz czy ta dumara to taki typowy "marketowiec"
Coś mi się tak kojarzy... warto???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1101
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: DW
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Dumarę dwa lata temu napotkałem w Carrefourze i tak mi posmakowała, że wróciłem do sklepu tylko po to aby spisać z etykiety na skrzyni odmianę i... kupić jeszcze jedną
Wydłubałem nasionka i sadzę już drugi rok. Niby to F.1 ale w ubiegłym sezonie była smaczna jak oryginał z marketu i zachowała cechy rodzicielskie. Tak więc wg mnie warto.
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2937
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ropica k. Gorlic
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Robicie kontrolowane zapylenie, aby pozyskać nasiona, czy zostawiacie zapylanie pszczołom?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 897
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: ŁÓDZKIE
Re: Kawon (arbuz) - część 13
I taka odp mnie satysfakcjonujewokan pisze:Niby to F.1 ale w ubiegłym sezonie była smaczna jak oryginał z marketu i zachowała cechy rodzicielskie. Tak więc wg mnie warto.
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Pomyślimy zobaczymy może za rok jak spotkam w sklepie ale nie, nie teraz
![gwizdanie ;:224](./images/smiles/whistling.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9037
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Wokan , super zbiory .
Zastanawiam się nad uprawą w oponie , wkleję linka do filmu o uprawie w workach .
https://www.youtube.com/watch?v=S0gOEPa ... =TEOGarden
Zastanawiam się nad uprawą w oponie , wkleję linka do filmu o uprawie w workach .
https://www.youtube.com/watch?v=S0gOEPa ... =TEOGarden
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 43
- Od: 3 wrz 2017, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Jako że u mnie zbiór arbuzów zakończony, wszystkie Asahi zjedzone chociaż dużo ich nie było, to postanowiłem kupić arbuza w Biedronce. Ale zdziwiłem się podczas zakupu że arbuz ma dziurkę, taką jakby wywierconą, sprawdziłem inne arbuzy i było to samo. Po rozcięciu arbuza w domu okazał się idealny, sprawdziłem też te wiercenia, są one płytkie, kończą się tuż przed czerwienią arbuza.
Czy to jest jakiś tajny sposób na sprawdzenie dojrzałości arbuza? Macie jakiś pomysł?
Czy to jest jakiś tajny sposób na sprawdzenie dojrzałości arbuza? Macie jakiś pomysł?
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Ja w weekend sprawdziłem moje odmiany biorąc po jednej sztuce z poletka
nie dowiesz się zanim przynajmniej jednego nie przekroisz.
U mnie Asachi i Złotu Wolicy brakuje około tygodnia, natomiast Crispeed potrzebuje trochę dłużej - za tydzień będzie drugie sprawdzenie ;)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
U mnie Asachi i Złotu Wolicy brakuje około tygodnia, natomiast Crispeed potrzebuje trochę dłużej - za tydzień będzie drugie sprawdzenie ;)
Regulamin
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 709
- Od: 28 sty 2018, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-Bieszczady
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Ja nie rozumiem ludzkiej niecierpliwości.
Przecież każdy ( no prawie) wie, że arbuza trzeba liczyć na 45 dni od zawiązania, no można zaryzykować na 40 dni.
Ale dlaczego ludzie są tak głupi( bo inaczej tego nie sposób nazwać
) i na siłę chcą zrywać po 35 dniach a nawet są tacy co po 30 dniach, licząc że jagoda dojrzała?
A najgorsze, że jeden się zwyczajnie pomyli i zamiast 40 to wyliczy 30 dni chociaż arbuza ma już 40 dni, zerwie owoc i przypadkiem będzie dojrzały, opublikuje tę wiadomość i co?
Ano już wtedy to wystarczy, aby znalazło się stu napalonych co im się wydaje, że u nich też po 30 dniach będzie dojrzały arbuz.A potem takie arbuzy lądują na śmietniku.
Ja też bym chciał już swojego Janosika zerwać, ale wiem, że najwcześniej to mogę zrobić po 25-tym sierpnia i niestety siedzę na du.. i czekam(chociaż w domu presja na mnie i tylko marudzenie, że "eeee to się nie opłaca na arbuza czekać pół roku...
.Sprawdzam "łyżeczki i wąsy" i to tylko potwierdza, że"jeszcze nie".
