Wiosna ...wiosna tuż ..tuż...
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Wiosna ...wiosna tuż ..tuż...
Niestety, ale modele wskazują na umacnianie się tego typu pogody, co odnośnie suszy jest niepokojące.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Sikory zaczęły już ruch przy budkach, latają pszczoły i trzmiele, nawet jaszczurki już się obudziły. Wiosna 

Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kujawy zawsze były bardzo korzystne dla rolnictwa.
Wczoraj zajrzałem na działkę. Dereń próbuje zakwitnąć, ale oby poczekał! Owadów zero. Poza krokusami kwiatowa pustka.
Wetknąłem termometr do inspektu - tylko +8 stC, a na dworze było + 11 st.
A więc jeszcze nie wiosna. Trzeba dalej czekać!
Wczoraj zajrzałem na działkę. Dereń próbuje zakwitnąć, ale oby poczekał! Owadów zero. Poza krokusami kwiatowa pustka.
Wetknąłem termometr do inspektu - tylko +8 stC, a na dworze było + 11 st.
A więc jeszcze nie wiosna. Trzeba dalej czekać!
-
Wizyta na działce...Wietrzysko przewiewa do szpiku kości. Kretyn dereń zakwitł, ale czego się spodziewać jeśli nie ma owadów. Nawet jeszcze nie ma kotków na wierzbach. No i ten nów za pięć dni. 

- Szczurbobik
Dzisiaj pierwszy od początku miesiąca pochmurny dzień
Temperatura też umiarkowana 11C, było już nawet 18C kilka dni temu. W nocy bez przymrozku. Zaczęły otwierać się pąki najwcześniejszych magnolii (kobus, Galaxy, Rosea, Sunrise). Owady latają, na iwie sporo pszczół, zakupione trzmiele też szukają pożytku. W tarninie za płotem bażant zaczął toki, Wiosna 
Z mniej przyjemnych aspektów wiosny, zaczął się wysyp kleszczy. Już radośnie wędrują mi po domu

Z mniej przyjemnych aspektów wiosny, zaczął się wysyp kleszczy. Już radośnie wędrują mi po domu

Pozdrawiam Lucyna
-
Ciepły luty zrobił podpuchę i wszyscy się nabrali, że to już wiosna. A tu prima aprilis pogodowy i mróz i śnieg za oknem.
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U nas nad Odrą wiosna. Spójrz do tematu o pogodzie. A śnieg był i dwa lata temu od Wrocławia po Opole i nic to nie szkodziło. Przymrozki (-2,-3 ) w kwietniu są normalną rzeczą do ok. 21 dnia miesiąca.
-
Puchowy śniegu tren wkrąg roztoczył swe czary.....Uprzedzałem, że nów przyniesie oziębienie, a przyniósł zimę!! I co wy na to romantyczni piewcy wiosny? Wszyscy, którzy uwierzyli w globalne ocieplenie powinni zrozumieć, że to oznacza dla Europy kolejną epokę lodowcową!
Po stopieniu lądolodu Grenlandii zamrze Golfsztrom i zaczną się formować lodowce w górach Skandynawii i w Karpatach. Wy jeszcze nie, ale Wasze wnuki chyba będą musieli uciekać na południe. No, ale mniejsza o gdybanie. Jedno jest oczywiste! Wiosny będą coraz zimniejsze, więc kto lubi pomidory i papryki niech się rozgląda za tunelem albo szklarnią. Zaznaczam,że nie mam nic wspólnego z produkcją czy handlem takowymi. Jeszcze niedawno uważałem ich używanie za przesadę, ale pogoda jest coraz gorsza, i jeśli chce się mieć te owoce przed wrześniem, nie ma cudów; trzeba je chodować w sztucznych warunkach. Życzę Ci Dolnoślonzoku jak największych plonów, ale Twój nadodrzański klimat nie ma wiele wspólnego z Mazowszem, Prusami i Podlasiem.
Po stopieniu lądolodu Grenlandii zamrze Golfsztrom i zaczną się formować lodowce w górach Skandynawii i w Karpatach. Wy jeszcze nie, ale Wasze wnuki chyba będą musieli uciekać na południe. No, ale mniejsza o gdybanie. Jedno jest oczywiste! Wiosny będą coraz zimniejsze, więc kto lubi pomidory i papryki niech się rozgląda za tunelem albo szklarnią. Zaznaczam,że nie mam nic wspólnego z produkcją czy handlem takowymi. Jeszcze niedawno uważałem ich używanie za przesadę, ale pogoda jest coraz gorsza, i jeśli chce się mieć te owoce przed wrześniem, nie ma cudów; trzeba je chodować w sztucznych warunkach. Życzę Ci Dolnoślonzoku jak największych plonów, ale Twój nadodrzański klimat nie ma wiele wspólnego z Mazowszem, Prusami i Podlasiem.
- Dolnoslonzok
dziad_Jag i ja Tobie życzę udanych plonów.
- Szczurbobik
Zimno i wietrznie, sucho i słońce nieustannie od miesiąca. Chłód przyhamował wegetację, W Toruniu kwitną już forsycje i wcześniejsze magnolie, Moje zatrzymały się w pąkach (u mnie jest zawsze 3 stopnie mniej niż w mieście) Tylko przed domem na południowej rabacie kwitną hiacynty i żonkile. Ptaki śpiewają rano, mimo chłodu, wiosna 

Pozdrawiam Lucyna
-
Nów przyniósł oziębienie zgodnie z oczekiwaniami. Zakwitła forsycja, a to sygnał okresu zimnego. Niestety na wiosnę jeszcze trzeba poczekać!
- Szczurbobik
Dzisiaj pełnia i znowu chłodniej, wieje północny wiatr.
Wiosna już jest, wegetacja ruszyła, przyleciały jaskółki
Wiosna już jest, wegetacja ruszyła, przyleciały jaskółki

Pozdrawiam Lucyna