Ziemia - jej jakość? termin przydatności

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: ZIEMIA termin przydatności

Post »

Koniecznie zgłoś reklamację. Zrób foty. Weź w garść ziemie z worka i zrób zdjęć jak wyciskasz wodę. Takie zdjęcia są nie do podważenia. Opisz wszystko w mailu. Jest duża szansa, że zwrócą ci kasę, albo odeślą inna partię ziemi. To już do ugadania z nimi. Ja bym nie podarował, gdyż to ty kupujesz i wymagasz. Ja nie jestem człowiekiem kłótliwym, ale pewne sprawy nie wolno przemilczeć. :wink:

Ta ziemie, która masz po prostu na razie pozostaw na zewnątrz najlepiej na słoneczku. Woda powinna wyparować.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
kare
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 kwie 2020, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

przeterminowana ziemia

Post »

kupiłem ziemię hollas uniwersalną, zauwazyłem, że data produkcji to 27 grudnia 2018. Data ważności to 12 miesięcy od produkcji, czyli już 5 miesięcy po terminie.

Czy mogę użyć tej ziemi?

edit: Jednak ważność to 24 MIESIĄCE po produkcji, a na innej od hollasa 12 :D

Skoro założyłem już temat, a usunąć nie mogę to może się ktoś wypowiedzieć na ten temat. Czy ziemia po terminie nadaje się jeszcze do użycia czy tylko na kompost, skoro była dobrze przechowywana?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: ZIEMIA termin przydatności

Post »

Jeśli są tam dziurki napowietrzające to powinna być ok.Po otwarciu jednak lepiej taką ziemię dobrze obejrzeć i powąchać, czy nie pachnie pleśnią, stęchlizną.Ja takiej unikam, szczególnie do wrażliwych roślin doniczkowych, ale można wykorzystać w ogrodzie do zmieszania z rodzimą przy jakimś przesadzaniu, czy sadzeniu krzewów, bylin mniej wymagających.
podlej
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 kwie 2022, o 04:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ziemia -

Post »

Witam. PIerwszy raz kupiłem taką ziemię, więc nie wiem czy to jest prawidłowe.
3 worki ziemi uniwersalnej Substral (allegro, sprzedawca niby pozytywne opinie). Otwieram paczkę i wszystko mokre, w środku zbita mokra breja, prawie błoto. Zapachowo - nic nie czuję (o ile np pleść w ziemi ma zapach). Reklamować? coś z tym da się zrobić? wyschnie w tych torbach (jeśli tylko utnę gorę)?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”