Ciekawe kiedy się ktoś pojawi z nowym pomysłem np.może by arbuza zerwać , do wora z kilogramem jabłek i etylen nam arbuza przyśpieszy...
Skoro pomidory można, to dlaczego arbuza nie "speedować".
Ja ma na śliwce też wszystkie śliwki fioletowe, ale czekam, co dnia spada 5-10 i tak sobie zbieram. Mogę drzewka otrzepać z owoców, ale jakie to będą owoce? A tak daję przyrodzie szansę i jem tylko te słodkie i dojrzałe.Jak mawia klasyk "pośpiech jest tylko wskazany przy łapaniu pcheł"![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
Przecież każdy ( no prawie) wie, że arbuza trzeba liczyć na 45 dni od zawiązania, no można zaryzykować na 40 dni.
Ale dlaczego ludzie są tak głupi( bo inaczej tego nie sposób nazwać
![nie ! ;:185](./images/smiles/no.gif)
![do-kitu ;:222](./images/smiles/thumbdown.gif)
A najgorsze, że jeden się zwyczajnie pomyli i zamiast 40 to wyliczy 30 dni chociaż arbuza ma już 40 dni, zerwie owoc i przypadkiem będzie dojrzały, opublikuje tę wiadomość i co?
Ano już wtedy to wystarczy, aby znalazło się stu napalonych co im się wydaje, że u nich też po 30 dniach będzie dojrzały arbuz.A potem takie arbuzy lądują na śmietniku.
Ja też bym chciał już swojego Janosika zerwać, ale wiem, że najwcześniej to mogę zrobić po 25-tym sierpnia i niestety siedzę na du.. i czekam(chociaż w domu presja na mnie i tylko marudzenie, że "eeee to się nie opłaca na arbuza czekać pół roku...
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![nie ! ;:185](./images/smiles/no.gif)
Ciekawe kiedy się ktoś pojawi z nowym pomysłem np.może by arbuza zerwać , do wora z kilogramem jabłek i etylen nam arbuza przyśpieszy...
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
Ja ma na śliwce też wszystkie śliwki fioletowe, ale czekam, co dnia spada 5-10 i tak sobie zbieram. Mogę drzewka otrzepać z owoców, ale jakie to będą owoce? A tak daję przyrodzie szansę i jem tylko te słodkie i dojrzałe.Jak mawia klasyk "pośpiech jest tylko wskazany przy łapaniu pcheł"
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
Witam, jestem Adam.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 897
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: ŁÓDZKIE
Re: Kawon (arbuz) - część 13
I niestety Jesteś w błędzie są szybsze odmiany złoto Wolicy, rosario, asahi miyako. Spokojnie 33-35 dni oczywiście w odpowiednich warunkach i można rwać.
Musisz coś o tym wiedzieć... Tak zdecydowanie nie ukrywaj tego przed nami.FreGo pisze: Ale dlaczego ludzie są tak głupi( bo inaczej tego nie sposób nazwać)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 43
- Od: 3 wrz 2017, o 20:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Kawon (arbuz) - część 13
FreGo pisze:Ja nie rozumiem ludzkiej niecierpliwości.![]()
Przecież każdy ( no prawie) wie, że arbuza trzeba liczyć na 45 dni od zawiązania, no można zaryzykować na 40 dni.
Ale dlaczego ludzie są tak głupi( bo inaczej tego nie sposób nazwać) i na siłę chcą zrywać po 35 dniach a nawet są tacy co po 30 dniach, licząc że jagoda dojrzała?
![]()
A najgorsze, że jeden się zwyczajnie pomyli i zamiast 40 to wyliczy 30 dni chociaż arbuza ma już 40 dni, zerwie owoc i przypadkiem będzie dojrzały, opublikuje tę wiadomość i co?
Ano już wtedy to wystarczy, aby znalazło się stu napalonych co im się wydaje, że u nich też po 30 dniach będzie dojrzały arbuz.A potem takie arbuzy lądują na śmietniku.
Ja też bym chciał już swojego Janosika zerwać, ale wiem, że najwcześniej to mogę zrobić po 25-tym sierpnia i niestety siedzę na du.. i czekam(chociaż w domu presja na mnie i tylko marudzenie, że "eeee to się nie opłaca na arbuza czekać pół roku....Sprawdzam "łyżeczki i wąsy" i to tylko potwierdza, że"jeszcze nie".
