Zakręcona na zielono - zapraszam
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zakręcona na zielono - zapraszam
Dziękuję Wando. Czekam na rozrośnięcie tych roślin. Zimno jakoś się zrobiło i wzrost roślin na ogródku nieco zwolnił. Dzisiaj przed południem było piękne słońce, ale powiedziałabym rześko jak na koniec maja . Około 15 zaczęło tak mocno padać, że kałuże na ogrodzie się porobiły. No i padał też grad. Już sprawdziłam - szkód nie mam w warzywach i kwiatach. Ech, "jak nie urok, to przemarsz wojsk". Pozytywna strona jest taka, że nie muszę podlewać
Per aspera ad astra
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetny ten kwietnik na pniu Jak się jeszcze rośliny rozrosną to będzie naprawdę pięknie
- ivonar
A dziękuję, Sauromatum, dziękuję za pochwałę. A skoro już piszę, to pokażę moje hoje.
1. H. mathilde. Po przesadzeniu tej wiosny zaczyna kwitnąć. Baldaszek ma bardzo dużo, choć straciła sporo liści.
2. H. carnosa. Kwitła w lutym i marcu. Przesadziłam ją w kwietniu i znowu zaczyna kwitnąć. Wieczorami jej duszący zapach daje się we znaki.
3. H. bella. Niby prosta w uprawie, a ja często pobieram szczepki i ukorzeniam, bo starszy egzemplarz mi pada.
4. H. australis. Tak ją zidentyfikował Norbert 76.
Bezpośrednio po zakupie na początku kwietnia:
I teraz:
Bardzo je lubię. Wszystkie stoją na południowo-wschodniej wystawie. Jak dotąd, oprócz wspomnianej H. belli, nie sprawiają mi kłopotu.
1. H. mathilde. Po przesadzeniu tej wiosny zaczyna kwitnąć. Baldaszek ma bardzo dużo, choć straciła sporo liści.
2. H. carnosa. Kwitła w lutym i marcu. Przesadziłam ją w kwietniu i znowu zaczyna kwitnąć. Wieczorami jej duszący zapach daje się we znaki.
3. H. bella. Niby prosta w uprawie, a ja często pobieram szczepki i ukorzeniam, bo starszy egzemplarz mi pada.
4. H. australis. Tak ją zidentyfikował Norbert 76.
Bezpośrednio po zakupie na początku kwietnia:
I teraz:
Bardzo je lubię. Wszystkie stoją na południowo-wschodniej wystawie. Jak dotąd, oprócz wspomnianej H. belli, nie sprawiają mi kłopotu.
Per aspera ad astra
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mam identyczną australis na pałąku. Czy nadal rośnie u Ciebie na tym pałąku, bo słabo widać na zdjęciu? Przesadzałaś ją po zakupie do nowego podłoża? Trzeba przyznać, że ładnie się rozwinęła od kwietnia.
- ivonar
Wando, tak dalej rośnie na pałąku. Przesadzałam krótko po zakupie razem z tym pałąkiem. Rozwinęła się aż za bardzo. Wypuściła, jak to hoja, kilka długich, prawie łysych pędów i próbuje owijać się wokół roślin na parapecie.
Kilka moich storczyków. Najzwyklejsze falenopsisy. Kończą teraz kwitnienie, ale co tam:
Ten ma na gałązce 14 kwiatów, aż ugina się pod ich ciężarem
Ten kwietnie mi już chyba piąty rok bez przerwy. Jedna gałązka jeszcze nie skończy kwitnienia, a już następna się pojawia. Dziwny jest, bo przez tyle lat wypuścił może ze dwa liście.
Kilka moich storczyków. Najzwyklejsze falenopsisy. Kończą teraz kwitnienie, ale co tam:
Ten ma na gałązce 14 kwiatów, aż ugina się pod ich ciężarem
Ten kwietnie mi już chyba piąty rok bez przerwy. Jedna gałązka jeszcze nie skończy kwitnienia, a już następna się pojawia. Dziwny jest, bo przez tyle lat wypuścił może ze dwa liście.
Per aspera ad astra
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej
Jak storczyk kwitnie non stop i praktycznie nie wypuszcza nowych liści to nie jest dobrze. W ten sposób, oprócz tego że nowe liście będą pojawiać się bardzo rzadko, to każde kwitnienie osłabia roślinę. Dlatego u storczyków najczęściej jest tak, że albo kwitnie albo idzie w zielone. Może też zakwitnąć się na śmierć. Miałem taki przypadek.
Osobiście wyciął bym następny pęd kwiatowy, który się pojawi. U siebie od jakiegoś czasu od razu po kwitnieniu wycinam cały pęd nie pozwalając na ewentualne przedłużenie kwitnienia na tym samym. Wtedy storczyk powinien pójść w liście, o ile oczywiście wszystko gra z korzeniami.
Normalnie falenopsis powinien co rok wypuszczać jeden, dwa nowe liście.
