Rozmnażanie,przesadzanie paproci

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
PlantoHolic
50p
50p
Od: 1 lis 2013, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Paprotka prosi o pomoc !

Post »

Paprotkę przesadziłem do ziemi specjalnie dla niej.

Otrzymałem ją ok. miesiąca temu, najpierw stała w innych pokojach i zmieniała trochę miejsce gdyż kiedy zauważyłem że marnieje pomyślałem, że jest to spowodowane jej kapryśną naturą.

Norbercie jeżeli chodzi o warunki w jakich się znajduje obecnie są one bardzo podobne do tych, z których została wzięta. Mniej więcej podobna odległośc od okna, nasłonecznienie, wielkośc pomieszczenia, a nawet wysokośc na jakiej stoi. Znajduje się również w pobliżu TV jak w poprzednim mieszkaniu i też tam "mieszkała" z osobą palącą. Naprawdę warunki starałem zapewnic się niemal identyczne jak poprzednie. Szukałbym przyczyny gdzie indziej.

Nie mogę do końca zgodzic się z Twoją opinią Raflezjo, prawie sąsiadko :) Kwiaty, które mają mocne ukorzenienie i są gęsto splątane zawsze należy jak najdokładniej oczyścic z ziemi, można rónież nawet najzwyklejszym grzebykiem delikatnie, centymetr po centymetrze "rozczesac" bryłe korzenną. Wiadomo, że nie ma nigdy szans na 100 % rozdzielenie korzeni ale taki sposób gwarantuje dużo lepsze efekty.

Piszesz, żeby dosypac Perlit do ziemi. Czy możesz mniej więcej określic w jakich proporcjach? Sprawdzałem w jakiej formie jest sprzedawany i wychodzi na to, że przeważnie przeliczany jest na litry. Paprotka jest chwilowo w doniczce o średnicy 18 cm.

Dzięki za zaangażowanie!

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

PlantoHolic, ale to że stworzyłeś im warunki podobne do tych w poprzednim miejscu, to nie zawsze będzie oznaczać, że ta sama paprotka będzie tak samo chciała rosnąć. Takie są paprotki, można stanąć na głowie zapewniając im odpowiednie warunki, a i tak jest taka możliwość, że nie będzie chciała rosnąć. Ja musiałem swoje przenieść do innego pokoju, chociaż zapewniłem im idealne warunki. Nie chciały rosnąć i już. I tak jest pewnie w Twoim przypadku.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PlantoHolic
50p
50p

Post »

Wiem Norbercie, że to strasznie kapryśne rośliny, jednak próbowałem już niemal każdego pomieszczenia, poza ciemnym przedpokojem i kuchnią.

W kuchni mam kuchenkę gazową, a podobno opary z tego typu urządzeń nie są wskazane dla paproci. Z kolei przedpokój jest naprawdę ciemnym pomieszczeniem, prawie jak piwnica powiedziałbym.

Na razie pozostawię ją tu gdzie jest, dam dojśc do siebie po ostatnim zabiegu i będę obserwował co dalej. Jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że jakoś się podniesie.

Dzięki za wpis.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Nie, nie masz racji. W przypadku splątanych, nitkowatych paproci lepiej jest przeciąć bryłę korzeniową raz a porządnie, to znaczy wykonać zdecydowane cięcie. Tak jak przy dzieleniu bylin. Rozplątywanie korzeni jest bezsensowne, gdyż zazwyczaj uszkodzone są prawie wszystkie włośniki. Przy przecięciu część korzeni zachowuje swoje właściwości a regeneruje się tylko część przecięta. A grzebień nie służy do czesania delikatnych korzeni.

Daj roślinie "worek na głowę" na ten czas regeneracji. Teraz nie dzielimy roślin, dlatego moje pytanie brzmiało, kiedy bryła korzeniowa została przecięta. Skoro zrobiłeś to miesiąc temu, czyli na początku października, pewnie liczyłeś się z możliwością niepowodzenia.

Ja dodaję perlit na oko i niestety nie mogę podać Ci proporcji.
Awatar użytkownika
PlantoHolic
50p
50p

Post »

Witaj.