![]()
Ciekawe kiedy się ktoś pojawi z nowym pomysłem np.może by arbuza zerwać , do wora z kilogramem jabłek i etylen nam arbuza przyśpieszy...Skoro pomidory można, to dlaczego arbuza nie "speedować".
Ja ma na śliwce też wszystkie śliwki fioletowe, ale czekam, co dnia spada 5-10 i tak sobie zbieram. Mogę drzewka otrzepać z owoców, ale jakie to będą owoce? A tak daję przyrodzie szansę i jem tylko te słodkie i dojrzałe.Jak mawia klasyk "pośpiech jest tylko wskazany przy łapaniu pcheł"
Klasyczne: nie wiem ale się wypowiem
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1101
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: DW
Re: Kawon (arbuz) - część 13
Do powyższych wypowiedzi dodam tylko, że jednego roku mam Złoto Wolicy dojrzałe po 35 dniach, a w kolejnym i 38 jest mało. Co więcej, w tym roku pierwsze ZW zerwane po 38 dniach było prawie prawie optymalne, natomiast drugie wisiało na tym samym krzaku 40 dni i było to za mało o 3-4 dni. I bądź tu mądry i pisz wiersze
Inny przykład - późniejszy klasyczny Crimson - normalnie rwałbym najwcześniej po 40-43 dniach, a w tym roku pierwszy zerwany przymusowo po 38 dniach był optymalnie dojrzały
Po tych kilku latach doświadczeń zaczynam mniej przywiązywać wagę do dni, a więcej do obserwacji kluczowych objawów, tj. plama na spodzie, świński ogonek, łyżeczka, ściskanko-chrupanko i ocena pierwszego zerwanego z danej odmiany. Oczywiście, mimo wszystko, obserwacje nasilam wg kalendarzyka - gdy już mniej więcej jest czas dla danej odmiany.
I specjalnie dla FreGo - mimo jako takich doświadczeń w uprawie arbuzów co roku kilka sztuk ląduje u mnie na kompostowniku, bo albo zerwałem za wcześnie (mimo objawów, lub z pomyłki), albo za późno, bo czekałem aż kalendarzyk powie "już". Nie ma reguły, za dużo zmiennych: np. klimat, pogoda podczas dojrzewania, gleba, uprawa i zabiegi, stanowisko...
Problemu nie ma jak się uprawia jedną odmianę wielkoobszarowo - po latach taki farmer może już na słuch ocenić bez pudła dojrzałość, opukując owoc, bo wie jak "gra" dojrzały owoc tej odmiany, albo po prostu wejść w pole, losowo wybrać kilka sztuk i ocenić nożem i podniebieniem![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Inny przykład - późniejszy klasyczny Crimson - normalnie rwałbym najwcześniej po 40-43 dniach, a w tym roku pierwszy zerwany przymusowo po 38 dniach był optymalnie dojrzały
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
Po tych kilku latach doświadczeń zaczynam mniej przywiązywać wagę do dni, a więcej do obserwacji kluczowych objawów, tj. plama na spodzie, świński ogonek, łyżeczka, ściskanko-chrupanko i ocena pierwszego zerwanego z danej odmiany. Oczywiście, mimo wszystko, obserwacje nasilam wg kalendarzyka - gdy już mniej więcej jest czas dla danej odmiany.
I specjalnie dla FreGo - mimo jako takich doświadczeń w uprawie arbuzów co roku kilka sztuk ląduje u mnie na kompostowniku, bo albo zerwałem za wcześnie (mimo objawów, lub z pomyłki), albo za późno, bo czekałem aż kalendarzyk powie "już". Nie ma reguły, za dużo zmiennych: np. klimat, pogoda podczas dojrzewania, gleba, uprawa i zabiegi, stanowisko...
Problemu nie ma jak się uprawia jedną odmianę wielkoobszarowo - po latach taki farmer może już na słuch ocenić bez pudła dojrzałość, opukując owoc, bo wie jak "gra" dojrzały owoc tej odmiany, albo po prostu wejść w pole, losowo wybrać kilka sztuk i ocenić nożem i podniebieniem
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)