Rośnie pierwszy koperek w doniczkach.

a w czym on rośnie? Jakoś nie mogę dojrzeć na zdjęciu
  a w czym on rośnie? Jakoś nie mogę dojrzeć na zdjęciu

Dobry pomysł - wysiew do donicy, ja od kilku lat nie mogę dochować się kopru na działce z powodu plagi ślimaków, zżerają siewki w moment.

.Dla mnie drożdże to raczej nawóz, zawierają wapń, fostor, potas, magnez, cynk, chrom, żelazo i jeszcze coś tam, coś tam.  Nawet mają jakiś naturalny antybiotyk. Nic tam nie widzę coby ukatrupiło mszyce, nic coby odbierało im apetyt jak np olej.
 .Dla mnie drożdże to raczej nawóz, zawierają wapń, fostor, potas, magnez, cynk, chrom, żelazo i jeszcze coś tam, coś tam.  Nawet mają jakiś naturalny antybiotyk. Nic tam nie widzę coby ukatrupiło mszyce, nic coby odbierało im apetyt jak np olej.

Spróbuj wywar z z cebuli, 3 cebule pokrój w plastry, zalej 1l wody i gotuj 30min. Po wystudzeniu przecedź, dodaj kilka kropli płynu do naczyń typu Ludwik i tym pryskaj. U mnie tak średnio działa ten wywar, z wypróbowanych sposobów to posypywanie lub oprysk ziemią okrzemkową lub mączką bazaltową. Roztwór szarego mydła z wodą - 100g na 6l wody. Mydło ścieramy na wiórki za pomocą tarki lub obieraczki do ziemniaków, rozpuszczamy w dość ciepłej wodzie. I ostatnim skutecznym środkiem jest wywar z tytoniu(liście, krajanka lub pety) - 50g na 1l wody. Zalewamy gorąca wodą, mieszamy i zostawiamy na dobę lub dłużnej, odcedzamy, dodajemy kroplę lub kilka płynu do naczyń, pryskamy. Oprysk ten ma karencje 7dni.Darek26 pisze:Potrzebuję na szybko pomocy. Mój koper zaatakowała mszyca. Pryskalem roztworem z octu alennicnto nie dało. Co polecacie z domowych sposobów? Gnojowka z pokrzyw się dopiero robi. A chciałbym ją jakoś pogonić z tego kopru na szybko, tak aby go ściąć całego i zamrozić.