Możliwe, że nie mam racji. Nie jestem florystą jak również nie mam długiego stażu w prowadzeniu roślin. Kilka razy stosowałem techniki, które opisywałem i nigdy nie zaszkodziło to roślinom. Ta paprotka jest pierwszą jaką kiedykolwiek wziąłem pod opiekę i szczerze mówiąc nie wiem jeszcze na jej temat tyle ile chciałbym wiedziec.

Paprotki nie rozdzielałem osobiście, taką już dostałem. Nie miałem więc wpływu na to w jaki sposób była dzielona.

Zastosuję się do Twoich rad i użyję perlitu w jakiś rozsądnych proporcjach, założę też roślinie kaptur.

Dzięki raz jeszcze za rady.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PlantoHolic
50p
50p

Post »

Witam,

Mam przykrą wiadomośc, niestety paproc nie dała rady, wszelkie zabiegi nie pomogły. Roślina wyschła całkowicie.

Mimo to dzięki Wam wszystkim za rady i pomoc w próbie ratowania roślinki.

Pozdrawiam.
Jolka23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2021, o 16:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

przesadzanie paprotki domowej.

Post »

Cześć mam problem. Jak przesadzić i odmłodzić starą paprotkę, której korzenie wyszły ponad doniczkę. Ma dużo suchych korzeni, a na końcu kępkę zielonych liści.
Oderwać i ukorzenić w wodzie? W ziemi? Czy całą przesadzić do większej doniczki przysypując aż po czubki?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Rozmnażanie,przesadzanie paproci

Post »

Nie rozumiem o co Ci dokładnie chodzi. Możesz wrzucić zdjęcia?

Na pewno paproci nie ukorzenia się w wodzie, ani podłożu. Co najwyżej można rozsadzić, ale jeśli roślina nie choruje, to trzeba poczekać do wiosny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jolka23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2021, o 16:46

Post »

Obrazek

-- 18 lut 2021, o 17:37 --

Tak wygląda moja paprotka. Co mogę zrobić by ją odmłodzić.
Sorry , że tak mi się źle wgrało zdjęcie. ;:oj
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze trzeba przesadzić do właściwego podłoża, czyli mieszanki ziemi do paproci i żwirku.
Podczas przesadzania oddzielasz suche egzemplarze, bo z tego co widzę była więcej niż jedna paproć.
Po tym co zostanie pewnie trzeba będzie posadzić do mniejszej doniczki.
Następnie odcinasz suche pozostałości suchych liści.

I tyle.
Po miesiącu, aż do jesieni zacznij regularnie nawozić mineralnym nawozem do paproci.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kamila_K
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2018, o 12:24

Post »

Dzień dobry, czy paprotki wiszące na wąsach mogę odciąć i wsadzić do ziemi/wody, czy jednak tego rodzaju zabieg nie ma szans powodzenia?
(dziękuję za rady o sadzeniu bez odcinania ;))
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba chodzi o kłącza coś a'la Davalia?
Jeśli tak, to mi podczas przesadzania dwóch Phlebodium ułamały się dwa kłącza i wsadziłem normalnie do podłoża. Nie wiem czy coś z tego będzie. Z wodą nie próbowałem, więc nie wiem czy taka metoda się powiedzie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Kamila_K
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2018, o 12:24

Post »

Naprawdę nie wiem, nie wiem nawet co to za paproć, spodziewałam się że to coś typowego dla nich i nie potrzeba identyfikacji :)
Donica stoi na samej górze, wszystko poniżej to wąsate potomstwo, tak sobie dynda, część uschła.

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest zwykły Nephrolepsis, ale pierwszy raz widzę egzemplarz z sadzonkami na rozłogach. :shock:
Myślę, że najlepiej będzie jak w te sadzonki razem z tymi wąsami umieścisz wpierw w doniczce, żeby się ukorzeniły. Można tutaj użyć albo zwykłego podłoża, albo wilgotnego spagnum. W przypadku tego drugiego można użyć zamiast doniczki kawałka folii i obwiązać żeby było szczelne. Przynajmniej ja bym tak zrobił.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ovis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2024, o 13:11

Paprotka - korzenie i liście na wąsach

Post »

Moja parpotka ma obfite wąsy i na jednym z nich pojawiły się małe korzenie i liście.
Czy można je sasadzić i spodziewać się nowej paprotki?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”