Jak storczyk kwitnie non stop i praktycznie nie wypuszcza nowych liści to nie jest dobrze. W ten sposób, oprócz tego że nowe liście będą pojawiać się bardzo rzadko, to każde kwitnienie osłabia roślinę. Dlatego u storczyków najczęściej jest tak, że albo kwitnie albo idzie w zielone. Może też zakwitnąć się na śmierć. Miałem taki przypadek.
Osobiście wyciął bym następny pęd kwiatowy, który się pojawi. U siebie od jakiegoś czasu od razu po kwitnieniu wycinam cały pęd nie pozwalając na ewentualne przedłużenie kwitnienia na tym samym. Wtedy storczyk powinien pójść w liście, o ile oczywiście wszystko gra z korzeniami.
Normalnie falenopsis powinien co rok wypuszczać jeden, dwa nowe liście.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Hej, hej Norbercie76. Dziękuję Ci za poradę. Myślałam, że mam taki niezwykły okaz i jeszcze się cieszyłam. Dostałam go od słuchaczy na koniec roku szkolnego, oj dawno... i myślałam przesądnie, ze tak szczerze podarowany. Korzenie są ok, ale przez to kwitnienie nie przesadzałam go w ogóle. On wypuszcza albo ze starego pędu, albo nowy pęd. Traktuję go jak inne. Podlewam, jak po korzeniach widzę, że pić im się chce. Nawozu czasami kapnę o połowę mniej niż podaje producent i to co 2 lub 3 podlewanie. Tak zrobię: pęd utnę i wstawię do wazonu, storczyka przesadzę (podłoże jest, no cóż... takie, jak po 4 czy 5 latach nieprzesadzania) i zobaczymy. Jak to dobrze mądrzejszego posłuchać
Per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
Bardzo lubię storczyki, ale jak kwitną miałam też w tamtym roku takiego białego, miał piękne duże kwiaty...jednak po zakupie nie przesadziłam, zaczęła się choroba grzybowa, zrobiłam opryski, ale postępowała. Za późno zajrzałam w korzenie. Okazało się, że jest w jakimś plastiku, ściśnięte korzenie i niestety było za późno. Teraz zaglądam do doniczki za każdym razem jak coś kupię. Taka moja nauczka.
- ivonar
Annau
teraz też zajrzę w korzenie, tak dokładnie Do tej pory rosły mi dobrze. Nic nie wskazywało na problemy. Przyjrzę się
teraz też zajrzę w korzenie, tak dokładnie Do tej pory rosły mi dobrze. Nic nie wskazywało na problemy. Przyjrzę się
Per aspera ad astra
- ivonar
Dzisiaj cały dzień spędziłam na ogrodzie. Tak wszystko zarosło chwastami, że nie miałam wyjścia. Haczka, grabie i do roboty. I teraz czuję mięśnie, o których pojęcia nie miałam, że je mam - jakem medyk. No i kilka fotek też się znajdzie. Oto moja jedyna róża.
Mam ją ze 3 lata. Kupiona w sklepie sieciowym. W tym roku poszalała sobie. A ma jeszcze bardzo dużo nierozwiniętych paczków. Pozdrawiam wszystkich.
Mam ją ze 3 lata. Kupiona w sklepie sieciowym. W tym roku poszalała sobie. A ma jeszcze bardzo dużo nierozwiniętych paczków. Pozdrawiam wszystkich.
Per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
Ja też ostatnio plewiłam, ale mnie mój kręgosłup pokonał, dzisiaj nie padało, więc wyszłam na ogród, a tam zaś pełno chaszczy. Piękna ta róża, moje jeszcze w pączkach, ale czekam cierpliwie
- ivonar
Dziękuję, Aniu. Miała trochę mszycy, ale potraktowałam chemią, trudno. Na jadalne chemii nie daję, ale na inne owszem. Ta róża tak kiepsko rosła, kwitła paroma kwiatami. W tym roku jest inaczej. Mam nadzieję, że w przyszłym roku jeszcze bardziej się rozrośnie
Per aspera ad astra
- ivonar
Chwilę mnie było, ale jak to zwykle jest doba zrobiła się za krótka. Koniec semestru, więc zaliczenia i egzaminy zabrały sporo. Ogród zarasta w zastraszającym pędzie. Chałupa też wymaga od czasu do czasu odgruzowania. I tak przeleciało dwa tygodnie. Dzisiaj pokażę skrzydłokwiata. Nie kwitł kilka lat, tak się zbiesił Tymczasem, w tym roku odmieniło mu się, po przesadzeniu. Mały egzemplarz, z tych karłowatych, ale kwiatki ma (wszystkiego 6 sztuk), zobaczcie.
Byłam też na zabezpieczeniu zawodów w kolarstwie ulicznym. I zobaczcie jakie miałam towarzystwo.
Śliczna agawa.
Byłam też na zabezpieczeniu zawodów w kolarstwie ulicznym. I zobaczcie jakie miałam towarzystwo.
Śliczna agawa.
Per aspera ad astra