Końcówki lisci brązowieją, a pączki kwiatowe opadły

Te dane pochodzą z Kanady? U mnie te z serii Boreal kwitną podobnie jak Aurora i owocują też podobnie 2 połowa czerwca. W marcu nasłonecznienie nie jest jeszcze jak w lecie i niektóre mają więcej cienia i te będą kwitły nieco później od tych ogrzanych wiosennym słońcem.adam_k27 pisze:No właśnie z tabelki wynika, że Boreal Beauty, Boreal Beast i Boreal Blizzard powinny kwitnąc 2-4 tygodnie później niż pozostałe. Mam te trzy odmiany, a także Aurorę, Boralis, Zojkę i Blue Banana. Wszystkie kwitną mniej więcej w tym samym okresie.
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o zapylanie to liczy się odległość między krzakami jagód, a nie odległość jagód od borówek. A jedyny zgrzyt widzę w zakwaszonej ziemi pod borówkami, bo jagody takiej chyba nie potrzebują. Zakładając, że krzaki jagód i borówek będą średnicy docelowej 2m i tak daleko będą sięgać ich korzenie, to zostaje 1m zapasu czyli ziemi izolującej.mateo123 pisze:Witam, czy można sadzić jagody kamczackie w towarzystwie borówek amerykańskich? Chciałem posadzić trzy jagody w rzędzie, trzy metry odstępu i też trzy borówki. Czy nie będzie wtedy problemu z zapylaniem?