Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
astraroth
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2019, o 11:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Tak jest, tą iguanę traktuję storczyki i baaardzo go lubią, fiołki również.
Monstera mini była przesadzana już dwukrotnie, od razu po otrzymaniu i teraz kolejny raz. Wiem że to podłoże hodowlane jest totalnie do bani i przesadzam wszystkie kwiaty po zakupie.
Korzenie są okej, nie było żadnej zgnilizny.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

No to problem jest jeden - zbyt słaby nawóz. Fiołki czy storczyki to inne rośliny niż Rhaphidophora.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
astraroth
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2019, o 11:34

Post »

Czy nawóz o składzie: NPK = 5+4+6 + mikroskładniki (bor, miedź, mangan, molibden, cynk schelatowane) będzie dobry?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, może być.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Patrycja1000000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2022, o 19:21

Choroby monstery

Post »

Dzień dobry,
Nie znalazłam podobnego wątku, dlatego zakładam nowy temat i proszę o pomoc. Dwa miesiące temu zakupiłam monstere. Była niewyraźna, ale pani w ogrodniczym mówiła , że to żadna choroba , po prostu uszkodzenia mechaniczne. Po kilku dniach zauważyłam dużo muszek. Kupiłam lepce i po nocy bardzo dużo się ich złapało. Po dziś dzień zresztą łapią się. Największym problemem jest dziwne marszczenie się starszych liści, tych które mnie zaniepokoiły w sklepie. Dołączę zdjęcie. Co to może być. Opryskalam ja na razie opryskiem na mszyce, ziemiórki , welnowce, i czekam na kolejną aplikacje. Czy ktoś wie w jakie szkodniki konkretnie uderzyć ?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na liściach nie ma żadnych szkodników, co najwyżej zmiany fizjologiczne najprawdopodobniej związane z nieprawidłową gospodarką wodną.
Trzeba przesadzić do właściwego podłoża, czyli xxx, np. mieszanki ziemi, perlitu oraz podłoża do storczyków.
Latające muszki to ziemiórki. Wymiana podłoża powinna częściowo pomóc.
Nie wiem czego używałaś wcześniej, ale powinnaś użyć Mospilan/Polysect oprysk plus podlanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Alex_McKenze
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2022, o 12:33

Post »

Witam :wit
To moja monstera, która już trochę przeszła.
Nie jest w stanie wypuścić większych liści niż te, a one same opadają po jakimś czasie. Nie jest ani przelana, ani przesuszona, korzenie są zdrowe po moich wczorajszych oględzinach. Przeniosłam ją z okna północnego na południowe. Jakieś pomysły co może jej dolegać?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim musisz przesadzić jeszcze raz. To nie jest podłoże do Monstery, to jest epifit a nie jakaś roślina balkonowa. Je sadzimy do xxx mieszanki ziemi, podłoża do storczyków oraz perlitu/żwirku w równych proporcjach. Doniczka powinna być nieco mniejsza - dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej.
Druga sprawa, każda roślina potrzebuje pokarmu i to regularnie podawanego.
Po przesadzeniu odczekujesz trzy tygodnie i co dwa tygodnie nawozisz mineralnym nawozem do roślin zielonych (żadnego Biohumusu).
Trzecia sprawa, stanowisko. Północna wystawa nie jest wystarczająca, ale południowy parapet również odpada, bo popali liście. To jest roślina piętra niższego w lesie deszczowym.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
meusx
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 gru 2018, o 14:07

Post »

Dostałem ostatnio 3 liście variegaty z korzeniami powietrznymi, jeden zasadziłem do osobnej doniczki i wszystko z nim w porządku, wypuszcza nowego liścia, natomiast 2 liście ze zdjęcia zasadziłem w osobnej doniczce i ich stan od tamtej pory coraz bardziej się pogarsza, wyciągnąłem je z ziemi, cześć korzeni była chyba zgniła więc zostały odcięte jednak roślina wypuszcza nowe. Martwią mnie natomiast plamy na liściach, to grzyb? Co mam zrobić żeby uratować roślinę? Doniczki stały w słońcu na południowo zachodnim parapecie, poprzednią właścicielka mówiła że właśnie takie warunki miały rośliny wcześniej

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popalenia od słońca. Te rośliny, a zwłaszcza z wariegacją nie są przystosowane do kontaktu z ostrym słońcem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
suszix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lip 2022, o 16:24

Monstera dziurawa choruje

Post »

Już od kilku lat mam monstera deliciosa. Rosła i rozwijała się pięknie. Rok temu ją przesadziłam, od razu bez problemu się przyjęła i zaczęła puszczać nowe liście. Z czasem jednak zaczęła robić się jakby rzadsza, pojedyncze liście zaczęły żółknąć, ale nie wysychać. Teraz również zrobiły się dość wiotkie. Mam wrażenie że moja roślina przejawia objawy zarówno przelania jak i niedowodnienia. Co robić? Zaczęłam stosować odżywkę, ale też nie pomaga.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Monstera dziurawa choruje

Post »

Mamy obszerny wątek poświęcony uprawie i problemom w przypadku tej rośliny, zapraszam do lektury:
viewtopic.php?f=19&t=123121&hilit=Monstera , znajdziesz wszystkie odpowiedzi. :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ela454
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2022, o 14:02

Post »

Hej kochani,
wielka prośba o pomoc w diagnostyce problemu mostery.
- jest podlewany po całkowitym przeschnięciu podłoża, czyli w lecie raz na tydzień
- podłoże jest bardzo dobrze przepuszalne + keramzyt, doniczka z dziurką
- nawożę w sezonie guanem co 2tyg.
- stanowisko z umiarkowanym światłem
- roślinka rośnie pieknie, wypuszcza nowe liście
- dolne obcięłam, ponieważ końce było mocno pousychane
PROBLEM: wysychanie liści od końcówek, począwszy od starszych liści. Zanim liść uschnie, to w tym miejscu pojawia się żółta plama, tak jak na zdjęciu, a później ten obszar usycha. Te liście po prawej są obgryzione przez psa, nie szkodniki.
Nie mam pojęcia, czy to z suchości czy z przelania. Czy ktoś ma pomysł?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wolno dopuścić do całkowitego wyschnięcia podłoża, to nie są sukulenty. W głębi bryły korzeniowej powinno być cały czas wilgotno, pozwalasz przeschnąć jedynie wierzchniej warstwie.
Poza tym w obecnym okresie podlewasz obficie.
Sprawdź też bryłę korzeniową czy nie jest przerośnięta.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
mottone
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 mar 2021, o 15:31

Post »

Przejrzałam 2 wątki, lecz nadal poszukuję odpowiedzi na pytanie co jest mojej monsterze? Kupiona 5 dni temu, od razu przesadzona do odpowiedniego podłoża. Stoi w doniczce z podstawką, wystawa południowa (ok. pół metra od okna). Obok druga monstera i słoiczek z wodą. Wczoraj roślinę delikatnie podlałam (wodą z odrobiną nawozu mineralnego), bo obstawiałam, że te wybarwienia liści to brak składników mineralnych... Robić coś jeszcze czy po prostu czekać?

ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”