Begonia - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Begonia choroby,problemy

Post »

Serdecznie dziękuję za pomoc ;:167
Amroth
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 wrz 2021, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Begonia - choroby i szkodniki

Post »

Cześć. Mam problem z begonią koralową. Już nie wiem co poradzić na te plamy i końcówki. Roślina jest w przepuszczalnej ziemi, ma nawilżacz powietrza (około 65-80%). Co może być przyczyną takiego wyglądu liści?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przelanie.
Po pierwsze najprawdopodobniej nieprawidłowe zbyt jednak mało przepuszczalne podłoże. Nie wiem co wg Ciebie jest przepuszczalnym podłożem, ale begonia preferuje bardzo przepuszczalne. Powinna być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około 2:1, do tego drenaż oraz doniczka z odpływem, która powinna stać na podstawce, a nie włożona do osłonki.

Druga, pewnie zbyt częste, regularne podlewanie. W przypadku Begonii wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem. Nigdy nie podlewamy roślin cyklicznie co do dnia.

Trzecia sprawa, nawilżacz powietrza - nie wiem do jakich innych roślin go używasz, ale do begonii jest zbędny, zwłaszcza poza okresem grzewczym, a ponadto masz zbyt wysoki poziom wilgotności.

Pozostaje jeszcze stanowisko, w jakiej odległości stoi od okna?

Trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki, sprawdzić stan korzeni, ewentualne chore odcinasz. Dobrze jest wtedy obsypać resztę korzeni sproszkowanym węglem. Przygotować nowe podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Zaczęła mi się buntować begonia...Mam ją od około 6-7 lat i do tej pory nie miałam z nią większych problemów.
Mam pewne przemyślenia co do tego stanu rzeczy, ale chciałbym zasięgnąć opinii i radu tutaj :)

Gdzieś na początku marca przesadziłam begonię do większej doniczki, do podłoża składającego się z ziemi ze sporym dodatkiem perlitu i piasku.

Od jakiegoś czasu po przesadzeniu begonia zaczęła wypuszczać nowe młode listki, które robiły się brązowe i zasychały, no ok, myślę, pewnie po przesadzeniu.
Mija jednak około miesiąca a z młodymi listkami dzieje się to samo - wychodzą z ziemi, trochę się rozwijają i zasychają. Dodatkowo, na większych już listkach zauważyłam takie dziwne brązowe plamki, podeschnięcia...jak dla mnie wygląda to jakby żerował tam przędziorek, ale żadnego robactwa nie widzę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie opryskałam ją fungicydem, w odpowiedzi na zasychające młode listki. Co sądzicie?
Awatar użytkownika
gerranium
200p
200p
Od: 27 mar 2019, o 11:58

Post »

Jeżeli nie przędziorek, to być może wciornastek przeszedł Ci z trzykrotki na begonię (lub na odwrót). Wciornastek jest owadem uskrzydlonym, więc łatwo się przenosi na inne rośliny. Zrób oprysk Mospilanem. Nie zaszkodzi, a pomóc może.
Pozdrawiam
G.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyt duży udział piasku może pogorszyć przepuszczalność podłoża tworząc zastoiny wodne. Wyciągnij delikatnie z doniczki i zobacz w jakim stanie jest bryła korzeniowa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Inez
500p
500p

Post »

Sprawdzałam bryłę korzeniową - ma się dobrze, nie jest przelana, korzonki nie są przegnite.

To chyba jednak będą "wciory"... bo oprócz trzykrotki i begonii, zauważyłam na hoi, oczywiście na najmłodszych listkach, te charakterystyczne dziurki...
Muszę kupić większe opakowanie Mospilanu, bo czeka mnie opryskiwanie i podlewanie moich kwiatów...a "troszkę" tego mam... ;)
Zorganizuję sobie jakiś dzień poza domem i poczynię opryski, bo sama bym padła razem ze wciornastkami od tych oparów.

Dziękuję za odzew.
Inez
500p
500p

Post »

Zajrzałam dziś do begonii...no masakra...znowu pozasychane młode listki. Od miesiąca ta roślina nie wykształciła żadnego dorosłego liścia.
Nie mam pojęcia o co jej chodzi. Dostała z tydzień temu oprysk od grzyba, ze 3 dni temu oprysk Mospilanem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gerranium
200p
200p
Od: 27 mar 2019, o 11:58

Post »

Musi upłynąć trochę czasu zanim roślina się pozbiera po ataku szkodników. Może to trwać nawet kilka tygodni. Zmiany po żerowaniu wciornastków się nie cofną, natomiast nowe liście powinny być już zdrowe.
Pozdrawiam
G.
Awatar użytkownika
slawcioo
100p
100p
Od: 28 maja 2011, o 20:41

Post »

Dzisiaj zauważyłem, że moja opada.. Zasychały kwiaty już praktycznie, liście też ale mniej.. ale dzisiaj opadła. Pewnie przelałem..
Jeśli są źle obrócone zdjęcia to poprawię.
Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże masz beznadziejne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
slawcioo
100p
100p
Od: 28 maja 2011, o 20:41

Post »

Czyli przesadzić tak, tak zrobiłem tydzień temu, ale już została 1 łodyga, brak kwiatów.Ta ziemia cały czas taka wilgotna, nie podlewam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże w przypadku Begonii nie może być cały czas wilgotne, masz zbyt mało przepuszczalne. Rośliny sadzimy do mieszanki ziemi i rozluźniacza, żwirku albo perlitu, w przypadku tych roślin w proporcji około 2:1. Dobierz wielkość doniczki pod wielkość bryły korzeniowej, Begonie wolą ciaśniejsze.
Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Slapdash
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2022, o 14:51

Begonia Masoniana (Iron Cross) schnie

Post »

Kupiłam, była piękna, postawiłam na parapecie okna południowego (tyle, że akurat ten pokój jest dość ciemny bo leci wzdłuż niego zadaszony balkon) - podlewałam tak, żeby zawsze miała wilgotno, w pokoju jest 60% - no i efekt taki, że liście zaczęły schnąć od brzegów do środka - właściwie wszystkie są takie. Co robić? Mam środek grzybobójczy - pryskać? Aha, została przesadzona kilka dni temu. Liście wyglądały gorzej jeszcze ta suchość doszła aż do środka na kilku i je odcięłam. Ratujcie! Grzyb?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Begonia Masoniana (Iron Cross) schnie

Post »

Begonia potrzebuje dwóch rzeczy, wysokiej stałej wilgotności powietrza powyżej około 70% oraz bardzo przepuszczalnego podłoża czyli mieszanki ziemi i rozluźniacza tak około 2:1. Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Czyli mamy do czynienia z albo ze zbyt niską wilgotnością powietrza albo/i nieprawidłowym podłożem/podlewaniem (tutaj zarówno problem może leżeć w zbyt częstym, jak i zbyt rzadkim podlewaniem, zbyt małą ilością wody.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”