Ewo, to nie leniuchowanie - to technikajolifleur pisze: sposób na leniuchowanie, choć mniej estetyczny Wykładanie grubą warstwą liści. Ogranicza chwasty i trzyma wilgoć.
Nowe wyzwania
- any57
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nowe wyzwania
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo, mieszkasz w pięknej okolicy i nic dziwnego, że chętnie spacerujesz, czy jeździsz dalej rowerem. Jest co oglądać, a zdjęcia rzeczywiście wspaniałe
Niskie iryski bardzo ładne i w ciekawym kolorze. Znasz ich nazwę?
Niskie iryski bardzo ładne i w ciekawym kolorze. Znasz ich nazwę?
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podglądam

- jolifleur

- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Andrzeju, to chyba jednak lenistwo i to podwójne
Trawę kosimy z rozdrabniaczem, ponieważ szybciej idzie koszenie niż z koszem, więc trawy do wykładania nie mam. Koszenia mamy 0,5ha + jeszcze trochę nad rzeką więc i tak jest co robić, nawet bez kosza i bez zbierania trawy ;) To jest pierwsze ułatwienie/ lenistwo.
Za to jesienią trzeba grabić liście i coś z nimi zrobić. Najłatwiej i najbliżej jest wyłożyć nimi rabaty albo maliny... niż robić kompost liściowy albo wywozić taczką. Drzew liściastych dużo i liści też dużo więc to jest ta druga łatwizna ;)
Dorotka, też mi się ten kolor podoba, niestety nie znam nazwy.
Małgorzata ależ proszę, zaglądaj
Trawę kosimy z rozdrabniaczem, ponieważ szybciej idzie koszenie niż z koszem, więc trawy do wykładania nie mam. Koszenia mamy 0,5ha + jeszcze trochę nad rzeką więc i tak jest co robić, nawet bez kosza i bez zbierania trawy ;) To jest pierwsze ułatwienie/ lenistwo.
Za to jesienią trzeba grabić liście i coś z nimi zrobić. Najłatwiej i najbliżej jest wyłożyć nimi rabaty albo maliny... niż robić kompost liściowy albo wywozić taczką. Drzew liściastych dużo i liści też dużo więc to jest ta druga łatwizna ;)
Dorotka, też mi się ten kolor podoba, niestety nie znam nazwy.
Małgorzata ależ proszę, zaglądaj
- jarha

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Ale sobie wybrała miejsce
nie przeszkadza jej, że tam ciągle się ktoś kręci, jak to przy bramie
Ja zauważyłam parę tygodni temu, że rudzik zaczął sobie budować gniazdo w garażu na składanej drabinie. Niestety z żalem musiałam go wyprosić, bo musiałabym nie zamykać drzwi od garażu żeby mógł korzystać ze swojego apartamentu
Iryski wszystkie śliczne
Ja zauważyłam parę tygodni temu, że rudzik zaczął sobie budować gniazdo w garażu na składanej drabinie. Niestety z żalem musiałam go wyprosić, bo musiałabym nie zamykać drzwi od garażu żeby mógł korzystać ze swojego apartamentu
Iryski wszystkie śliczne
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Piękna okolica Ewuniu na spacery czy rowerowe przejażdżki
Chciałabym mieszkać w takiej ciszy, żeby zamiast radia czy TV śpiewały ptaszki i kumkały żabki. Gorzej jak daleko do sklepu, wtedy trzeba mieć własne zaopatrzenie
Teraz jednak wszystko przywiozą do domu to nie ma tak źle
Cudnie kwitną iryski w kole i nie tylko 
- jolifleur

Halszka, zwierzęta kierują się swoim rozumem. A co one mają w tych główkach? Kto to wie. Może wiedzą, że przy ludziach bezpieczniej?
Rudzik chciał Cię obdarzyć pełnym zaufaniem a Ty taka mało gościnna...
No cóż ja zawziętą osę z ławki 3 x wypraszałam ;)
Jadziu, brak sklepów w pobliżu ma też swoje zalety. Więcej kaski zostaje w kieszeni
ale właśnie tydzień temu otworzyli nam Dinka i juz mam tylko koło 1km do sklepu a ptaszki dalej w koło śpiewają
Latem jest super. Trochę gorzej zimą...
Teraz rozkwitają kolejne irysy. A niektóre z liliowców już mają zawiązane pąki. Pięknie pada, więc myślę, że pięknie będzie i koorowo

Rudzik chciał Cię obdarzyć pełnym zaufaniem a Ty taka mało gościnna...
Jadziu, brak sklepów w pobliżu ma też swoje zalety. Więcej kaski zostaje w kieszeni
Teraz rozkwitają kolejne irysy. A niektóre z liliowców już mają zawiązane pąki. Pięknie pada, więc myślę, że pięknie będzie i koorowo

- Alicja125

- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witaj Ewusiu mało irysów w tym roku może to faktycznie przez suszę teraz czas na liliowce może one obrodzą. Niezły patent dla sikorek teraz im nic nie grozi ja też mam małe sikorki w budce na śliwie one są takie śliczne. Pozdrawiam miłego dnia i dużo słoneczka 
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Masz bardzo ładną kolekcję irysów, Ewuniu

- JAKUCH

Cudnie kwitną irysy u mnie było ich zaledwie szt 5 w tym 3 tego samego koloru .W ubiegłym roku białe zakwitły cudnie, a w tym tylko 1 szt. Nie wiem od czego to zależy może masz Ewuniu jakiś tajemny przepis na cudne kwitnienie tych kwiatów 
- jolifleur

Alu, sikoreczki musimy chronić, przecież to nasi sprzymierzeńcy w ogrodzie
Na dębie też jakieś ptaszki uwiły gniazdko, niestety moja Mruśka się zawzięła żeby do nich dotrzeć i musiałam coś na to wymyśleć. Potem zrobię fotkę zasieków antyMruśkowych 
Polczanka
Jadziu, ja stawiam na to, że susza ograniczyła kwitnienia ale czy mam rację? U mnie też kwitnie dużo mniej ale ciągle popaduje i widzę, że jeszcze pokazują się pączki więc jeszcze jest nadzieja. Mam takiego ślicznego irysa, jego nazwa wiązała się z tańcem, chociaż już nie pamiętam z jakim
W każdym razie był śliczny. Po zakupie zakwitł 2 x i od tej pory już go nie widziałam, chociaż co roku wypatruję. W tym roku tez go nie ma. Nie wiem czy taki wybredny czy coś go zjadło.
Polczanka
Jadziu, ja stawiam na to, że susza ograniczyła kwitnienia ale czy mam rację? U mnie też kwitnie dużo mniej ale ciągle popaduje i widzę, że jeszcze pokazują się pączki więc jeszcze jest nadzieja. Mam takiego ślicznego irysa, jego nazwa wiązała się z tańcem, chociaż już nie pamiętam z jakim
- jolifleur

- JAKUCH

Moje liliowce tez zaczynają pokazywać pąki a pajączek nawet zakwitł . Zresztą zawsze jako pierwszy pokazuje kwiaty.Ewuniu chyba nie jesteś zachwycona tegorocznym irysowym kwitnieniem można wyczuć z tonu pisania .Oby liliowce dały czadu
Ciekawe czy udało Ci się ukorzenić patyczki tej gwiazdkowe hortensji Hayes Starburst.Moja tegoroczna rzeczywiście już nie ma takich wiotkich łodyg ale właśnie ona potrzebuje kilku lat ,żeby pokazała sie z tej dobrej strony 
- jolifleur

Jadziu, masz rację, szałowego kwitnienia irysów w tym roku nie było. Trzeba będzie znowu cały rok czekać ;) Ale zakwitły te , które w zeszłym roku nie miały ani jednego kwiatka.

Hortensja puściła korzonki. 2 gałązki się ukorzeniły, bezpośrednio w ziemi. Jak zakwitnie porównam ją z moją, czy to ta sama. Na razie sadzonki są malutkie.
Upały coraz większe więc wybrałam się nad wodę.

i spotkałam takie ślicznotki, które miały gniazdo w starej dziupli

Hortensja puściła korzonki. 2 gałązki się ukorzeniły, bezpośrednio w ziemi. Jak zakwitnie porównam ją z moją, czy to ta sama. Na razie sadzonki są malutkie.
Upały coraz większe więc wybrałam się nad wodę.

i spotkałam takie ślicznotki, które miały gniazdo w starej dziupli

- jarha

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Ewuniu
czy to młode kuny? Słodziaki
Poradź jako miłośniczka i kolekcjonerka irysów, kiedy można dzielić kępy i przesadzać? Niektóre zrobiły mi się bardzo gęste.
Miłego tygodnia bez ekscesów pogodowych
Poradź jako miłośniczka i kolekcjonerka irysów, kiedy można dzielić kępy i przesadzać? Niektóre zrobiły mi się bardzo gęste.
Miłego tygodnia bez ekscesów pogodowych